Καλοκαίρι δεν σημαίνει μόνο ζέστη, παραλία και κουνούπια. Σημαίνει και μεταγραφές ή έστω μεταγραφολογία. Πόσες φορές έχετε πιάσει τους εαυτούς σας να ενθουσιάζεστε με τις περιγραφές, παλαιότερα μόνο από τις εφημερίδες, αλλά πλέον και από τα ηλεκτρικά μέσα, των νέων αποκτημάτων της ομάδας σας. Και πόσες φορές δεν αποδείχτηκε τελικά πως ακόμη κι αν είχαν τα στοιχεία αυτά που σας πλάσαραν, είχαν άλλα τόσα και περισσότερα «κουσούρια» που αποκαλύφθηκαν στην πορεία;

Σίγουρα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα έχετε πάρει πλέον το μάθημά σας και θα είστε πιο επιφυλακτικοί. Για όλους τους άλλους, υπάρχει ο ακόλουθος οδηγός. Δείτε, λοιπόν, τι μας λένε συνήθως τα ΜΜΕ για τα νέα «αστέρια» της ομάδας μας και τι μας αποκρύπτουν.

Τι μας λένε: «Θεόρατος γκολκίπερ».
Τι δεν μας λένε: Καλύπτει όλο το τέρμα με το κορμί του, αλλά δεν σκύβει ούτε για να δέσει τα κορδόνια του και δεν βουτά ούτε στη θάλασσα. Παρά το μπόι του συνήθως κάνει εξόδους σαν να’ ναι Σαββατόβραδο και τα χέρια του γλιστράνε σαν μηχανικού.

Τι μας λένε: «Τερματοφύλακας-αίλουρος».
Τι δεν μας λένε: Κοντός, ευλύγιστος, που πετά σαν τσίτα στις γωνίες του και κάνει πιο εντυπωσιακές από όσο πραγματικά είναι τις αποκρούσεις του. Συνήθως φορά παρδαλή εμφάνιση. Ικανός να πιάσει το άπιαστο και να φάει το πιο άβαλτο. Η διαφορά μεταξύ ηρωικής εμφάνισης και μοιραίας γκέλας είναι πιο μικρή και από το μπόι του.

Τι μας λένε: «Αμυντικός ογκόλιθος».
Τι δεν μας λένε: Συνήθως κοντά ή πάνω από 1,90μ., με πλάτες κολυμβητή και κοιλίτσα, θα μπορούσε να είναι ακοντιστής. Δεν στρίβει ούτε με κουμάντο και δεν πέφτει για τάκλιν ούτε με αίτηση. Σχεδόν μόνιμα παρών στο ιατρικό δελτίο, με χόμπι τις θλάσεις.

Τι μας λένε: «Κατευθύνει με την εμπειρία του την άμυνα».
Τι δεν μας λένε: Σίγουρα άνω των 30, που ήρθε να κολλήσει τα τελευταία ένσημα. Μπάστακας, κινείται μέσα σε 2-3 τετραγωνικά (το πολύ), δεν προλαβαίνει γρήγορο φορ ούτε με λάσο και φωνάζει διαρκώς στους συμπαίκτες του χρεώνοντας σε αυτούς τις δικές του γκέλες. Προωθείται στα στημένα ξυρισμένος και επιστρέφει στα μετόπισθεν αξύριστος.

Τι μας λένε: «Σπουδαίος μαντουμαδόρος».
Τι δεν μας λένε: Συνήθως Έλληνας με σκληρό παρουσιαστικό, ενίοτε με μακρύ μαλλί και αξύριστος. Διαπρέπει στις πολεμικές τέχνες, τις οποίες χρησιμοποιεί για να ανακόψει (ή να κόψει στα δύο) τον αντίπαλο. Το «ή μπάλα ή παίκτης» είναι το μότο της ζωής του, γι’ αυτό και μετρά περισσότερες κάρτες από συμμετοχές. Σποραδικά καλύπτει τις κουτσουκέλες του με κανένα γκολ από στημένη φάση.

Τι μας λένε: «Μπακ με σπουδαίες ανασταλτικές ικανότητες».
Τι δεν μας λένε: Συχνά Σκανδιναβός, βραχύσωμος, γρήγορος, αλλά άμπαλος και κλαδευτήρι. Δεν ήταν αρκετά ψηλός για να γίνει στόπερ, ούτε αρκετά ταλαντούχος για να γίνει εξτρέμ. Δεν ξέρει τι να κάνει την μπάλα, απλώς τη διώχνει και οι όποιες σέντρες του λειτουργούν ως ιδανικό video clip του «τα πουλιά τα βρίσκει ο Χάρος στο φτερό».

Τι μας λένε: «Μπακ με φοβερές επιθετικές αρετές».
Τι δεν μας λένε: Κατά κανόνα Λατίνος, ελαφρύς και αεράτος. Έχοντας απωθημένο που δεν έγινε εξτρέμ, ξεχνιέται μπροστά και οι συμπαίκτες του τον βρίζουν. Ο προπονητής αγαπά να τον μισεί και σε ματς με δύσκολους αντιπάλους παίζει χαφ, μπροστά από τον παραπάνω.

Τι μας λένε: «Αμυντικός χαφ-σκύλος».
Τι δεν μας λένε: Τραχύς, αν δεν γινόταν ποδοσφαιριστής θα κόντραρε Αιθίοπα στις μεγάλες αποστάσεις. Τρέχει από το 1 ως το 90, συχνά άσκοπα καταστρέφοντας το παιχνίδι των αντιπάλων, αλλά συνήθως και της ομάδας του. Οι πάσες του είναι προς τα πίσω ή παράλληλες και απαγορεύεται να ξεπερνούν τα πέντε μέτρα. Όχι γιατί δεν θέλει, αλλά γιατί δεν μπορεί.

Τι μας λένε: «Χαρισματικός επιτελικός μέσος».
Τι δεν μας λένε: Βγάζει 40άρες μπαλιές τόσο εύκολα σαν κάποιος να βάζει ένα ποτήρι νερό (που λέει και μια ψυχή), οι κάθετές του διαλύουν τις άμυνες, τα στημένα του συναγωνίζονται σε ακρίβεια τις ξαπλώστρες της Μυκόνου, ΑΛΛΑ… απαξιοί να μαρκάρει, απαιτεί από τους άλλους να τρέχουν γι’ αυτόν, αντιμετωπίζει τους συμπαίκτες του ως ατάλαντους και γράφει περισσότερα μέτρα (για χιλιόμετρα ούτε λόγος) στο γήπεδο μόνο από τον τερματοφύλακα.

Τι μας λένε: «Εξτρέμ διεμβολιστής».
Τι δεν μας λένε: Λατινοαμερικάνος ή Ίβηρας. Μπασμένος, ελαφροκόκαλος και εύθραυστος, με περισσότερες βουτιές στο ενεργητικό του και από τον Γκρεγκ Λουγκάνη. Αυτός που ρίχνει τα τσιμέντα και που ο κόσμος λατρεύει. Ικανός να ντριμπλάρει μέσα σε σπιρτόκουτο, αλλά σχεδόν πάντα αναποτελεσματικός στην τελική προσπάθεια, αφού ξεσηκώνει την εξέδρα και στο τέλος τα κάνει θάλασσα με την πάσα ή το σουτ του.

Τι μας λένε: «Φορ περιοχής-killer»
Τι δεν μας λένε: Το λεγόμενο «περίπτερο». Ριζώνει στην αντίπαλη περιοχή, δεν ξεμυτίζει από εκεί και περιμένει να του σερβίρουν έτοιμο το γκολ. Δεν μαρκάρει, δεν συμμετέχει στο παιχνίδι της ομάδας, είναι μονίμως περίπου οφσάιντ, αλλά παίρνει όλη τη δόξα και το περισσότερο «χαρτί».

Τι μας λένε: «Προπονητής εργασιομανής και λάτρης της πειθαρχίας».
Τι δεν μας λένε: Σατράπης, που βάζει τους παίκτες να ανεβοκατεβαίνουν τα βουνά από τα χαράματα, τους μπινελικώνει σε κάθε ευκαιρία και στα αποδυτήρια τον μισούν.

Τι μας λένε: «Σύγχρονος προπονητής, που δουλεύει πολύ με μπάλα».
Τι δεν μας λένε: Ο αγαπημένος των παικτών, τους έχει λάσκα, σχεδόν αγύμναστους και πολύ ελαστικός. Η ομάδα βγάζει συνδυασμούς, αλλά «σκάει» από το 60’.

Χρήστος Ρομπόλης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube