Είκοσι ένας αγώνες έχουν δοθεί μεταξύ ελληνικών και ολλανδικών συλλόγων σε Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων, (από το 1971) Κύπελλο Ουέφα και (από το 2009) Γιουρόπα Λιγκ. Μόλις 2 νίκες έχουν πιστωθεί στα «γαλανόλευκα», 7 ματς έληξαν ισόπαλα, ενώ 12 φορές επικράτησαν οι εκπρόσωποι από τις «κάτω χώρες» στα παιχνίδια αυτά.

Η ευθύνη μάλιστα που... βαραίνει κατά κάποιο τρόπο τον ΠΑΣ Γιάννινα στις επικείμενες αναμετρήσεις του με την Άλκμααρ είναι το γεγονός πως από τα 8 νοκ-άουτ ζευγάρια που έχουν αναδειχθεί μεταξύ των κλαμπς Ελλάδας και Ολλανδίας, οι δικές μας ομάδες μετρούν ισάριθμους αποκλεισμούς. Στους δε υπόλοιπους 5 αγώνες που έγιναν στο πλαίσιο ομίλων, οι εν λόγω αντίπαλοι παραμένουν αήττητοι με 2 νίκες υπέρ τους και 3 ισοπαλίες.

Αν οι Γιαννιώτες θα τριτώσουν (τουλάχιστον) τις νίκες ή (ακόμα και με δύο ισοπαλίες) θα αποτελέσουν πρωτοπόροι στις προκρίσεις έναντι των Ολλανδών στο θεσμό, είναι κάτι που θα μαθευτεί στις 4 Αυγούστου, με το πέρας του δεύτερου μέρους στους αγώνες του ΠΑΣ με την Άλκμααρ. Ας ξετυλίξουμε, λοιπόν, το ιστορικό που καλείται να ανατρέψει ο «Άγιαξ» της Ηπείρου.

ΑΕΚ-Τβέντε, 2 και 8 Σεπτεμβρίου 1970



Στον πρώτο γύρο του τελευταίου Κυπέλλου Εκθέσεων (από την επομένη μετονομάστηκε σε Κύπελλο Ουέφα), η ΑΕΚ τέθηκε αντιμέτωπη με την Τβέντε. Η πρωταθλήτρια Ελλάδος για το 1971 «Ένωση» δεν κατόρθωσε να υπερσκελίσει το εμπόδιο των «ερυθρόλευκων» από το Ένσεντε και με δύο ισάριθμες ήττες αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του θεσμού. 1-0 στο «Νίκος Γκούμας» με σκόρερ το μετέπειτα αστέρι των Αϊντχόφεν ,Εθνικής Ολλανδίας και για ένα χρόνο παίκτη και του Απόλλωνα Αθηνών (1983-1984), Ρενέ Φαν ντε Κέρκοφ (7’). 3-0 σε βάρος του «δικεφάλου» το σκορ στην Ολλανδία με τα τέρματα να έχουν πετύχει οι Πάλπλατς (37’, 50’) και Φαν ντε Κέρκοφ (42’).

Παναχαϊκή-Τβέντε, 24 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου 1973



3 χρόνια μετά την ΑΕΚ, η Τβέντε προσέθεσε άλλο ένα «θύμα» προερχόμενο από τη χώρα μας. Αυτή τη φορά ήταν σειρά της Παναχαϊκής να αποκλειστεί από τους Ολλανδούς στη φάση του δευτέρου γύρου. 1-1 το πρώτο παιχνίδι στην Πάτρα με σκόρερ τον αδικοχαμένο Δαβουρλή (16’ με πέναλτι) για τους «κοκκινόμαυρους» και τον Τάισεν να ισοφαρίζει (24’) για την Τβέντε. Το ματς στο Ένσεντε κυλούσε ομαλά μέχρι το πρώτο ημίχρονο, καθώς στο 2ο οι Ολλανδοί ήταν «καταπέλτες» σκοράροντας 7 φορές κατά των Πελοποννήσιων. Αποτέλεσμα 7-0. Τα γκολ πέτυχαν οι Πάλπλατς (52’,60’,61’,68’), Ζουιντέμα (64’), Φαν ντερ Φαλ (70’), Φαν Ίερσελ (70’).



Φίτεσε-ΑΕΚ, 15 και 29 Σεπτεμβρίου 1998



Ένας Έλληνας έμελλε να «πληγώσει» αυτή τη φορά μία ομάδα της πατρίδας του. Σε δύο παιχνίδια που παρείχαν τουλάχιστον πλούσιο θέαμα, αμφότεροι οι «κιτρινόμαυροι» πέτυχαν 9 τέρματα μαζί, με το κλαμπ από το Άρνεμ, όμως, να περνάει τελικά στο δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Ουέφα. Η Φίτεσε «καθάρισε» την υπόθεση πρόκριση με το 3-0 του πρώτου αγώνα στην Ολλανδία. Τα τέρματα πέτυχαν οι Λαρός (50’), Πέροβιτς (53’) και Μαχλάς (90+3’). Ο Κρητικός φορ πέτυχε και δύο τέρματα νωρίς στον επαναληπτικό της Νέας Φιλαδέλφειας, εξαλείφοντας κάθε πιθανότητα ανατροπής του σκορ για την «Ένωση». 3-3 το σκορ στο δεύτερο ματς. Σκόρερς οι Νικολαΐδης (14’, 76’) και Κοπιτσής (68’) για την ΑΕΚ και οι Μαχλάς (11’, 17), Ρόιζερ (51’) για τη Φίτεσε.




PSV Αϊντχόφεν-ΠΑΟΚ, 23 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου 2000



Στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου Ουέφα ο ΠΑΟΚ κλήθηκε να αντιμετωπίσει την ομάδα της Αϊντχόφεν. Το εμπόδιο των Ολλανδών φάνηκε απροσπέλαστο για τους Θεσσαλονικείς, καθώς ηττήθηκαν και στα δύο παιχνίδια που έδωσαν κόντρα στην PSV. 3-0 το πρώτο ματς στο Φίλιπ Στάντιον με σκόρερς τους Μπρούγκινκ (4’), Κέζμαν (15’, 43’) και 1-0 στην Τούμπα με σκόρερ τον Μπρούγκινκ (43’).



ΠΑΟΚ-PSV Αϊντχόφεν, 22 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου 2001



«Ντεζαβί» για τις δύο ομάδες που κληρώθηκαν πάλι μεταξύ τους για την ίδια φάση (3ος γύρος Ουέφα) και στην ίδια περίπου ημερομηνία ένα χρόνο αργότερα. Αυτή τη φορά το πρώτο παιχνίδι έγινε στη Θεσσαλονίκη, ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη με 3-2 και απέκτησε ένα ισχνό πλεονέκτημα ενόψει της ρεβάνς στην Ολλανδία. Σκόρερς οι Γιασεμάκης (35’, 68’), Ουντέζε (38’, ένα πολύ όμορφο γκολ που εξαιτίας προσωρινών τεχνικών προβλημάτων στην τηλεοπτική μετάδοση απόλαυσαν μόνο οι παρευρισκόμενοι στο γήπεδο) για τον ΠΑΟΚ και οι Ντε Γιονγκ (20’) και Μπρούγκινκ (80’) για την Αϊντχόφεν. Τελικά, ο «δικέφαλος του βορρά» ηττήθηκε με 4-1 στο Φίλιπς Στάντιον και αποκλείστηκε ξανά από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Τα γκολ της PSV πέτυχαν οι Φένεγκορ οφ Χέσελινκ (1’,57’), Γκαχοκίτζε (32΄) και Φαν Μπόμελ (90+2 με πέναλτι), ενώ για τον ΠΑΟΚ είχε μειώσει ο Λουτσιάνο ντε Σόουζα (58’).



ΠΑΟΚ-ΑΖ Άλκμααρ, 16 και 30 Σεπτεμβρίου 2004



Το κάζο με την αντικανονική χρησιμοποίηση του Λιάσου Λουκά που κόστισε εν πολλοίς τη διεκδίκηση με μεγαλύτερες αξιώσεις μιας θέσης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ακολούθησε άλλος ένας αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ. Η γενικότερη κακοδαιμονία του «δικεφάλου» συνεχίστηκε απέναντι σε ολλανδικούς συλλόγους κι αυτή τη φορά η Άλκμααρ τρίτωσε το κακό για τους Θεσσαλονικείς. Δύο νίκες σημείωσε η ΑΖ με 3-2 στην Τούμπα και 2-1 στον επαναληπτικό της Ολλανδίας. Στο πρώτο ματς τα γκολ πέτυχαν οι Σαλπιγγίδης (26’), Βόκολος (32’) για τον ΠΑΟΚ και οι Φαν Γκάλεν (18’), Λάντζατ (36’), Μέρντινκ (51’) για την Άλκμαρ. Στο δεύτερο παιχνίδι τα γκολ είχαν ως εξής: Μπουσκερμόλεν (12’), Λάντζατ (72’) για τους Ολλανδούς και Σαλπιγγίδης (9’) για το «δικέφαλο του βορρά».



ΑΖ Άλκμααρ-ΑΕΛ, 29 Νοεμβρίου 2007



Σε μία «μεσοβέζικη» φάση του Ουέφα-προάγγελο του Γιουρόπα Λιγκ με μονά παιχνίδια στους ομίλους, η Λάρισα κληρώθηκε στο πρώτο γκρουπ του -ακόμα τότε- Κυπέλλου Ουέφα μαζί με τις Ζενίτ, Έβερτον, Νυρεμβέργη και Άλκμαρ, όπου γνώρισε 4 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια. Στην αναμέτρηση κόντρα στην ΑΖ, η ΑΕΛ έχασε στην τρίτη αγωνιστική με 1-0, χάρη σε γκολ του Μούσα Ντεμπελέ (77’).



ΠΑΟΚ-Χέρενφεν, 20 και 27 Αυγούστου 2009



Η κακή παράδοση του ΠΑΟΚ απέναντι στις ολλανδικές ομάδες συνεχίστηκε για ακόμη μία φορά και το καλοκαίρι του 2009. Κι αν τις προηγούμενες φορές οι ομάδες που αντιμετώπισε ήταν ισχυρού βεληνεκούς, δεν μπορούμε να γράψουμε το ίδιο και για τη Χέρενφεν, όπου ίσχυε αυτό που λέμε ότι ήταν «στα μέτρα του δικεφάλου». Πλέι οφ του νεοσύστατου Γιουρόπα Λιγκ και οι δύο αντίπαλοι αναδείχθηκαν ισόπαλοι στα 180 λεπτά των δύο αγώνων. Στο τέλος, όμως, χαμογέλασαν οι «καρδιές». 1-1 το πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα με τον Πάουλο Ενρίκε (45+1’) να ανοίγει το σκορ και τον Ίβιτς να ισοφαρίζει (54’). 0-0 το ματς στο «Άμπε Λένστρα» και οι Ολλανδοί προκρίθηκαν χάρη στο εκτός έδρας τέρμα που πέτυχαν στη Θεσσαλονίκη.



Ατρόμητος-ΑΖ Άλκμααρ, 22 και 29-30 Αυγούστου 2013



Φαίνεται ότι η Άλκμααρ «το έχει» με τους ελληνικούς συλλόγους, μολονότι αυτή τη φορά χρειάστηκε και τη βοήθεια της... τύχης για να προσπεράσει το εμπόδιο του Ατρομήτου. Το «αστέρι» της δυτικής όχθης ηττήθηκε με 3-1 στο Περιστέρι, με τα γκολ να πετυχαίνουν οι Παπαδόπουλος (76’ με πέναλτι) – Γκούντμουντσον (51’, 90+3’) και Γιόχανσον (73’). Στον επαναληπτικό του «AFAS Stadion» που διεξήχθη σε δύο δόσεις, λόγω μιας φωτιάς που προξενήθηκε στο εστιατόριο του γηπέδου (!) , ο Ατρόμητος επικράτησε με 2-0 κι αν το πλασέ του Ναπολεόνι λίγο πριν τη λήξη του παιχνιδιού δε σταματούσε στο δοκάρι, ίσως μιλούσαμε για την παρθενική πρόκριση ελληνικής ομάδας στο Ουέφα κόντρα σε ολλανδικό σύλλογο. Σκόρερς των Περιστεριωτών οι Παπαδόπουλος (53’) και Καραγκούνης (75’).



ΑΖ Άλκμααρ-ΠΑΟΚ, 3 Οκτωβρίου και 12 Δεκεμβρίου 2013



12ο και τελευταίο γκρουπ του Γιουρόπα Λιγκ και ο ΠΑΟΚ είναι η δεύτερη ελληνική ομάδα που συναντάει εκείνη τη σεζόν η Άλκμααρ μετά τον Ατρόμητο. Οι δύο ομάδες περνούν μαζί στην επόμενη φάση ισοβαθμώντας στην κορυφή, με τους Ολλανδούς να τερματίζουν πρώτοι λόγω των περισσότερων εκτός έδρας τερμάτων που πέτυχαν έναντι των Θεσσαλονικέων. 1-1 το πρώτο παιχνίδι στο «AFAS Stadion» και 2-2 στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων στην Τούμπα. Σκόρερς στο πρώτο ματς οι Γκούβελεουβ (82’) για την Άλκμααρ και Σαλπιγγίδης (90+3’) για τον ΠΑΟΚ. Το 2-2 διαμορφώθηκε με τα τέρματα των Λούκας (37’ με πέναλτι), Πόζογλου (90+4’) για το «δικέφαλο» και Λαμ (31’), Γκόρτερ (71’ με πέναλτι) για τους «ερυθρόλευκους» της δυτικής Ολλανδίας.


ALKMAAR ZAANSTREEK - PAOK THESSALONIKI FC 1-1 από dule-kaltz1966

PSV Αϊντχόφεν-Παναθηναϊκός, 23 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου 2014



Στον 3ο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ και σε μία κακή ευρωπαϊκή πορεία ο Παναθηναϊκός τερμάτισε τελευταίος στο γκρουπ του απέναντι σε Ντινάμο Μόσχας, Αϊντχόφεν και Εστορίλ. Στα δύο παιχνίδια του με την ολλανδική ομάδα, το «τριφύλλι» απέσπασε ισοπαλία στο πρώτο ματς στο Φίλιπς Στάντιον με 1-1 χάρη σε τέρμα του Καρέλη (87’) που απάντησε σε εκείνο του Ντεπάι (44’), έχασε, όμως, στη «Λεωφόρο» με 3-2. Τα γκολ για Παναθηναϊκό-Αϊντχόφεν στο «Απόστολος Νικολαΐδης» πέτυχαν οι Ατζαγκούν (11’), Πέτριτς (43’) – Ντεπάι (27’), Ντε Γιονγκ (65’), Βαϊνάλντουμ (78’).



Επιμέλεια: Βασίλης Παπαδημητρίου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube