Σε πολύ καλό δρόμο για να επανακτήσουν τα «σκήπτρα» του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος βρίσκονται οι Έλληνες ποδοσφαιριστές. Μπορεί ακόμα να βρισκόμαστε σχεδόν στα μισά του φετινού… μαραθωνίου, ωστόσο αν κρίνουμε από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα τους στη Σούπερ Λίγκα, είναι αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να καταλήξει σε έναν εξ αυτών το βραβείο του πρώτου σκόρερ.



Με αφορμή την πρώτη πεντάδα της φετινής Σούπερ Λίγκας, που μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αποτελείται μόνο από Έλληνες ποδοσφαιριστές, το sport-fm.gr έψαξε και βρήκε τις κορυφαίες επιθετικές επιδόσεις Ελλήνων παικτών στο πρωτάθλημα, την τελευταία δεκαετία.

Τελευταίος Έλληνας που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ ήταν ο Νίκος Λυμπερόπουλος, πριν από εννιά χρόνια. Συγκεκριμένα, φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ, ο Καλαματιανός επιθετικός ολοκλήρωσε τη σεζόν 2006-07 έχοντας 18 τέρματα. Τότε στην πρώτη πεντάδα βρισκόταν ακόμα ένας και συγκεκριμένα ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης του Παναθηναϊκού, με 14 γκολ. Ο Έλληνας επιθετικός είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ την προηγούμενη χρονιά, όταν είχε βρει το δρόμο για τα αντίπαλα δίχτυα 17 φορές με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Τη σεζόν 2007-08, τη «σκυτάλη» από το Νίκο Λυμπερόπουλο πήρε ξανά παίκτης της ΑΕΚ, με τον Ίσμαελ Μπλάνκο να σκοράρει 19 γκολ. Σταθερά στην 5άδα και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης του Παναθηναϊκού, με 15.



Το 2008-09, στη χειρότερη παραγωγικά σεζόν για τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, ο Ίσμαελ Μπλάνκο με 14 γκολ, παρέμεινε στην κορυφή, έχοντας όμως και συγκάτοικο τον Λουτσιάνο Γκαλέτι του Ολυμπιακού. Για τρίτη διαδοχική χρονιά, μοναδικός Έλληνας στην 5αδα ήταν ο Σαλπιγγίδης με 10 γκολ.

Για τις επόμενες δύο σεζόν, η πρώτη θέση των σκόρερ έγραφε μόνο ένα όνομα, Τζιμπρίλ Σισέ. Ο Γάλλος επιθετικός του Παναθηναϊκού ολοκλήρωσε τη σεζόν 2009-10 με 23 γκολ και την επόμενη με 20. Στην 5άδα από πλευράς Ελλήνων βρέθηκε την πρώτη χρονιά ο Γιώργος Μπάρκογλου του Λεβαδειακού με 11 γκολ, ενώ τη σεζόν 2010-11 δεν υπήρχε ελληνική εκπροσώπηση.



Τη σεζόν 2011-12 το βραβείο του πρώτου σκόρερ κατέληξε στα χέρια του Κέβιν Μιραλάς, ο οποίος με τη φανέλα του Ολυμπιακού ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με 20 γκολ. Από πλευράς Ελλήνων, δεύτερος ήταν ο Κώστας Μήτρογλου που σημείωσε 16 τέρματα ως παίκτης του Ατρόμητου και πέμπτος ο Κλάους Αθανασιάδης του ΠΑΟΚ με 12 γκολ.



Η… αντεπίθεση των Ελλήνων έγινε εν μέρει, τη σεζόν 2012-13, καθώς με εξαίρεση τον πρώτο σκόρερ Ράφικ Τζεμπούρ του Ολυμπιακού (20 γκολ), στην πρώτη πεντάδα βρίσκονταν οι Κλάους Αθανασιάδης (ΠΑΟΚ - 13 γκολ), Κώστας Μήτρογλου (Ολυμπιακός - 11), Δημήτρης Παπαδόπουλος (Πανθρακικός - 11) και Δημήτρης Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ - 9).

Για ακόμα μια σεζόν, την περίοδο 2013-14 το βραβείο κατέληξε σε ξένο ποδοσφαιριστή, με τον Εστεμπάν Σολάρι να το κατακτά χάρη στα 16 γκολ που σημείωσε με τη φανέλα της Skoda Ξάνθης. Στην 5άδα ο Μήτρογλου του Ολυμπιακού και ο Παπαδόπουλος του Ατρομήτου, με 14 γκολ έκαστος.

Πέρυσι, πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Χερόνιμο Μπαράλες του Αστέρα Τρίπολης, με 17 γκολ. Μόνος Έλληνας της 5άδας ο Κώστας Μήτρογλου που σημείωσε ένα γκολ λιγότερο από αυτά του φορ των Αρκάδων.

*Στα γκολ των ποδοσφαιριστών δεν συμπεριλαμβάνονται όσα μπορεί να πέτυχαν σε αγώνες play-off.

Επιμέλεια: Δημήτρης Παπούλης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

ΑΕΚ: Η κορυφαία αμυντική γραμμή στην Ελλάδα είναι αυτή που έχει ακούσει τα… χειρότερα!

Φίλιπ Τζούριτσιτς: Ο Σέρβος «μπόμπερ» που προσφέρει θέαμα στην πράσινη κερκίδα με γκολάρες!

Τα «ατίθασα νιάτα» κάνουν ήδη τη διαφορά στο φετινό Champions League!

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!