Ακούστε μια ιστορία... Κάποτε στην Ελλάδα, στα γήπεδα, υπήρχαν οπαδοί και των δύο ομάδων. Φοβερό ε; Και όχι μόνο υπήρχε κοινή παρουσία τους στις εξέδρες και μάλιστα σε ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, αλλά σε δύο περιπτώσεις, οι οπαδοί «πράσινων» και «κόκκινων»... ενώθηκαν.

Γράφει ο Γιώργος Σπανομανώλης

Τα τουρνικέ πήγαν στην... Ομόνοια

Τον Ιούνιο του 1964 ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας και ο νικητής θα αντιμετώπιζε την ΑΕΚ που είχε περάσει ήδη στον τελικό.

Λίγο πριν το σφύριγμα της λήξης τα πράγματα ξέφυγαν άσχημα. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού εξαγριώθηκαν, ένωσαν τις δυνάμεις τους και εναντιώθηκαν στους παίκτες των δύο ομάδων. Μπούκαραν στη Λεωφόρο, τα έκαναν λίμπα και πήραν στο κυνήγι τους ποδοσφαιριστές, η οποίοο ίσα-ίσα πρόλαβαν να εγκαταλείψουν τον αγωνιστικό χώρο και να προφυλαχθούν στα αποδυτήρια.



Ο λόγος που ξεκίνησε ο χαμός και οδήγησε τους οπαδούς των δύο ομάδων να ξεσπάσουν κατά των παικτών, ήταν ότι το ματς ήταν στο 1-1 στην παράταση και καμία ομάδα δεν φαινόταν διατιθεμένη να βάλει γκολ. Τότε, αν ένα παιχνίδι έληγε ισόπαλο, διεξαγόταν επαναληπτικός στην έδρα του αντιπάλου. Οι οπαδοί θεώρησαν ότι οι παίκτες σκόπιμα ήθελαν να οδηγήσουν το ματς σε επαναληπτικό, για να επωφεληθούν οι ομάδες από τα έσοδα και του επόμενου αγώνα.

Λίγο πριν τη λήξη του ματς, τόσο οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, όσο και εκείνοι του Ολυμπιακού φώναζαν «κλέφτες» και «απατεώνες», ενώ όταν μπούκαραν στο γήπεδο, τα πράγματα ξέφυγαν. Οι οπαδοί και τον δύο ομάδων, έσπαγαν τα πάντα αδιακρίτως, έβαζαν φωτιές, κατέστρεφαν καθίσματα και ξήλωσαν ακόμα και τα τουρνικέ τα οποία μετέφεραν αργότερα ως λάφυρα στην Ομόνοια.



Οι παίκτες φυγαδεύτηκαν άμεσα στα αποδυτήρια για να γλυτώσουν, αλλά οι οπαδοί ήταν τόσο εξαγριωμένοι, που λέγεται ότι άναβαν φωτιά σε εφημερίδες και διάφορα χαρτιά και τα πέταγαν από τις χαραμάδες των αποδυτηρίων για να κάνουν τους παίκτες να βγουν από τον καπνό.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, αποχώρησαν με σχεδόν κινηματογραφικό τρόπο από το γήπεδο, αφού έφυγαν μεταμφιεσμένοι. Κάποιοι, φόρεσαν τις στολές των αστυνομικών, ενώ άλλοι φόρεσαν τα ρούχα των φροντιστών για να χαθούν εύκολα μέσα στο πλήθος.



«Είναι στημένο; Ναι!»

Τον Φεβρουάριο του 1990, διεξήχθη ένα από τα πιο σουρεαλιστικά ντέρμπι «αιωνίων» της ιστορίας. Το παιχνίδι κράτησε σχεδόν τρεις ώρες, ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον Ολυμπιακό με 4-3 και οι οπαδοί των δύο ομάδων, ένωσαν τις φωνές τους, θεωρώντας το ματς στημένο.

Εκείνη η παραμονή της Καθαρά Δευτέρας, θα μείνει αξέχαστη σε όλους όσοι βρέθηκαν στο παλιό γήπεδο Καραϊσκάκη. Ήταν ένα παιχνίδι που παίχτηκε σε... τρία ημίχρονα, διεκόπη τέσσερις φορές, ενώ ότι μπορεί να φανταστεί κανείς – από πέτρες μέχρι φρούτα – έφευγε προς τον αγωνιστικό χώρο, με τον Αντώνη Νικοπολίδη τότε, να δέχεται στο κεφάλι αντικείμενο που τον έκανε να αποχωρήσει από το ματς.



Ήταν ένα ματς το οποίο θεωρήθηκε από όλους «στημένο», με τους οπαδούς να αποδοκιμάζουν στα γκολ της ομάδας τους, αντί να πανηγυρίζουν.

Αποκορύφωμα, η σουρεάλ στιγμή που οι οπαδοί της μίας ομάδας φώναζαν... «Είναι στημένο;» και έπαιρναν την απάντηση από την άλλη πλευρά... «Ναι!».



Η κατάσταση είχε ξεφύγει σε εκείνο το ματς από την αρχή και είχε πολλές διακοπές από τον διαιτητή Γερμανάκο. Οι οπαδοί στο γκολ της ισοφάρισης του Ολυμπιακού σε 2-2 με τον Τσαλουχίδη, το οποίο ήταν προφανές ότι μπορούσε να αποκρούσει ο Αμπαδιωτάκης, θεώρησαν ότι το ματς «στήθηκε» για να μην ξεφύγει και άλλο η κατάσταση.





Το πάρτι στην εξέδρα ξεκίνησε όταν ο Σαραββάκος δεν έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, ενώ είχε βρεθεί μόνος στην περιοχή απέναντι από τον Ταλληκριάδη. Σύσσωμη η εξέδρα «πρασίνων» και «κόκκινων» φώναζε το επικό... «Είναι στημένο οεο, είναι στημένο».

Ο Παναθηναϊκός θα πάρει προβάδισμα και πάλι με τον Αντωνίου που θα κάνει το 2-3 και τα πράγματα θα ηρεμήσουν κάπως, αλλά οι οπαδοί θα εξαγριωθούν ξανά με το γκολ της ισοφάρισης του Αποστολάκη, αφού θεωρούν πως ξανά ο Αμπαδιωτάκης αφήνει τη μπάλα να μπει γκολ σε ένα χλιαρό σουτ – βέβαια είχε αλλάξει πορεία, αφού πρώτα βρήκε σε μπουκάλι που ήταν στον αγωνιστικό χώρο- .

Για την ιστορία, ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη στο 89’ με γκολ του Σαμαρά, ο οποίος χειροκροτήθηκε μάλιστα από τους οπαδούς της Θύρας 7, ενώ όλο το γήπεδο πανηγύρισε το γκολ του. Αυτό ήταν το πιο σουρεάλ ντέρμπι της ιστορίας!





ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube