Μετά από μεταγραφικές κινήσεις που ολοκληρώθηκαν με νούμερα που ζαλίζουν, έφτασε η ώρα της σέντρας για το κινεζικό πρωτάθλημα. Οι παίκτες που θα αγωνίζονται από εδώ και στο εξής στην Άπω Ανατολή, οι εταιρείες κολοσσοί, οι συμμαχίες, το πλάνο, τα οικονομικά δεδομένα. Τα πάντα για το νέο ποδοσφαιρικό κέντρο του κόσμου.

Zhang Chengdong. Το πιθανότερο είναι το όνομα αυτό να μην σας λέει τίποτα. Πρόκειται για 28χρονο μέσο της Baoding Hebei, μίας ομάδας που εδρεύει 300 χιλιόμετρα Νότιο- Ανατολικά από το Πεκίνο, ο οποίος τον Ιανουάριο έγινε ο ακριβότερο Κινέζος ποδοσφαιριστής στον κόσμο! Η νυν ομάδα του η Hebey τον αγόρασε έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ!

Ο Zhang, ο οποίος μεγάλωσε στο Liaoning, μπορεί να πέρασε από τις ακαδημίες της Μίλαν και της Μπενφίκα και να αποτελεί μέλος των εθνικών ομάδων της Κίνας από την ηλικία των επτά ετών, δεν είχε ποτέ ωστόσο μία εξέλιξη στην καριέρα του που να δικαιολογεί μία τόσο υψηλή δαπάνη για την απόκτησή του. Τρεις σεζόν στην Πορτογαλία με οκτώ συνολικά τέρματα στο πρωτάθλημα, ένα πέρασμα από την δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας (12 ματς με την Άιντραχτ Μπράουνσβάιγκ) και οκτώ λεπτά στην Πριμέρα την περσινή σεζόν με τη φανέλα της Ράγιο Βαγιεκάνο. Έχει να βρει δίχτυα δε από τον Αύγουστο του 2014!

Που οφείλεται όμως η εξωφρενική τιμή πώλησης; Ο νέος κανονισμός της Λίγκας υπαγορεύει στις ομάδες να έχουν μεν στο ρόστερ τους 4+1 μη Κινέζους ποδοσφαιριστές (4 ξένους και 1 Ασιάτη μη Κινέζο και με την υποχρέωση ενός under 23 στην ενδεκάδα), στους βασικούς ωστόσο επιτρέπεται να υπάρχουν μόλις τρεις, κάτι που καθιστά τους γηγενής με σχετικά καλό βιογραφικό πολύτιμους!

Η Hebei συγκεκριμένα για παράδειγμα ξόδεψε άλλα 18 εκατομμύρια για τον Zhao Yuhao (από την υποβιβασμένη Hangzhou), αμυντικό 23 ετών.

Πολλοί θεατές, πολλά λεφτά!

Οι θεατές που παρακολούθησαν συνολικά αγώνες το 2016 έφτασαν τα 5,8 εκατομμύρια, με ένα μέσο όρο 24 χιλιάδων ανά παιχνίδι. Αύξηση συγκριτικά με το 2015 ύψους 11,5 τοις εκατό, με τον μέσο όρο δύο χρόνια πριν να μην ξεπερνά τους 22 χιλιάδες ανά αγώνα.

Η αξία των 16 ρόστερ των ομάδων που λαμβάνουν μέρος στο πρωτάθλημα φτάνει σχεδόν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, με την διοργάνωση να αποτελεί μακράν το πλέον πλούσιο τουρνουά στην Ασία (η J1 της Ιαπωνίας φτάνει τα 226 εκατομμύρια).

Εάν ως δια μαγείας το πρωτάθλημα της Κίνας μετακόμιζε στην Ευρώπη, θα βρισκόταν στην 10η θέση μαζί με το Βέλγιο. Η αξία των συλλόγων αυξάνεται διαρκώς με τεράστιους ρυθμούς. Σύμφωνα με στοιχεία του Forbes, τον Αύγουστο του 2016, η αξία των οκτώ πρώτων κλαμπ του πρωταθλήματος αγγίζει τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ! Η Guangzhou πρωταθλήτρια τα τελευταία έξι χρόνια, τιμάται περίπου στα 270 εκατομμύρια και είχε αγοραστεί από την Evergrande, έναν πραγματικό κολοσσό στις κατασκευαστικές που δραστηριοποιείται σε 180 πόλεις με αξία 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 2010 μόλις για 15 εκατομμύρια ευρώ!

Στη συνέχεια η Evergrande παραχώρησε το 38% των μετοχών στην Alibaba Group του Jack Ma, του δεύτερου πλουσιότερου κινέζου με περιουσία περίπου στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Alibaba είναι το πρώτο εμπορικό γκρουπ στην Κίνα με συναλλαγές on line και 630 εκατομμύρια χρήστες.

Εννιά κατασκευαστικοί κολοσσοί

Δεν τίθεται θέμα όμως πως οι άλλες εταιρίες υπολείπονται. Από τις 16 ομάδες οι εννιά ανήκουν σε κατασκευαστικές εταιρίες. Μεταξύ των αυτών η Greenland της Sanghai, η China Fortune Land Development της Hebei, η R&F Properties της Guangzhou και η Yatai Group.

Υπάρχουν επίσης η φαρμακευτική Quanjian, η ασφαλιστική Yanbian Fund και ο γίγαντας στις καλλιέργειες Teda Group.

Κρατική επένδυση

Το ποδόσφαιρο στην Κίνα αποτελεί επίσης μία επένδυση του ίδιου του κράτους. Τον Οκτώβριο του 2015 η China Media Capital, κρατική εταιρία επενδύσεων, πλήρωσε στην κινεζική Λίγκα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των επόμενων πέντε ετών. 240 εκατομμύρια για κάθε χρόνο, τη στιγμή που αυτά του 2014 είχαν παραχωρηθεί προς 80 εκατομμύρια ευρώ, με την αύξηση να αγγίζει το 300%!

Πολιτική και σκοπός

Σύμφωνα με τον Simon Chadwick καθηγητή των σπορ στο πανεπιστήμιο του Salford, η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Κίνα είναι μία πολιτική της κυβέρνησης της χώρας, μία στρατηγική μοναδική χωρίς προηγούμενο.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της δημοκρατίας και γραμματέας του κομουνιστικού κόμματος Xi Jinping, μέγιας υποστηρικτής του ποδοσφαίρου, στόχος είναι σε δύο χρόνια η πρόκριση στα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου και σε βάθος χρόνου η διοργάνωση και η κατάκτησή του!

Το πλάνο προβλέπει μέχρι το 2025 την δημιουργία πενήντα χιλιάδων ακαδημιών ποδοσφαίρου και μέχρι το 2023 να υπάρχουν 400 χιλιάδες αθλητικά σχολεία σε 120 πόλεις στα οποία θα φοιτούν 260 εκατομμύρια παιδιά.

Μεταγραφικές δαπάνες

Η μεταγραφική αγορά ολοκληρώθηκε με το ποσό που δαπανήθηκε να ξεπερνά τα 450 εκατομμύρια ευρώ! Πέμπτη θέση συνολικά παγκοσμίως και μόλις 50 εκατομμύρια λιγότερα από όσα ξόδεψαν οι σύλλογοι της Πριμέρα.

Το 2016- 2017 είδαμε να φτάνουν στην Κίνα ο Όσκαρ έναντι 60 εκατομμυρίων, ο Χουλκ (55) και ο Πάτο (18). Ο Νιγηριανός Ιγκάλο (23), ο Βίτσελ (20), ο Γκρατσιάνο Πελέ (15) και ο Ισπανός Σοριάνο (10). Δεν είναι όμως μόνο οι μεταγραφές αλλά και τα ποσά που δόθηκαν για συμβόλαια σε παίκτες που ήταν ελεύθεροι να επιλέξουν τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους.

Τα 38 εκατομμύρια ετησίως στον Τέβες ή τα περίπου 25 στον Όσκαρ. Ο περιορισμός ωστόσο στο νούμερο των ξένων έρχεται να δώσει περισσότερο χώρο στους Κινέζους ποδοσφαιριστές.

Συνολικά στην κινεζική Λίγκα λαμβάνουν μέρους 22 Βραζιλιάνοι, με δέκα εξ αυτών να είναι υψηλού επιπέδου, 11 Νότιοκορεάτες, πέντε νιγηριανοί, μία ακόμα δεκάδα Αφρικανών μεταξύ ων οποίων ο mvp του τελευταίου Κόπα Άφρικα ο Καμερουνέζος Bassogog της Henan και άλλοι τόσοι Ευρωπαίοι.

Όσον αφορά τους προπονητές, οι δεκατρείς εκ των δεκαέξι είναι ξένοι. Περισσότερο γνωστοί οι Σκολάρι, Καναβάρο, Βίλας Μπόας, Πελεγκρίνι και Στοΐκοβιτς.

Πρωταθλητές εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Όπως επιθυμεί και ο Xi. Καλή διασκέδαση και καλή θέαση!

Δημήτρης Λιαργκόβας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube