Η πρόκληση να συνεργαστεί με τον καλύτερο προπονητή της Ευρώπης, αλλά και ο τρόπος που εκείνος τον προσέγγισε, τελικά αποδείχθηκαν κομβικά στην απόφασή του και μέχρι σήμερα η ιστορία δείχνει ότι δεν έπραξε λανθασμένα.

Σταθερά στην κορυφή

Μπορεί να κόστισε αρκετό χρόνο και αποτυχίες στον Ομπράντοβιτς, ωστόσο κατάφερε να φτιάξει τις υποδομές που χρειάστηκαν στον τουρκικό σύλλογο και εν τέλει να τον φέρει στην κορυφή. Στις χρονιές που Σλούκας και Ομπράντοβιτς συμπορεύονται (2015-σήμερα), η Φενέρ βρίσκεται σταθερά στην κορυφή. Στη Euroleague τα τελευταία τρία χρόνια η Φενέρ όχι μόνο κατάφερε και πήγε στο FinalFour, ωστόσο πέρασε και στον τελικό. Μία φορά πρωταθλήτρια (2017, απέναντι στον Ολυμπιακό) και δύο φορές ηττημένη (2016 και 2018, απέναντι σε Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ).

Οι αντίπαλοι άλλαξαν, η Φενέρ μπορεί να μην το κατέκτησε κάθε φορά μιας και το αποτέλεσμα κρίνεται σε ένα και μόνο παιχνίδι, ωστόσο κατάφερε και ήταν εκεί. Παράλληλα στην Τουρκία τα χρόνια αυτά έχει κατακτήσει και τις τρεις φορές το πρωτάθλημα, παρά τη συνεχή άνοδο των τουρκικών ομάδων. Σήμερα στην Ευρωλίγκα, έπειτα από 28 αγωνιστικές (δύο αγωνιστικές πριν τα playoff), η Φενέρ βρίσκεται στην 1η θέση με ρεκόρ 23-5, ενώ και στο τουρκικό πρωτάθλημα είναι πρωτοπόρος και φέτος, μαζί με την Εφές.

Πολύτιμος για τον Ζέλιμιρ

Φυσικά ο Ομπράντοβιτς έχει τεράστιο μερίδιο στην επιτυχία, ωστόσο έχει βρει και τον άνθρωπο που χρειαζόταν. Εκείνον που θα οργανώνει την ομάδα μέσα στο παρκέ, θα καθοδηγεί και θα λαμβάνει τις αποφάσεις. Βέβαια για να γίνει αυτό χρειάστηκε χρόνος, καθώς η τουρκική ομάδα έχει την πολυτέλεια να διαθέτει στις τάξεις της κάθε χρόνο μια σειρά παικτών υψηλής ποιότητας. Σήμερα όμως ο Έλληνας γκαρντ έχει βρει το ρόλο που έψαχνε και μάλιστα υπό τις οδηγίες του καλύτερου.

Μέσα σε μία ομάδα που φέτος έχει ονόματα όπως οι Ντατόμε, Κάλινιτς, Μέλλι, Βέσελι και Ντίξον, ο Κώστας στην Ευρωλίγκα είναι 1ος στην ομάδα του σε λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα, 2ος σε συνολικούς πόντους πίσω μόνο από τον Βέσελι, 1ος σε ασσίστ με σχεδόν διπλάσιες από τον 2ο (123 έναντι 64), ενώ και στον δείκτη απόδοσης PIRείναι 2ος στην ομάδα του με 15.2, πίσω και πάλι απ’τον Γιαν Βέσελι με το εκπληκτικό 19.3.

Παράλληλα, στο τουρκικό πρωτάθλημα ο Ομπράντοβιτς συχνά τον ξεκουράζει, καθώς έχει αγωνιστεί σε μόλις 10 από τα 19 παιχνίδια, δείχνοντας ότι τον χρειάζεται περισσότερο στα δύσκολα παιχνίδια της Ευρώπης. Παρ’όλα αυτά έχει το 2ο μεγαλύτερο μ.ο. χρόνου συμμετοχής στο παιχνίδι μετά τον Νίκολα Κάλινιτς, ενώ συγχρόνως είναι 1ος στις τελικές πάσες της Φενέρ με 4.4 ανά παιχνίδι και 44 συνολικά, πράγμα το οποίο διακρίνει ακόμη περισσότερο την απόδοση κάποιου που έχει χάσει σχεδόν τα μισά παιχνίδια της ομάδας του.

Κάθε χρόνο και καλύτερος

Ο ίδιος, στα 29 του,βελτιώνεται σε κάθε σεζόν. Σε προσωπικό επίπεδο φέτος έχει σπάσει τα ρεκόρ του, σε μεμονωμένο αγώνα, σε τελικές πάσες (11, απέναντι στη Μπαρτσελόνα στις 15/3), κλεψίματα (3, απέναντι στη Γκραν Κανάρια στις 17/1) και σε λεπτά συμμετοχής (42, απέναντι στη Μπάγερν στις 31/1, όπου χρειάστηκε παράταση). Μέχρι στιγμής και με εννέα λιγότερα παιχνίδια από την περσινή χρονιά, που ήταν και η καλύτερή του,

• σκοράρει καλύτερα από κάθε άλλη σεζόν, με 11.6 πόντους ανά παιχνίδι (πέρυσι σκόραρε κατά μ.ο. 10 και προ πέρυσι 9.2)
• απέχει 50 πόντους απ’το να σπάσει το ατομικό του ρεκόρ σε πόντους στη Euroleague (έχει ήδη ξεπεράσει όλες τις προηγούμενες)
• έχει τα καλύτερα ποσοστά στην καριέρα του σε σουτ, με 60.4% στα δίποντα και 44.4% στα τρίποντα (καλύτερα κι από τις χρονιές που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με Ολυμπιακό και Φενέρ), ενώ και στις βολές έχει βελτιώσει το περσινό 91.6 σε 92.9% φέτος.

Στη θέση που ο καθένας θα ήθελε

Πολλά τα στατιστικά και οι αριθμοί, ωστόσο καμιά φορά είναι απαραίτητα και ενδεικτικά μιας εικόνας. Μιας εικόνας που κάποιος μπορεί να τη δει και μέσα στο παιχνίδι. Ο Ομπράντοβιτς επέλεξε τον Σλούκα για την ομάδα του προσβλέποντας στο μέλλον, επένδυσε σε αυτόν και σήμερα τον εμπιστεύεται περισσότερο από ποτέ. Κι ο ίδιος αποδίδει κάθε χρόνο και καλύτερα. Εκείνος έχει τις περισσότερες ευθύνες κι εκείνος είναι που μέσα στο παρκέ ορίζει το παιχνίδι.

Δεν είναι ο απόλυτος σταρ, άλλωστε η Φενέρ δεν τον χρειάζεται γι΄αυτό. Είναι όμως αυτός που θα διαβάσει και θα κατευθύνει πρώτα και καλύτερα απ΄τον καθένα το παιχνίδι της ομάδας του. Κι αν ο Ομπράντοβιτς μετά από τόσα χρόνια στους πάγκους και τόσα πρωταθλήματα λογίζεται ως ο καλύτερος ή ο «στρατηγός» στην Ευρώπη, σήμερα ο Σλούκας είναι το «δεξί του χέρι».

Επιμέλεια: Θοδωρής Μπουρνέλης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τα «ατίθασα νιάτα» κάνουν ήδη τη διαφορά στο φετινό Champions League!

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!

«Κακό» το αριστερό πόδι του Ιωαννίδη; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε…

Χτίζει μενταλιτέ με γκολάρες και έχει τα φόντα να πάει ψηλά: Τα σημεία από το διπλό της Ελλάδας στην Ιρλανδία!