Πολλά πράγματα δεν πήγαν καλά για τον Παναθηναϊκό στην Βιτόρια, εξ' ου και η Λαμποράλ Κούτσα έχει κάνει ήδη το 2-0 στη σειρά, με το τριφύλλι πλέον να καλείται να ανέβει ένα βουνό για να κάνει την ολική ανατροπή και να βρεθεί στο Βερολίνο.

Από την περιφερειακή άμυνα, από τις λάθος περιστροφές, από την αστοχία στα τρίποντα, από το μονοδιάστατο παιχνίδι στην επίθεση, από την κακή κυκλοφορία, από τις κακές βραδιές σημαντικών ατού του...

Το sport-fm.gr βάζει κάτω τις εμφανίσεις των παικτών του Τζόρτζεβιτς (ο οποίος βέβαια εξίσου έχει μερίδιο ευθύνης για το ροτέισον, για την διαχείριση των αγώνων, για την έλλειψη... ιδεών στην επίθεση, για την τακτική στην άμυνα -ειδικά στο πρώτο ματς) και αναλύει:

Μαρκίζ Χέινς: Μπορεί κάλλιστα να θεωρεί τον εαυτό του αδικημένο. Πάνω που ο Σάσα Τζόρτζεβιτς έδειχνε να τον εμπιστεύεται κατά τη διάρκεια των αγώνων, ξαφνικά τον... ξεχνούσε ή τον «τραβούσε» πίσω. Αν μη τι άλλο, με τις εμφανίσεις του, ο Αμερικανός γκαρντ εκθέτει τον Σέρβο τεχνικό, διότι έδειξε πως βρισκόταν σε καλή κατάσταση, αλλά δεν του δόθηκε η ευκαιρία να δώσει με τα σουτ του το κάτι παραπάνω στην ομάδα. Στο πρώτο ματς έπαιξε σκάρτα 17', έχοντας 11 πόντους (2/3 δίποντα, 2/4 τρίποντα), στο δεύτερο ούτε 14', πετυχαίνοντας 8 με το καθοριστικό τρίποντο που μείωσε σε 73-70 και κράτησε ζωντανό τον Παναθηναϊκό. Από τη στιγμή που μιλάμε για «εκτελεστή» και από τη στιγμή που παρουσιάστηκε σε καλό φεγγάρι, άξιζε να πάρει περισσότερο χρόνο. Άλλωστε το τριφύλλι χρειαζόταν σε αρκετές περιπτώσεις να «ξεκολλήσει» στην επίθεση, κάτι που μπορούσε να προσφέρει ο πρώην «μπόμπερ» της Σάσαρι.

Σάσα Πάβλοβιτς: «Άκουσε» αρκετά και δικαιολογημένα για την πολύ κακή εμφάνισή του στο δεύτερο ματς. Ο Σέρβος φόργουορντ δεν προσέφερε στον Παναθηναϊκό και ειδικά στο παιχνίδι που η ελληνική ομάδα «χτύπησε» στα ίσα, ήταν αρνητικός. Έδειξε ξανά ράθυμος, χωρίς την απαραίτητη ενέργεια για μια σειρά πλέι οφ που κρίνει πρόκριση σε Final-4, χωρίς αγωνιστικό ρυθμό (αφού δεν παίζει και στην Α1), χωρίς προσανατολισμό στο παρκέ. Δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον πιο ταχύ Μπέρτανς και ο Λετονός βγαίνοντας συνεχώς από τα σκριν, έκανε σοβαρή ζημιά με το μακρινό του σουτ. Ο Τζόρτζεβιτς τον πιστεύει, του δίνει λεπτά συμμετοχής, αλλά δεν δικαιώνεται σε καμία των περιπτώσεων και ουσιαστικά η παρουσία Πάβλοβιτς γυρίζει... μπούμερανγκ τόσο στον Σάλε, όσο και στον Εξάστερο.

Βλάντο Γιάνκοβιτς: Θα μπορούσε να θεωρηθεί εκ των αδικημένων μέχρι τώρα της σειράς. Στο πρώτο ματς έπαιξε μόλις 10', δίχως βέβαια να φανεί ιδιαίτερα, πέραν δυο ριμπάουντ και μιας ασίστ, αλλά... ποιος φάνηκε σε εκείνο το ματς (πλην του Ραντούλιτσα); Με βάση την κακή κατάσταση του Πάβλοβιτς στο δεύτερο παιχνίδι, θα μπορούσε ο Έλληνας φόργουορντ να πάρει περισσότερο χρόνο. Σίγουρα θα ακολουθούσε στην άμυνα καλύτερα (ως πιο ταχύς και ευέλικτος) τον Μπέρτανς, ενώ ίσως και στην επίθεση να είχε κάτι καλύτερο από τους μόλις 3 πόντους του Σέρβου συμπαίκτη του. Πάντως, γενικά ο Τζόρτζεβιτς δεν δείχνει να πιστεύει τον Γιάνκοβιτς και αποδείχθηκε εκ νέου στα δύο ματς στην Βιτόρια.

Αντώνης Φώτσης: Δεν ήταν ο γνωστός... Batman και δεν βοήθησε, βάσει των δυνατοτήτων και της εμπειρίας του. Πέτυχε από δύο πόντους σε κάθε παιχνίδι, παίρνοντας ελάχιστες προσπάθειες και αν μη τι άλλο δεν έκανε αυτό που ξέρει όσο λίγοι: Να δείχνει το κρύο του αίμα και να «ξεκολλάει» τον Παναθηναϊκό με τρίποντα-μαχαιριές, όπως κάνει καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις έδειξε αδικαιολόγητα «φοβισμένος» να σουτάρει από τα 6,75, αν και είχε τις προϋποθέσεις γι' αυτό. Δεν τον βοήθησε και η -σε γενικές γραμμές- κακή κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση προκειμένου να σουτάρει μέσα από συστήματα αφύλαχτος. Δείχνει γενικά... πεσμένος και στην άμυνα.

Μίροσλαβ Ραντούλιτσα: Στο πρώτο ματς ήταν οδοστρωτήρας, παίζοντας ουσιαστικά για 15' μόνος του την Λαμποράλ Κούτσα, χάρη στο επιθετικό του κρεσέντο. Στη συνέχεια τον πήρε κι αυτόν η... κάτω βόλτα, αλλά ουσιαστικά ήταν ο μόνος που διασώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, αφού αν μη τι άλλο ήταν συγκινητικός. Στο δεύτερο ματς έδωσε μάχες, πάλεψε και στις δύο άκρες του παρκέ, αλλά δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός στις προσπάθειες που πήρε. Το 4/10 δίποντα αποτυπώνει το ότι δεν τελείωσε τις φάσεις όπως συνηθίζει (προφανώς και γιατί οι Βάσκοι έπαθαν και... έμαθαν), ενώ άθελά του μπορεί να πάρει και τον τίτλο του «μοιραίου», καθώς η μπάλα τον «πούλησε» και δεν μπόρεσε ενδεχομένως να οδηγήσει τον αγώνα σε νέα παράταση.

Δημήτρης Διαμαντίδης: Έχουν στερέψει τα λόγια για τον μεγάλο αρχηγό. Στο πρώτο παιχνίδι έπαιξε λίγο. Είναι αλήθεια πως στα 9' που βρέθηκε στο παρκέ, δεν μπόρεσε να βοηθήσει (0/5 σουτ) και ουσιαστικά παρασύρθηκε από την εν γένει τραγική εικόνα του Παναθηναϊκού, με τον Σάλε να του δίνει ανάσες (απ' τη στιγμή που το σκορ ξέφυγε από νωρίς) για να τον έχει φρέσκο. Στο δεύτερο πήγε να κάνει μόνος του το 1-1. Απίστευτη αυταπάρνηση, τρομερές άμυνες, τρομερός παλμός, δημιουργός, εκτελεστής, μεγάλα τρίποντα και 17 πόντοι. Όλη η Ευρώπη υποκλίθηκε ξανά στο μεγαλείο του. Είναι απορίας άξιο, βέβαια, πως στην παράταση ο άνθρωπος-μύθος που ήταν τόσο ζεστός καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, δεν πήρε κάποια προσπάθεια για σουτ. Πραγματικά ανεξήγητο...

Τζέιμς Φελντέιν: Σταθερά σε κακή κατάσταση, ντεφορμέ και εντυπωσιακά άστοχος το τελευταίο διάστημα. Ο Δομινικανός έχει «μεταμορφωθεί» (εδώ και περίπου δύο μήνες -μετά και την έλευση Γουίλιαμς που τον αποδιοργάνωσε) και δεν θυμίζει σε τίποτα τον παίκτη-λαβράκι που όλοι -δικαίως- αποθέωναν. Ήταν αρνητικός για τον Παναθηναϊκό στην Βιτόρια, αφού βοήθησε μόνο για ένα... τρίλεπτο, στο δεύτερο δεκάλεπτο του δεύτερου παιχνιδιού, πετυχαίνοντας πέντε σερί πόντους. Από 'κει και έπειτα... άφαντος! Στον αγώνα της Τετάρτης ο Φελντέιν μέτρησε 1/6 σουτ, σε αυτόν της Παρασκευής 2/7. Αν μη τι άλλο περιμένεις από τον σκόρερ σου πολλά (πολλά) παραπάνω... Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις πέραν του άγχους που έχει (άλλωστε για πρώτη φορά παίζει σε αυτό το επίπεδο), βγάζει και μια «ανάγκη» να αποδείξει πως δεν υπάρχει μόνο ο Γουίλιαμς, αλλά κι εκείνος. Και βγαίνει σε κακό τόσο στον ίδιο, όσο και στον Εξάστερο...

Όγκνιεν Κούζμιτς: Στο πρώτο παιχνίδι έκανε τα... κλασικά που κάνει πάνω-κάτω κάθε φορά. Τέσσερις πόντοι, ανάσες σε Ραντούλιτσα και μάχες σώμα με σώμα, χωρίς να υπερβάλλει εαυτόν. Στο δεύτερο κατάφερε να θεωρηθεί άξιος συμπαραστάτης του Διαμαντίδη στην προσπάθεια για το 1-1. Σε 17' που έμεινε στο παρκέ, ο Σέρβος σέντερ κατέγραψε 11 πόντους, 8 ριμπάουντ (5 επιθετικά), κέρδισε φάουλ, «πολέμησε» στις δύο ρακέτες, έπαιξε στα ίσα τον Μπουρούση (παρά τη δεδομένη διαφορά ποιότητας) και προφανώς το πρόσημο για έναν παίκτη που έχει ακούσει... πολλά και περιμένεις συγκεκριμένα πράγματα ήταν κάτι παραπάνω από θετικό!

Νικ Καλάθης: Είναι ο άνθρωπος που τρώει αρκετό από το ανάθεμα των τελευταίων ημερών. Είναι αλήθεια πως ο ξεζουμισμένος ομογενής γκαρντ (παίζει από το καλοκαίρι συνεχώς και στον Παναθηναϊκό... δεν έχει κατέβει κάτω από 30λεπτα) προσέφερε ελάχιστα στα δύο ματς επί ισπανικού εδάφους. Κι όταν στην εξίσωση μπαίνει το ότι είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της ομάδας, τότε αναγκαστικά περιμένεις περισσότερα (που δεν τα έδωσε). Έδειξε χαμένος στην επίθεση, είχε άσχημες εκτελέσεις (αν και ούτως ή άλλως δεν είναι το φόρτε του), με αποκορύφωμα τα δύο τρίποντα στην παράταση του δεύτερου ματς, δεν οργάνωσε καλά το παιχνίδι, έκανε λάθη και δεν... άνοιξε την άμυνα των Βάσκων, όπως μπορούσε. Ταλαιπωρήθηκε και στην άμυνα από τον Άνταμς, όπου βέβαια όσο και να τον έκλεινε, ό,τι κι αν έκανε, είναι τέτοιος «διάολος» ο Αμερικανός που έβρισκε τον τρόπο να «μπουμπουνήσει». Αν ο Εξάστερος θέλει να έχει ελπίδες να επιστρέψει στην Βιτόρια για «τελικό», τότε πρέπει να «επιστρέψει» και ο Καλάθης. Να δώσει το κάτι παραπάνω. Να παίξει... τουλάχιστον μέτρια κι όχι άσχημα όπως στην Ισπανία.

Βινς Χάντερ: Δεν μπορεί να κριθεί ουσιαστικά, καθώς φαίνεται πως ακόμα ο Τζόρτζεβιτς δεν τον θεωρεί έτοιμο για να μπει στα βαθιά, εξ' ου και δεν τον χρησιμοποιεί ενεργά στο ροτέισον της ομάδας. Στο δεύτερο παιχνίδι έπαιξε μόλις για 2:30', ουσιαστικά απλώς για να δώσει ελάχιστες ανάσες σε Ραντούλιτσα-Κούζμιτς. Στο πρώτο βρέθηκε στο παρκέ για περίπου 8:30', σημείωσε 7 πόντους και κατέβασε 4 ριμπάουντ, αλλά ουσιαστικά όλα αυτά έγιναν στο φινάλε, όπου οι Βάσκοι της Λαμποράλ είχαν χαλαρώσει με τη διαφορά σε τεράστια επίπεδα, με τον Αμερικανό πάουερ φόργουορντ/σέντερ να βρίσκει την ευκαιρία μέσα από 2-3 συνεργασίες να «γεμίσει» την στατιστική του.

Έλιοτ Γουίλιαμς: Βρίσκεται σε κακό φεγγάρι. Ίσως αισθάνεται υπερβολική πίεση για να... βγει μπροστά; Ίσως η απειρία από τέτοια ματς; Όπως και να 'χει, ο Έλιοτ Γουίλιαμς δεν ήταν στη Βασκονία ο παίκτης των προηγούμενων αγώνων. Το 8/25 σουτ που κατέγραψε στην πρώτη δυάδα με την Λαμποράλ, αποτυπώνει πλήρως πως δεν ήταν καλά ο Αμερικανός φόργουορντ, ενώ υπέπεσε και σε αρκετά λάθη. Έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό, εκβίαζε περισσότερο από όσο χρειαζόταν προσπάθειες, δεν είχε την ψυχραιμία και την ηρεμία να διαχειριστεί τις δύσκολες καταστάσεις που του παρουσιάστηκαν, ενώ βρήκε κακό μπελά από τους Χάνγκα-Μπλάζιτς-Τιγί... Προς το τέλος του χθεσινού παιχνιδιού έδειξε να ξυπνά, αλλά δεν ήταν αρκετό για τα «κυβικά» του. Στο ΟΑΚΑ, μπροστά στον κόσμο του τριφυλλιού, μπορεί να πάρει την ώθηση και να επανέλθει στα γνωστά του στάνταρ.

Τζέιμς Γκιστ: Επ' ουδενί δεν ήταν κακός, αλλά ούτε και .. τρομερός. Μια μέση κατάσταση για τον πάντα φιλότιμο Αμερικανό πάουερ φόργουορντ. Ώρες-ώρες έδειχνε να παλεύει μόνος του στους αιθέρες (την Παρασκευή μάζεψε 10 ριμπάουντ), αλλά το βασικό πρόβλημα ήταν πως δεν μπόρεσε να γίνει σημείο αναφοράς στην επίθεση. Δεν βγήκαν οι γνωστές συνεργασίες που οδηγούν σε εντυπωσιακά καρφώματα (παρά μόνο κάποιες λίγες ατομικές προσπάθειες), για κάτι που βέβαια δεν ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος, λόγω του ότι γενικά υπήρχε «θέμα» στο passing game. Είχε συνολικά 5 προσπάθειες από τα 6,75, αστοχώντας σε όλες, δείγμα του ότι επιθετικά δεν ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση (7 πόντους σε 25' και 6 σε 35' αντίστοιχα). Στην άμυνα έδωσε μάχες, πάλεψε, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έμοιαζε και μόνος, αφού τόσο ο Φώτσης δεν έκανε αισθητή την παρουσία του ως backup στο «4», όσο και λόγω του ότι αυτό δεν είναι και το φόρτε του Ραντούλιτσα, όταν βρέθηκαν μαζί στο παρκέ, στην πράσινη φροντ λάιν.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube