Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και την ισότητα των φύλων τιμά με ανακοίνωσή της σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Σήμερα γιορτάζουμε τις γυναίκες. Γιορτάζουμε τον ρόλο τους στην κοινωνία, στην εργασία, στην οικογένεια και τη ζωή μας. Θυμόμαστε, επίσης, τον πόνο, τα δεινά και την αδικία που έχουν υποφέρει, η οποία για πολλές γυναίκες είναι ακόμα πραγματικότητα σήμερα. Είναι επίσης αλήθεια ότι πρέπει να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα», σημειώνει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στη συνέχεια, αναφέρονται οι δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την αρχή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, για την επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων, τόσο εντός των συνόρων όσο και σε όλη την υδρόγειο. «Είμαστε υπερήφανοι για όσα έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα. Όλο και περισσότερες γυναίκες, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εκτός αυτής ??έχουν ίσες ευκαιρίες στον κόσμο της εργασίας, και αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους σε κάθε τομέα, στις επιχειρήσεις, την πολιτική ή την εκπαίδευση», αναφέρει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της και υπογραμμίζει τη σημασία της συνέχισης των προσπαθειών για την ενσωμάτωση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών σε κάθε μία από τις πολιτικές, σε όλους τους τομείς, σε κάθε ένα από τα κράτη-μέλη και στις χώρες με τις οποίες συνεργάζεται η ΕΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παραθέτει η Επιτροπή, οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται κατά μέσο όρο 16% λιγότερο από τους άνδρες για κάθε ώρα εργασίας, εξακολουθούν να αποτελούν λιγότερο από το ένα τέταρτο των θέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιριών, ενώ το ένα τρίτο των γυναικών εργάζονται με μερική απασχόληση, κυρίως λόγω των ευθυνών φροντίδας που δεν μοιράζονται δίκαια με τους άνδρες.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταπολεμά αδυσώπητα τον σεξισμό, τις διακρίσεις, τη φυλετική βία και την ανισότητα. Η πρόσφατη νομοθεσία της ΕΕ προστατεύει τα δικαιώματα των θυμάτων, αντιμετωπίζει την εμπορία ανθρώπων και προωθεί την ίση μεταχείριση» τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ ταυτόχρονα γίνεται αναφορά σε πρωτοβουλίες του τρέχοντος έτους, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της ισορροπίας της επαγγελματικής ζωής των γονέων και τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την Επιτροπή, κατατέθηκε πρόσφατα πρόταση για την κύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, κάτι που αποτελεί «σαφές μήνυμα ότι τώρα είναι η ώρα να ενταθεί η συλλογική μας δράση».
Επιπλέον, Επιτροπή δηλώνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προσηλωμένη στην προώθηση της νέας ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 και την επίτευξη των στόχων για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η οποία περιλαμβάνει μια ισχυρή δέσμευση για την προώθηση της ισότητας των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο.
Αναφορικά με την τρέχουσα προσφυγική κρίση, η Επιτροπή επισημαίνει πως σε καταστάσεις έκτακτης ανθρωπιστικής ανάγκης, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που παράσχει ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε φύλου, ιδίως στα τρωτά σημεία των γυναικών μεταναστριών.
«Παίρνουμε μέτρα για την ενδυνάμωση των γυναικών και υπέρ του αγώνα για τα δικαιώματά τους και την ισότιμη πρόσβασή τους στους οικονομικούς πόρους, καθώς και για την αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, ιδιαίτερα της εμπορίας, του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και του πρόωρου ή εξαναγκαστικού γάμου. Οι γυναίκες, ως βασικοί παράγοντες και οδηγοί της αειφόρου ανάπτυξης και βιώσιμης ειρήνης, έχουν να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε έναν κόσμο που πλήγεται σκληρά από τις συγκρούσεις και την ανισότητα. Στεκόμαστε μαζί, σήμερα και κάθε άλλη μέρα, λαμβάνοντας δεσμεύσεις για τη δημιουργία ενός κόσμου όπου οι κόρες και οι γιοι μας να έχουν ίσες ευκαιρίες. Όταν πρόκειται για τα όνειρα, όταν πρόκειται για στόχους, το φύλο δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται εμπόδιο», καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής.
Έκθεση της Κομισιόν
Μεγαλύτερη ανεργία, χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις, καθώς και άνιση συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων σε βάρος των γυναικών, διαπιστώνει στην ΕΕ έκθεση της Κομισιόν για το 2015.
Πιο συγκεκριμένα το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στην ΕΕ των 28 κρατών-μελών καταγράφεται στο 16,3%, σύμφωνα με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ισότητα μεταξύ Γυναικών και Ανδρών στην ΕΕ.
Επίσης, σύμφωνα με τα συνοπτικά στοιχεία που παρουσίασε η αρμόδια επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βιέρα Γιούροβα και κοινοποίησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, από τις μετρήσεις του 2010 και του 2014 διαφαίνεται ότι στην Ελλάδα η πλήρης απασχόληση από το 49,5% των γυναικών και το 75,7% των ανδρών υπέστησαν αισθητή μείωση στο 41,6% και 60,8% αντίστοιχα. Επίσης αισθητή είναι η διαφορά του ποσοστού του πληθυσμού της ΕΕ που απειλείται από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό (24,4%), με την αντιστοιχία στη χώρα μας να ανέρχεται στο 36% (με στοιχεία του 2014). Εξάλλου τα ποσοστά απασχόλησης στην Ελλάδα δεν είναι ικανοποιητικά: Απασχολείται μόνον το 44,3% των γυναικών έναντι 62,6% των ανδρών στην ηλικιακή ομάδα 20-64 ετών.
Σημειώνεται ότι το 2015 οι εργαζόμενες γυναίκες στην ΕΕ επιβαρύνθηκαν με τα τρία τέταρτα των υποχρεώσεων του νοικοκυριού και με τα δύο τρίτα της γονικής φροντίδας. Ο μέσος όρος του συνταξιοδοτικού χάσματος στις ηλικίες 65-74 ετών στην ΕΕ παραμένει σταθερά στο υψηλό 40% για την επταετία 2008-2014, αλλά είναι ανησυχητικό ότι το 2014 αυξήθηκε αισθητά σε έξι χώρες (ενδεικτικά, στην Ολλανδία ήταν 46%, στη Γερμανία 46,5% και στην Κύπρο 48,8%) -το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι 26,6%.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων στα κέντρα λήψης αποφάσεων εξακολουθεί να αποτελεί μακρινό στόχο, αφού το 2015 ο μέσος όρος της γυναικείας συμμετοχής σε επίπεδο Κοινοβουλίου στην ΕΕ των 28 κρατών-μελών ήταν 29% και στην κυβέρνηση μόλις 28%.
Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει επιλεγμένες καλές πρακτικές ισότητας των φύλων από τα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και το Έργο-Σημαία της ΓΓΙΦ «Οργάνωση υπηρεσιών για την ενσωμάτωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας σε όλο το εύρος της δημόσιας δράσης (Παρατηρητήριο)».
Πηγή: Newsbeast.gr