Καμία αναφορά σε ντέρμπι, πόσο μάλλον σε ντέρμπι μεταξύ δύο «αιωνίων» αντιπάλων δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει με μια κουβέντα για τους μεγάλους πρωταγωνιστές.

Σαραβάκος-Αναστόπουλος είναι το ζευγάρι που κερδίζει όχι μόνο διότι υπήρξαν σταρ παικταράδες στην εποχή τους, αλλά και επειδή κοντραρίστηκαν όταν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ήταν πάνω κάτω ισοδύναμοι για πολλά χρόνια.

Του Βάιου Τσούτσικα

Με τα χέρια στη μέση


Είναι η εικόνα που στοιχειώνει πολλούς φίλους του Ολυμπιακού ακόμα και σήμερα. Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από ματς που τελικά πήραν οι «ερυθρόλευκοι» αλλά χρησιμοποιείται για να θυμίσει όλες τις σκοτεινές σκέψεις που περνούσαν από το μυαλό τους κάθε φορά που ο Μητσάρας έστηνε την μπάλα για να εκτελέσει απευθείας φάουλ. Ο Σαραβάκος κουβαλά μέχρι σήμερα τον τίτλο του πρώτου σκόρερ σε «αιώνια» ντέρμπι με 16 γκολ!

Το πιο θρυλικό μουστάκι

Αν κάτι ξέρει ο Νίκος Κουρμπανάς που μοιάζει να ελέγχει την μπάλα είναι ότι θα του την πάρει ο Αναστόπουλος με κάποιο τρόπο. Και ο Καλλιτζάκης ξέρει ότι θα πρέπει να αρχίσει να κυνηγάει! Ο Μουστάκιας ήταν το αντίπαλο του Σαραβάκου δέος. Συχνά – πυκνά πετύχαινε σημαντικά όσο και εντυπωσιακά γκολ πριν φύγει καρφωτός για να πανηγυρίσει με τους αλαφιασμένους οπαδούς στην εξέδρα. 11 φορές έχει σκοράρει εις βάρος του Παναθηναϊκού, κάποιες από αυτές είχε προειδοποιήσει (μέσω τηλεφώνου) το προηγούμενο βράδυ τον φίλο του αλλά αντίπαλο, Βασίλη Κωνσταντίνου.

Τον σήκωσε στον αέρα

Το φωτογραφικό στιγμιότυπο ξεγελάει… Και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τίποτα από την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικρατούσε στις αρχές της δεκαετίας του 90. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς ο Στράτος Αποστολάκης πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τον Ολυμπιακό για τον Παναθηναϊκό, απόφαση που εξόργισε τους οπαδούς του Ολυμπιακού και οδήγησε – υπό τον φόβο επεισοδίων – στη ματαίωση του μεταξύ τους Σούπερ Καπ. Ο Τάσος Μητρόπουλος ήταν αυτός που καλωσόρισε τον Αποστολάκη πίσω στο «Καραϊσκάκης» στο ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής το οποίο δεν προσέφερε απολύτως τίποτα (0-0) πέρα από ένα αεροπλανικό τάκλιν του Τάσο στον Στράτο. Με πολλή αγάπη!

Με την ψιλή!

Δεν ξέρω τι χάρισε πιο πλατύ χαμόγελο στους φίλους του Παναθηναϊκού το βράδυ της διεξαγωγής του τελικού του Κυπέλλου το 1993. Ήταν η νίκη με το γκολ του Βαζέχα ή η απόφαση των παικτών του Ολυμπιακού να σκάσουν μύτη για το γούρι κουρεμένοι στο γήπεδο πιο διασκεδαστική; Πριν απαντήσετε ψάξτε να βρείτε τον Τσιαντάκη από εκείνο το ματς…

Όλοι μαζί στο γήπεδο

Για να μαθαίνουν οι νεότεροι… Όσοι, τέλος πάντων, μεγαλώνουν στην Ελλάδα που ματαιώνει διοργανώσεις για να αποφύγει ντέρμπι. Υπήρχε κι εκείνη η εποχή παιδιά. Η εποχή που ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έπαιζαν αντίπαλοι στο ίδιο γήπεδο και στις εξέδρες υπήρχαν οπαδοί και των δύο ομάδων. Εικόνα που δεν θεωρείται πιθανό να ξαναδούμε…

Του κεφαλιού τους


Δεν είναι μόνο οι… καθιερωμένοι που κρίνουν την έκβαση ενός τεράστιου ντέρμπι σαν το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Δύο τόσο ίδιες και τόσο διαφορετικές φάσεις έγιναν με διαφορά 8 ετών μεταξύ τους. Στις 26/10/2014 ο Αυλωνίτης νικά με κεφαλιά τον γκολκίπερ του Παναθηναϊκού και χαρίζει μια σπουδαία νίκη στον Ολυμπιακό. Στις 5/11/2006 ένας άλλος ερυθρόλευκος στόπερ, ο Θανάσης Κωστούλας, βρίσκει στόχο με το κεφάλι αλλά σε λάθος εστία, δίνοντας τη νίκη με 1-0 στον Παναθηναϊκό. Η σέντρα πριν το αυτογκόλ έφυγε από το πόδι του μετέπειτα βοηθού (και κανονικού) προπονητή του Ολυμπιακού, Βίκτορ Σάντσες!

Πάρε μάτι φανελίτσα!

Όχι δεν προμοτάρουν τα προϊόντα της «ερυθρόλευκης» μπουτίκ οι παίκτες του Ολυμπιακού. Απλά απαντούν στον πανηγυρισμό του Νίκου Λυμπερόπουλου που μόστραρε τη δική του πράσινη φανέλα στους οπαδούς του Ολυμπιακού στο πρώτο ματς. Στις 21 Μαρτίου 2001 οι «ερυθρόλευκοι» σκοράρουν με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο και πετυχαίνουν μια από τις σπουδαιότερες νίκες τους σε «αιώνιο» ντέρμπι.

Έβαλε 5, νίκησε με ανατροπή!

Η σεζόν 2002-2003 έχει μείνει στο νου των περισσοτέρων για το ντέρμπι της Ριζούπολης κι όσα έγιναν εκεί. Αρκετοί ξεχνούν ότι στο φινάλε του πρώτου γύρου ο Παναθηναϊκός σπατάλησε μια τεράστια ευκαιρία να πετύχει σκορ – ρεκόρ εις βάρος του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν κάκιστοι στο ντέρμπι της Λεωφόρου αλλά σκόραραν δύο φορές χάρις σε ισάριθμα αυτογκόλ των Χένρικσεν και Κυργιάκου. Στη φωτό, μην μπερδεύεστε, ο Δανός βάζει αυτογκόλ στον Νικοπολίδη που ακόμα τότε ήταν παίκτης του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» γύρισαν το ματς, πήραν τη νίκη αλλά με διαφορά που επέτρεψε μετά από έναν ολόκληρο γύρο στον Ολυμπιακό να ανατρέψει την κατάσταση.

Κάτσε στον πάγκο αγόρι μου

Είναι το ντέρμπι της σεζόν 2000-2001. Ο Ζιοβάνι δεν έχει ξεκινήσει βασικός αντί του γύπα που δεν έκανε κοντρόλ με τίποτα, Γκάμπριελ Άλβες. Στη φωτό το λάθος διορθώνεται. Ο Βραζιλιάνος μπαίνει στο γήπεδο και 2 λεπτά αργότερα βγάζει την ασίστ στον Τζόρτζεβιτς για το τελικό 0-1!

Του την έσπασε με κρότο

Ο Ολυμπιακός είχε πριν λίγες μέρες νικήσει τη Γιουνάιτεντ με 2-0, ήταν αήττητος στο πρωτάθλημα και περίμενε τον Παναθηναϊκό με άγριες ορέξεις. Έμεινε, όμως, με αυτές… Το τελικό 0-3 διά περιπάτου είναι άλλο ένα τρανταχτό επιχείρημα για όσους λένε ότι το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός είναι ένα ντέρμπι αμφίρροπο όποια και να είναι η κατάσταση των δύο «αιωνίων».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube