Μεμονωμένες εκπλήξεις, αξιοσημείωτες πορείες και ομάδες-μοντέλα που πραγματικά εντυπωσίαζαν με την παρουσία τους εντός αγωνιστικού, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα πάντα υπάρχουν σαν να έχει υπογραφεί ένας… άγραφος κανόνας. Και δεν μιλάμε για τους μόνιμους πρωταγωνιστές της ελληνικής πραγματικότητας (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), αλλά για τους υπόλοιπους που αποτελούν και τα απαραίτητα συστατικά για να υπάρχουν οι «μεγάλοι».
Από την περσινή εξαιρετική πορεία του περσινού Πανιωνίου, στον ΠΑΣ Γιάννινα που παρά τα οικονομικά προβλήματα κατάφερε να βγει πριν από δύο χρόνια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στον Αστέρα Τρίπολης που σε συνδυασμό με τις πορείες του στο πρωτάθλημα, έφτασε στους ομίλους του Europa League, στον Ατρόμητο των συνεχόμενων τελικών Κυπέλλου και των «διπλών» σε Άλκμααρ, Στοκχόλμη που έφτασε μέχρι και την 3η θέση της Super League μέχρι την ΑΕΛ και το πρωτάθλημα του ’88, σε εποχές φυσικά πολύ διαφορετικές σε σχέση με το σήμερα.
Αυτό το «σήμερα» είναι η ειδοποιός διαφορά του φετινού πρωταθλήματος, αφού έπειτα από πολλά χρόνια τρεις ομάδες στην Ελλάδα διεκδικούν αυτή τη χρονική περίοδο την κατάκτηση του τίτλου. Τρεις; Βάσει ονομάτων, ιστορίας, φανέλας και κυρίως μπάτζετ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ αναμένεται να διεκδικήσουν μέχρις εσχάτων την κορυφή, με τους δύο «δικεφάλους» να παρουσιάζονται πιο έτοιμοι και ώριμοι από ποτέ για αυτό το Μαραθώνιο. Ωστόσο, στη «μαγιά» έρχεται να προστεθεί ο Ατρόμητος…
Η ομάδα του Νταμίρ Κάναντι που πεισματικά αρνείται ότι διεκδικεί το πρωτάθλημα, το ίδιο πεισματικά διαψεύδει τον εαυτό της, καθώς όχι μόνο είναι μόλις στο -2 από την κορυφή και ενώ έχουμε μπει στο β’ γύρο, αλλά κυριαρχεί στους αγωνιστικούς χώρους με τρόπο που χαρακτηρίζει ομάδες που διεκδικούν τίτλο. Η ιστορία του φετινού Ατρόμητου έχει για πολλούς, αρκετά κοινά στοιχεία με αυτή της προπέρσινης Λέστερ. Μια ομάδα που κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα, μέχρι τη στιγμή που τελικά το κατέκτησε, αφήνοντας πίσω ομάδες-κολοσσούς, όπως η Σίτι, η Άρσεναλ, η Γιουνάιτεντ, ακόμα και την τρομερή Τότεναμ του Ποκετίνο.
Για αρκετούς περισσότερους, όμως, γενικότερα το ελληνικό πρωτάθλημα δεν… αντέχει τέτοιες εκπλήξεις-προκλήσεις, πόσω μάλλον φέτος που οι διεκδικητές είναι τρεις και όχι ένας όπως τα τελευταία χρόνια.
Την απάντηση θα τη δώσει μόνο ο χρόνος, αλλά προς το παρόν μπορούμε να θυμηθούμε την πορεία της Λέστερ προς το πρωτάθλημα και κατά πόσο υπάρχουν κοινά με τον φετινό Ατρόμητο. Απαραίτητη υπενθύμιση το γεγονός ότι στην Premier League διεξάγονται 38 αγωνιστικές ενώ στην Ελλάδα μόλις 30.
Τι έκανε με τους διεκδικητές η Λέστερ;
Ένα από τα επιτεύγματα της φετινής ομάδας του Ατρόμητου αποτελεί το γεγονός ότι κατάφερε να «αποδράσει» με μεγάλες νίκες από ΟΑΚΑ και «Γ. Καραϊσκάκης». Είναι δύο αποτελέσματα που δύσκολα θα τα καταφέρει οποιαδήποτε άλλη ομάδα τη φετινή σεζόν, ακόμα και στα μεταξύ τους παιχνίδια. Για παράδειγμα η ΑΕΚ που είχε τα Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ στην έδρα της έκανε το απόλυτο. Από την άλλη ο Ολυμπιακός επικράτησε του ΠΑΟΚ στο Φάληρο. Τι είχε κάνει όμως αλήθεια η Λέστερ με τους «μεγάλους» ή πιο σωστά τι κατάφερε η Λέστερ κόντρα στις ομάδες που διεκδικούσαν το πρωτάθλημα τη στιγμή που ολοκληρωνόταν ο α’ γύρος της Premier League;
Οι «αλεπούδες» ηττήθηκαν μέσα στην έδρα τους από την Άρσεναλ με το «βαρύ» 5-2, πήραν έναν βαθμό με τη Γιουνάιτεντ πάλι εντός έδρας (1-1), ηττήθηκαν εκτός από τη Λίβερπουλ (1-0) και έφεραν εντός έδρας ισοπαλίες με την Τότεναμ (1-1) και τη Σίτι (0-0). Με άλλα λόγια είχαν 2 ήττες και 3 ισοπαλίες, με τα 4 ματς από τα 5 να είναι στο Λέστερ.
Από την πλευρά του ο Ατρόμητος έχοντας παίξει μόνο εκτός έδρας έχει δύο νίκες κόντρα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό και μία ήττα από τον ΠΑΟΚ. Και τους τρεις στο β’ γύρο, τους έχει στην έδρα του.
Η κακή εντός έδρας επίδοση
Στο τέλος του α’ γύρου η Λέστερ του 2015-16, μην μπορώντας να ανταπεξέλθει στα ματς με τους διεκδικητές, είχε κόστος στη βαθμολογία της σε ό,τι αφορά τα εντός έδρας ματς. Συγκεκριμένα, η ομάδα του Ρανιέρι ήταν μόλις 4η στη συγκεκριμένη κατηγορία, έχοντας 18 βαθμούς σε 9 ματς, τη στιγμή που Σίτι (24), Άρσεναλ (20) και Τότεναμ (19), είχαν καλύτερες επιδόσεις.
Ανάλογα και ο Ατρόμητος έχει «πετάξει» βαθμούς φέτος στο Περιστέρι, κυρίως γιατί είχε ματς τα οποία μπορούσε να τα νικήσει, αλλά η δυστοκία του ήταν χαρακτηριστική. Για την ακρίβεια, οι Περιστεριώτες στο τέλος του α’ γύρου βρίσκονταν στην 5η θέση της σχετικής κατάταξης με μόλις 13 βαθμούς σε 7 ματς (3 νίκες, 4 ισοπαλίες), με ΠΑΟΚ (21 σε 7 παιχνίδια), ΑΕΚ (19), Ολυμπιακό (19) να μαζεύουν περισσότερους. Ο Παναθηναϊκός ήταν 4ος με 14 βαθμούς, αλλά έχει μείνει πολύ μακριά από τις πρώτες θέσεις.
Κυρίαρχοι μακριά από το «σπίτι» τους
Οι… ύποπτες συμπτώσεις όμως συνεχίζονται και παρακάτω…
Με την ολοκλήρωση του α’ γύρου, η Λέστερ καταφέρνει να τερματίσει στην 1η θέση σε ό,τι αφορά την εκτός έδρας επίδοση των ομάδων της Premier League, έχοντας σε 10 ματς 21 βαθμούς, 2η η Άρσεναλ με 19 πόντους, 4η η Τότεναμ με 16 (σε 9 αγώνες). Πολύ πίσω η Γιουνάιτεντ (14 βαθμούς) και η Σίτι (12 βαθμούς).
Από τη δική τους πλευρά, επίσης οι Περιστεριώτες ήταν μακράν της 2ης η αποδοτικότερη ομάδα εκτός, έχοντας 17 βαθμούς σε 8 ματς (πλέον 20 σε 9 ματς), 2ος ο Ολυμπιακός με 13 σε 7 ματς, 3η η ΑΕΚ με 12, ενώ ο ΠΑΟΚ ήταν (και είναι) πολύ πίσω με 10 πόντους σε 8 παιχνίδια.
Συνολικά, στην ολοκλήρωση του α’ γύρου η Λέστερ είχε 11 νίκες, 6 ισοπαλίες και 2 ήττες σε 19 παιχνίδια και ήταν ισόβαθμή με την Άρσεναλ στην κορυφή.
Ο Ατρόμητος από την πλευρά του, είχε 8 νίκες, 6 ισοπαλίες και 1 ήττα σε 15 ματς και απέχει δύο βαθμούς από την κορυφή.
Τι έκανε στο β’ γύρο η Λέστερ και τι χρειάζεται ο Ατρόμητος
Η μεγάλη διαφορά για τη Λέστερ στο β’ γύρο, ήταν ότι έχοντας τα ματς με τους μεγάλους αντιπάλους μακριά από την έδρα της, κατάφερε και έμεινε όρθια έχοντας νίκη στην έδρα της Τότεναμ (0-1), νίκη στη Σίτι (1-3), ενώ ηττήθηκε από την Άρσεναλ (2-1), στη μοναδική της ήττα στο β’ μισό. Με άλλα λόγια, είχε δύο νίκες και μία ήττα, ό,τι δηλαδή έκανε και ο Ατρόμητος στον α’ γύρο με τους… ανάλογους αντιπάλους.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της πορείας της Λέστερ, που δεν ήταν άλλο από την πορεία των υπόλοιπων ομάδων. Δηλαδή, η Λέστερ τελικά ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με 81 βαθμούς, περίπου ανάλογους με όσους είχε κατακτήσει στον α’ γύρο (39), ωστόσο οι υπόλοιποι δεν ακολούθησαν.
Δηλαδή, η Άρσεναλ ολοκλήρωσε τη σεζόν με 71, η Τότεναμ με 70 (35 στον α’ γύρο, δείχνοντας ότι έπρεπε να κάνει περισσότερα πράγματα στο β’ μισό) και η Σίτι από 36 έφτασε μόλις στους 66, κάνοντας κακό πρωτάθλημα στο β’ γύρο.
Από την άλλη, ο Ατρόμητος έχει κάνει ήδη μια εξαιρετική πορεία μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα, αλλά είναι στο -2. Τι πρέπει από τη μεριά του για να μπορέσει τελικά να πραγματοποιήσει ένα θαύμα ανάλογο (ενδεχομένως και ανώτερο) με αυτό της Λέστερ; Προφανώς, να συνεχίσει με την ίδια συνέπεια εκτός έδρας σε ένα θεωρητικά πιο βατό πρόγραμμα (αφού έχει παίξει ήδη με τους «τρεις») και ταυτόχρονα να αυξήσει την αποδοτικότητά του στο Περιστέρι, εκεί που σύμφωνα με πολλούς θα παιχθεί όλο το πρωτάθλημα, φιλοξενώντας Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.
Όλα αυτά βέβαια με τη λογική ότι οι υπόλοιποι «τρεις» δεν είναι δυνατόν –λόγω ελληνικού πρωταθλήματος- να κάνουν «γκέλες» ανάλογες με αυτές που έκαναν Τότεναμ, Άρσεναλ και Σίτι το 2015/16 στην Premier League.
Παύλος Κουστέρης ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube