Η ΑΕΚ επέστρεψε από την… κόλαση του 0-2 (Κλωναρίδης και Μπεργκ) απέναντι στην Παναθηναϊκό χάρη στα γκολ των Χριστοδουλόπουλου και Πέκχαρτ, όμως ο Μάρκους Μπεργκ σκόραρε για δεύτερη φορά στο 90’ δίνοντας την νίκη στους «πράσινους» σε ένα ντέρμπι που έκοβε την ανάσα. Το 3-2 υπέρ της ομάδας του Μαρίνου Ουζουνίδη κατατάσσει… εύκολα το ματς στα καλύτερα στην ιστορία μεταξύ των δύο ομάδων, αλλά και στα σπουδαιότερα ντέρμπι όλων των εποχών στην ιστορία της Super League.

Με αφορμή λοιπόν την χθεσινοβραδινή… βροχή γκολ του ΟΑΚΑ, θυμηθήκαμε, καταγράψαμε και σας παραθέτουμε τα καλύτερα ντέρμπι μεταξύ των «Big Four» για την Super League την τελευταία δεκαετία.

2006/07, ΑΕΚ – Ολυμπιακός 3-3

Στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής της Super League, η ΑΕΚ υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό και ευτύχησε να προηγηθεί χάρη σε τραγικό λάθος και αυτογκόλ του Αντώνη Νικοπολίδη στο 28ο λεπτό. Ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν το σθένος να ισοφαρίσουν και να προηγηθούν με δύο γκολ των Τζόρτζεβιτς και Ριβάλντο στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου! Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, το αυτογκόλ του Μιχάλη Κωνσταντίνου έφερε το ματς στα ίσα, ενώ στο 55’ η «Ένωση» απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα καθώς αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Μίχαλ Ζεβλάκοφ. Παρ’ όλα αυτά, οι παίκτες του Τάκη Λεμονή προηγήθηκαν εκ νέου με γκολ του Ζούλιο Σέζαρ στο 62’, με τον Καμπάνταη να σκοράρει στο 71’ και να διαμορφώνει το τελικό 3-3, σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι το οποίο όμως άφησε την ΑΕΚ με αρκετά παράπονα από την διαιτησία του Θανάση Μπριάκου.



2012/13, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 2-2

Ο Παναθηναϊκός των χιλίων προβλημάτων της σεζόν 2012/13 φάνηκε πλήρως ανταγωνιστικός απέναντι στο «αιώνιο» αντίπαλο καταφέρνοντας να φέρει δύο ισοπαλίες μέσα στη χρονιά, με την πρώτη να είναι συγκλονιστική. Για την 14η αγωνιστική της Super League, οι «πράσινοι» φιλοξένησαν τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και προηγήθηκαν με ωραίο σουτ του Χάρη Μαυρία στο 17ο λεπτό. Κάπου εκεί ανέλαβε… δράση ο Ράφικ Τζιμπούρ, ο οποίος με δύο γκολ στο 22’ και στο 34’ έφερε «τούμπα» το ματς. Στο δεύτερο ημίχρονο οι «πράσινοι» έβγαλαν ψυχή και κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 2-2 στο 66’ με τον Τοτσέ μετά από λάθος του Χολέμπας και κούρσα του καταπληκτικού εκείνη την ημέρα Μαυρία.



2014/15, Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 4-3

Στην άδεια λόγω τιμωρίας «Λεωφόρο Αλεξάνδρας», ο Παναθηναϊκός του Γιάννης Αναστασίου νίκησε 4-3 τον ΠΑΟΚ με τον Μάρκους Μπεργκ να «οργιάζει». Ο Σουηδός άνοιξε τον… χορό των γκολ στο 27’, με τον Στέφανο Αθανασιάδη να ισοφαρίζει στο 42’. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, ο Γιάννης Σκόνδρας «γύρισε» το ματς κάνοντας το 2-1 για τον «δικέφαλο του Βορρά», όμως ο Καρέλης ισοφάρισε τρία λεπτά αργότερα. Και κάπου εκεί, ξαναπήρε το… όπλο του ο Μπεργκ! Δύο γκολ στο 71’ και στο 88’, με τον ΠΑΟΚ απλά να μειώνει σε 4-3 με τον Κρίστιαν Νομπόα στις καθυστερήσεις και τον Παναθηναϊκό να παίρνει μια σπουδαία νίκη.



2015/16, Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-2

Η δεύτερη φορά που συναντάμε το συγκεκριμένο ζευγάρι σε αυτήν τη λίστα, με τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League. Οι «πράσινοι» ήταν καταιγιστικοί μέχρι το 50’ και προηγήθηκαν με 2-0 χάρη σε γκολ του Μάρκους Μπεργκ και του Νίκου Καλτσά, όμως κάπου εκεί… έσβησαν τις μηχανές! Ο Γκόικο Τσίμιροτ με «κεραυνό» έξω απ’ την περιοχή μείωσε στο 55’ και δώδεκα λεπτά αργότερα ο Δημήτρης Πέλκας ισοφάρισε σε 2-2, που ήταν και το τελικό σκορ του αγώνα.



Επιμέλεια: Γιάννης Πολιάς

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube