H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου (Ε.Α.) ανακοίνωσε ότι από το 2020 θα περνά εκ των προτέρων από θεωρητική εξέταση για τα θέματα ντόπινγκ όλους τους αθλητές που θα συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, υπό τη μορφή «εξετάσεων οδήγησης» σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ομοσπονδίας Κρίστιαν Μιλτς.
Μιλώντας στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου την περασμένη εβδομάδα, ο Γερμανός παράγοντας αποκάλυψε ότι εκτός από τους ελέγχους ούρων και αίματος οι αθλητές θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις και για... τα «σήματα» όπως οι υποψήφιοι οδηγοί. Με τον τρόπο αυτό η Ε.Α. αποσκοπεί στο να σπείρει τον σπόρο του καθαρού αθλητισμού μεταξύ των Ευρωπαίων αθλητών του στίβου, υποχρεώνοντάς τους να καταγράψουν τις σκέψεις τους σχετικά με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, αμέσως μετά την αίτησή τους για συμμετοχή σε κάποια από τις διεθνείς διοργανώσεις της Ε.Α. Μόνο εάν περάσουν την εξέταση αυτή θα μπορούν να εγγραφούν για τους αγώνες.
Οπως εξήγησε ο κ. Μιλτς, η θεωρητική αυτή εξέταση θα συνίσταται στην απάντηση ερωτημάτων σε ειδική ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί. «Θα αποτελείται από επτά διαφορετικές πλατφόρμες, μία εκ των οποίων θα αφορά τα θέματα δεοντολογίας για όσους ανταγωνίζονται στον κόσμο του αθλητισμού» είπε.
«Θα πρόκειται για τεστ κατά του ντόπινγκ, βασισμένο όμως σε αξίες. Δεν θα είναι εμπόδιο για τους αθλητές, αλλά ενίσχυση και κέρδος γι’ αυτούς» είπε ο διευθυντής της Ε.Α. «Ομως δεν θα μπορεί κανείς να συμμετάσχει στους αγώνες μας, αρχής γενομένης από το [Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα] Νέων του χρόνου [στο Γκιόρ της Ουγγαρίας] χωρίς να περάσει με επιτυχία το τεστ» πρόσθεσε.
«Θα συνεχίσουμε με αυτό το πρόγραμμα, διότι επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές σε όλους τους αθλητές ότι θέλουμε καθαρό αθλητισμό», είπε και ανήγγειλε ότι αυτό το καλοκαίρι θα διεξαχθεί σχετικός διάλογος με τους νέους αθλητές της Ευρώπης στα πρωταθλήματα Εφήβων (κάτω των 20 ετών) και Νέων (κάτω των 23 ετών), «ώστε μέχρι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα [Ανοικτού] Στίβου στο Παρίσι το 2020 να έχει γίνει, όπως σχεδιάζουμε, υποχρεωτική η εξέταση αυτή ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή κάθε αθλητή».
Στο ίδιο πλαίσιο της ενστάλαξης της νοοτροπίας κατά των αναβολικών και υπέρ του καθαρού αθλητισμού στον στίβο ανήκει και η από τον Δεκέμβριο του 2015 καθιέρωση της αναγραφής του μηνύματος «τρέχω καθαρός» στις φανέλες των δρομέων των διοργανώσεων της Ε.Α., όπως και τα «ρίχνω καθαρός» και «κάνω άλματα καθαρός» στις φανέλες των ριπτών και των αλτών αντιστοίχως.
«Αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα από τους αθλητές ότι επιθυμούν να αγωνίζονται καθαροί και με εντιμότητα σε όλες μας τις διοργανώσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Ε.Α., Σβάιν Αρνε Χάνσεν στο Βελιγράδι: «Θεωρούμε πως είναι αφοσιωμένοι στη διάδοση αυτού του μηνύματος διότι κανείς από μας δεν θα ήταν στο άθλημα εάν δεν πιστεύαμε στον καθαρό αθλητισμό. Ελπίζουμε ότι κάθε αθλητής το κάνει με υπερηφάνεια, ώστε να καταδείξει πως είναι καθαρός».
Βεβαίως καθ’ όλη τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στις 3-5 Μαρτίου έγιναν και στοχευμένοι αλλά και τυχαίοι έλεγχοι ούρων για απαγορευμένες ουσίες, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σύντομα. Σε αυτή την πρώτη μεγάλη διοργάνωση του στίβου για φέτος δεν συμμετείχαν Ρώσοι αθλητές, με εξαίρεση την άλτρια του μήκους Νταρία Κλίσινα που πήρε έγκριση απο τη διεθνή ομοσπονδία στίβου (IAAF) και αγωνίστηκε ως ουδέτερη όπως και στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Αλλες τέσσερις αιτήσεις Ρώσων έγιναν δεκτές, αλλά άλλοι –όπως η νικήτρια του επί κοντώ το 2015 Ανζέλικα Σιντορόβα– ήταν ασθενείς και άλλοι είχαν ήδη κλείσει τη σεζόν τους στον κλειστό στίβο.
Πηγή: protothema.gr