Αρκετοί παίκτες του ΝΒΑ αντιλαμβάνονται πως ο ρόλος τους είναι πολύ μεγαλύτερος από το απλώς να βάζουν την μπάλα στο καλάθι. Ο Κάιλ Κόρνερ με άρθρο του στο Players Tribune έθεσε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα στο τραπέζι, αυτό του ρατσισμού που παραμένει στο προσκήνιο ακόμη και σήμερα. Μάλιστα, ο 38χρονος σουτέρ των Τζαζ τονίζει πως όσα αναφέρει ο ίδιος είναι από θέση… προνομιούχου, καθώς ως λευκός δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ τέτοια προβλήματα. Επισημαίνει, ωστόσο, πως είναι ευθύνη του ίδιου και των υπολοίπων λευκών να διασφαλίσουν πως όλοι θα αντιμετωπίζονται το ίδιο.

«Είναι αλήθεια, από δημογραφικής άποψης, πως έχω περισσότερα κοινά με τους φιλάθλους στις κερκίδες ενός μέσου αγώνα ΝΒΑ, παρά με τους παίκτες στο γήπεδο. Όσο και να είμαι υπέρ των μαύρων παικτών, εγώ το συζητάω από προνομιούχα θέση. Θα μπορούσα ακόμη και να απέχω από αυτή την κουβέντα λόγω του χρώματός μου. Ξέρω πως ως λευκός θα πρέπει να φέρω προ των ευθυνών τους λευκούς φίλους μου. Ο καθένας πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, αλλά και να γνωρίζει πως είναι εξίσου υπεύθυνος αν δεν κάνει κάτι για να δημιουργήσει ένα πιο ασφαλές περιβάλλον απέναντι σε τέτοιες τοξικές συμπεριφορές. Πώς μπορώ εγώ, ως λευκός άνδρας και μέρος αυτού του συστημικού προβλήματος, να γίνω μέρος της λύσης του ζητήματος του ρατσισμού στο χώρο εργασίας μου, στην κοινότητά μου, στη χώρα μου;», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κόρβερ και προσθέτει:

«Είναι διαφορετικό θέμα η ενοχή και η ευθύνη. Εμείς οι λευκοί δεν είμαστε ένοχοι για τις αμαρτίες των προγόνων μας σε θέματα ρατσιστικής συμπεριφοράς. Όμως πιστεύω πως έχουμε ευθύνες. Όταν μιλάμε για τη διαφορά αντιμετώπισης των μαύρων από την αστυνομία, τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας, τη διαφορά στην ευκολία πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα κλπ., δεν έχει να κάνει με το ποιον πρέπει να δείξουμε ως φταίχτη με το δάχτυλο, αλλά έχει να κάνει με την ευθύνη ου καθενός μας και το πώς αντιλαμβανόμαστε την έννοια της ισότητας. Δυστυχώς λευκοί και μαύροι αντιμετωπίζονται ακόμη και σήμερα διαφορετικά στην Αμερική και αυτές οι διαφορές προέρχονται από μια άσχημη ιστορία και όχι τυχαία».

Το άρθρο του Κόρβερ έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από πολλούς μαύρους αθλητές στο ΝΒΑ, όπως τον Λεμπρόν Τζέιμς, που υποκλίθηκε στον άλλοτε συμπαίκτη του για τη στάση του.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube