Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο ήταν ένας θρύλος του ποδοσφαίρου. Και ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό το πραγματικό του όνομα αλλά αν ακούσεις το προσωνύμιο Πελέ, θα σου έρθουν στο μυαλό άπειρες ποδοσφαιρικές και μαγικές στιγμές, που είτε τις έζησες, είτε όχι, αξίζει να τον θαυμάζεις.
Ένα μικρό παιδί σε μια φτωχογειτονιά της Βραζιλίας, γεννημένος στις 23 Οκτωβρίου του 1940, ο Πελέ είχε μια και μοναδική λατρεία, το ποδόσφαιρο.
Δεν μεγάλωσε σε ιδανικές συνθήκες, ούτε σε μια πλούσια οικογένεια. Όταν οι γονείς του προσπαθούσαν να τα βγάλουν πέρα, ο... μικρός έπαιζε με μάνγκο αντί για μπάλα στα πόδια του.
Το προσωνύμιο Πελέ του το έδωσε κάποιος συμμαθητής του για να τον κοροϊδέψει, επειδή έλεγε λάθος το όνομα ενός τοπικού τερματοφύλακα, του Vasco da Gama. Στην αρχή τον πείραζε, δεν ήθελε να τον φωνάζουν έτσι, νόμιζε ότι τον βρίζουν. Όμως αργότερα, αυτό το όνομα που επιθυμούσε να πετάξει από πάνω σαν σκουπίδι, θα τον έκανε τον πιο γνωστό ποδοσφαιριστή σε ολόκληρο τον κόσμο.
Περνώντας αρκετό χρόνο με τον πατέρα του, έμαθε πως να κάνει περίτεχνες ντρίπλες, εντυπωσιακές κεφαλιές και να παίζει ένα... όμορφο ποδόσφαιρο, γράφοντάς τον παράλληλα και σε τοπικές ομάδες. Σιγά σιγά αρχίζει να δείχνει αυτό που πραγματικά είναι και αυτό που θα γίνει αρκετά χρόνια αργότερα.
Σε ηλικία των 15 πηγαίνει στην Bauru Athletic Club και στη συνέχεια να μένει μακριά από την οικογένειά του, καθώς θα αγωνιστεί στην Σάντος το 1956.
Λίγα χρόνια νωρίτερα, βλέποντας τον πατέρα του να κλαίει για το χαμένο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 1950, του δίνει την υπόσχεση να κερδίσει εκείνος το Παγκόσμιο Κύπελλο για χάρη του. Και το κάνει οκτώ χρόνια μετά, το 1958. Σε ηλικία 17 ετών, ο Πελέ σκοράρει το πέμπτο γκολ στις καθυστερήσεις στο εμφατικό 5-2 της Βραζιλίας επί της Σουηδίας. Ένα γκολ που τον έκανε τον νεότερο παίκτη στην ιστορία της διοργάνωσης και βοήθησε τη χώρα του να κατακτήσει για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ο Βραζιλιάνος έφερε στον ποδοσφαιρικό κόσμο το «joga bonito», το όμορφο ποδόσφαιρο που τον κατέστησε ένα... θαύμα στα γήπεδα!
Μέχρι το 1974 που μένει στην Σάντος, δείχνει ότι όταν ένας άνθρωπος έχει ταλέντο, έχοντας μια μπάλα στα πόδια του, μπορούν να γίνουν... μαγικά στο χορτάρι.
Κατακτά Πρωτάθλημα και Κύπελλο Βραζιλίας, το Κόπα Λιμπερταδόρες και το Διηπειρωτικό Κύπελλο, το οποίο πανηγύρισε πρώτη φορά στην ιστορία της η Σάντος.
Στο Μουντιάλ της Χιλής το 1962, ο Πελέ τραυματίζεται και δεν αγωνίζεται, ενώ την επόμενη χρονιά κατακτά πάλι με την Σάντος το Κόπα Λιμπερταδόρες, κάνοντας χατ τρικ μέσα στο Μαρακανά.
Το 1969, ακουγόταν σε ολόκληρο τον κόσμο για έναν παίκτη που έκανε κάτι, που κανείς δεν είχε καταφέρει μέχρι τότε. Να σημειώσει στην καριέρα του 1.000 γκολ. Και ο Πελέ τα κατάφερε! Στον αγώνα Σάντος-Βάσκο ντα Γκάμα, στο 74ο λεπτό, ο Πελέ εκτελεί πέναλτι και σκοράρει το χιλιοστό του γκολ, γράφοντας ιστορία.
Το 1975 αποδέχεται την πρόταση της Νιου Γιορκ Κόσμος, όπου θα μείνει μέχρι το 1977. Το ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή δεν ήταν ένα δημοφιλές άθλημα, ωστόσο ο Βραζιλιάνος τα κατάφερε καλά και έκανε αρκετούς να ασχοληθούν.
Την 1η Οκτωβρίου του 1977, αποφασίζει να βάλει τέλος στην καριέρα του, μετρώντας 1.281 γκολ στα 1.363 παιχνίδια που αγωνίστηκε.
Ένας από τους μεγαλύτερους «μάγους» που έχουν υπάρξει στο ποδόσφαιρο, ο μπαλαδόρος Πελέ, γίνεται σήμερα 79 ετών! Και εμείς που λατρεύουμε το ποδόσφαιρο, είμαστε τυχεροί που μας έχει χαρίσει όλες αυτές τις στιγμές στο χορτάρι, που μας κάνουν κάθε φορά που τις αναπολούμε και ψάχνουμε να τις δούμε, να μένουμε με ανοιχτό το στόμα και να αναρωτιόμαστε αν αυτός ο τύπος, πραγματικά υπάρχει!
Αναστασία Βοσνάκη ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube