Μπορεί το θέμα που κυριαρχεί στην ελληνική αθλητική επικαιρότητα να είναι το περίφημο Gr-Exit, αλλά στα βρετανικά Μέσα εμφανίζεται μια παρόμοια «έξοδος». Κατά το δικό μας ποδοσφαιρικό (παλαιότερα οικονομικό) Gr-exit, υπάρχει και το… Br-exit.
Γράφει ο Γρηγόρης Ποζιός
Όχι η έξοδος της Βρετανίας δεν έχει να κάνει με τη νομισματική Ένωση (είχαν την προνοητικότητα να κρατήσουν τη δική τους λίρα). Αυτό που θα κληθούν να αποφασίσουν οι Βρετανοί πολίτες στις 23 Ιουνίου θα είναι αν θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι. Φυσικά, ένα ενδεχόμενο Br-exit θα συγκλονίσει τις επιχειρήσεις στην Αγγλία σε πολλούς τομείς. Μια όμως από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο νησί είναι και το ποδόσφαιρο (μακάρι να το έβλεπαν λίγο και οι Έλληνες παράγοντες ως τέτοιο).
Πέρα από τα οικονομικά δεδομένα που θα επηρεάσουν έμμεσα το -κατά πολλούς- κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη πιο άμεσες αγωνιστικά.
Πως θα γίνει αυτό;
Τα αγγλικά Μέσα κάνουν λόγο για περίπου 400 ποδοσφαιριστές στις τρεις πρώτες κατηγορίες, οι οποίοι δεν θα έχουν δικαίωμα να εργάζονται στο νησί, άρα και να παίζουν.
Πιο συγκεκριμένα παίκτες με διαβατήριο από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες να αγωνιστούν στην Αγγλία. Εκείνοι που δεν έχουν θα πρέπει να βγάλουν άδεια εργασίας με κυριότερο κριτήριο το να έχουν συγκεκριμένο αριθμό συμμετοχών στις εθνικές τους ομάδες. Σύμφωνα με έρευνα του BBC περισσότεροι από 100 ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ θα επηρεαστούν σε ενδεχόμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Άστον Βίλα, Νιουκάστλ και Γουότφορντ να είναι οι ομάδες που επηρεάζονται περισσότερο χάνοντας 11 παίχτες έκαστος.
Αυτό που υποστηρίζουν οι άνθρωποι της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, είναι ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν επακριβώς το τι θα συμβεί στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι στιγμής οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου στο «νησί» έχουν αποφασίσει να απέχουν από την συζήτηση για το αν θα πρέπει να παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία στην Ε.Ε ή όχι.
Εξαίρεση αποτελεί ο Ρίτσαρντ Σκούντμορ, γενικός διευθυντής της Πρέμιερ Λιγκ, ο οποίος πριν από περίπου πέντε μήνες δήλωσε ότι «Πιστεύω ότι από επιχειρηματική σκοπιά, ότι η θέση μας είναι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η λογική και το… «αλλά»
Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί ότι αν τελικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία πολύ εύκολα θα μπορούσε να κάνει μια συμφωνία με την πολιτεία για την άδεια εργασίας που να αφορά τους ποδοσφαιριστές. Αυτή είναι η εύκολη λύση, αλλά φυσικά θα εγείρει πολλές αντιδράσεις από υπόλοιπα εργατικά συνδικάτα.
Το sport-fm.gr θέλοντας να ψάξει λίγο περισσότερο το ζήτημα επικοινώνησε με τον Γρηγόρη Ιωαννίδη, Έλληνα καθηγητή Αθλητικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Χάλαμ του Σέφιλντ.
Ο κ. Ιωαννίδης που ζει και εργάζεται στην Αγγλία πάνω από δεκαπέντε χρόνια μάς τόνισε ότι μόνο απλό δεν είναι το θέμα του δημοψηφίσματος.
«Δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ποιες ακριβώς θα είναι οι συνέπειες από μια τέτοια απόφαση αποχώρησης από την Ε.Ε. Σίγουρα θα υπάρξουν πολλές. Πέρα από την επιχειρηματική πλευρά η μεγαλύτερη επιρροή θα είναι αυτή των ποδοσφαιριστών που δεν θα μπορούν να βγάλουν άδεια εργασίας. Οι ποδοσφαιριστές για το νόμο είναι εργαζόμενοι και ως τέτοιοι θα πρέπει να έχουν άδεια εργασίας. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίζονται ως ειδικές περιπτώσεις».
Παρόλα αυτά το να λυθεί το ζήτημα της άδειας εργασίας με μια απόφαση της πολιτείας ή της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας δεν είναι τόσο απλό και ο κ. Ιωαννίδης τονίζει ότι: «Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με όλες τις πλευρές. Πρόκειται όμως για μια πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε Μεγάλη Βρετανία - Ευρωπαϊκή Ένωση και Fifa».
Βέβαια ακόμα και στην θετική περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών ώστε να μην αλλοιωθεί η Πρέμιερ Λιγκ από την εικόνα της αυτή τη στιγμή, ο κ. Ιωαννίδης μας επισήμανε:
«Ακόμα και να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές θα χρειαστεί χρόνος για να επέλθει μια τέτοια συμφωνία και δεν μιλάμε για κάποιες μέρες αλλά ίσως και μήνες. Το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο για τις 23 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι αν τελικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σίγουρα η ερχόμενη σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ θα είναι πολύ διαφορετική από το πως τη γνωρίζουμε μέχρι τώρα».
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το στρατόπεδο όσων υποστηρίζουν την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε έχουν το δικό τους επιχείρημα. Αυτό είναι ότι αν κάτι τέτοιο συμβεί θα είναι μια ευκαιρία για το Βρετανικό ποδόσφαιρο να αναπτυχθεί περισσότερο. Οι ομάδες θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν περισσότερους Βρετανούς ποδοσφαιριστές και θεωρούν ότι από αυτό θα επωφεληθεί η Εθνική ομάδα της Αγγλίας. Βέβαια υπάρχει και μια τρίτη άποψη που λέει ότι με το να φύγει η Μεγάλη Βρετανία από την Ε.Ε θα υπάρξει η δυνατότητα ώστε να τεθούν νέα κριτήρια για την άδεια παραμονής και εργασίας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όλοι οι ποδοσφαιριστές είτε κατάγονται από την Ευρώπη είτε από την Αμερική, την Αφρική και την Ασία.
Όλα αυτά, την ώρα που στην τελευταία δημοσκόπηση το 51% των ερωτηθέντων Βρετανών υποστηρίζει την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Telegraph, έναντι 44% που υποστηρίζουν την αποχώρηση. ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube