Δύο χρόνια δεν τα λες και πολλά. Άλλες φορές όμως μοιάζουν σαν να έχει περάσει μια… αιωνιότητα και άλλες σαν μια στιγμή. Το τελευταίο ντέρμπι «αιωνίων» στο «Απόστολος Νικολαΐδης» έγινε στις 22 Φεβρουαρίου του 2015, καθώς πέρυσι το μεταξύ τους παιχνίδι δεν άρχισε ποτέ…

Γράφει ο Σταύρος Χονδροθύμιος

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει να δούμε που βρίσκονταν και τι έκαναν εκείνη τη μέρα οι 46 ποδοσφαιριστές που την Κυριακή έχουν πολλές ή λίγες πιθανότητες να αγωνιστούν! Μόλις έξι ποδοσφαιριστές από αυτούς που υπάρχουν τώρα στο ρόστερ έπαιξαν σε εκείνο το ματς. Δύο από τον Ολυμπιακό και τέσσερις από τον Παναθηναϊκό.

Κάποιοι ήταν, λοιπόν, στις επάλξεις και ζούσαν το «αιώνιο» ντέρμπι, κάποιοι ανήκαν στους συλλόγους αλλά βρίσκονταν εκτός αποστολής, οι περισσότεροι αγωνιζόταν σε ξένα πρωταθλήματα και κάποιοι ίσως ούτε γνώριζαν ότι εκείνη τη μέρα η Ελλάδα ζούσε στο ρυθμό της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής μάχης της χώρας.

Αυτοί που αγωνίστηκαν



Την εστία του Παναθηναϊκού εκείνη το βράδυ υπερασπίστηκε ο Λουκ Στιλ και ήταν στην ίδια αρχική ενδεκάδα με τον Κάρλος Ζέκα (εκ των κορυφαίων του αγώνα) και τον Μάρκους Μπεργκ. Ο Βίκτωρας Κλωναρίδης έπαιξε για ελάχιστα λεπτά, καθώς πήρε στο 90’τη θέση του Πέτριτς.



Ο Κώστας Φορτούνης και ο Τσόρι Ντομίγκες είχαν πατήσει το χορτάρι του «Απόστολος Νικολαΐδης». Ο πρώτος άρχισε ως βασικός και αντικαταστάθηκε στο 65’ και ο δεύτερος ρίχτηκε στη μάχη στο 74’ και μάλιστα στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, μείωσε με απευθείας εκτέλεση φάουλ και διαμόρφωσε το τελικό 2-1.

Αυτοί που ήταν στο ρόστερ της ομάδας άλλα ήταν εκτός αποστολής



Τη δική τους αγωνία είχαν οι Γιώργος Κουτρουμπής, Διαμαντής Χουχούμης και Νίκος Μαρινάκης, αλλά από την εξέδρα καθώς δεν είχαν επιλεγεί από τον Γιάννη Αναστασίου για προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο συγκεκριμένο ντέρμπι.

Το ίδιο συνέβη και με τους Αλμπέρτο Μποτία και Ανδρέα Μπουχαλάκη, που παρακολούθησαν την αναμέτρηση από την τηλεόρασή τους, μιας και δεν ήταν στις επιλογές του Βίτορ Περέιρα.

Αυτοί που εκείνη τη μέρα έπαιζαν σε άλλα γήπεδα



Μάχες έδιναν εκείνη τη μέρα έξι τωρινοί «πράσινοι». Τη νίκη πανηγύρισε ο Ράσμους Τελάντερ, καθώς η Άαλμποργκκ επικράτησε με 1-0 της Μπρόντμπι. Το ίδιο αποτέλεσμα πήρε και η ομάδα του Ολιβιέ Μπουμάλ (νίκησε 1-0 ο Πανιώνιος τον Λεβαδειακό), όπως ευχάριστο ήταν το απόγευμα και για τον Δημήτρη Κουρμπέλη που από τον πάγκο, είδε την ομάδα του, τον Αστέρα Τρίπολης να διασύρει με 6-1 τον ΟΦΗ.



Ο Ουσμάν Κουλιμπαλί προσέφερε τις υπηρεσίες του στο 1-1 του Πλατανιά με αντίπαλο την Κέρκυρα, ενώ ο Λαουτάρο Ρινάλντι μπήκε στον αγωνιστικό χώρο στο 57’ για λογαριασμό της Αρχεντίνος Τζούνιορς στο ισόπαλο 1-1 με την Κολόν και μάλιστα πρόλαβε να δώσει και την ασίστ του μοναδικού γκολ. Από τον πάγκο της Νάπολι παρακολούθησε ο Τζιανκομένικο Μέστο το 1-1 της ομάδας του απέναντι στην Αταλάντα.

Στεναχωρημένος ήταν ο Πολ Ζοσέ Εμποκού, καθώς μόλις είχε ενσωματωθεί στην Κάλιαρι (από την Σταντάρ Λιέγης) και γνώρισε την εντός έδρας ήττα με 2-1 από την Ίντερ.

Εννιά παίκτες που τώρα αγωνίζονται με τη φανέλα του Ολυμπιακού, στις 22 Φεβρουαρίου του 2015, ίδρωναν άλλες φανέλες. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι τωρινοί συμπαίκτες, Αλμπέρτο Ντε Λα Μπέγια και Ντιόγκο Φιγκέιρας, έπαιζαν αντίπαλοι στο Σοσιεδάδ-Σεβίλλη 4-3 με τον πρώτο να πανηγυρίζει.



Καλή ήταν η αγωνιστική μέρα και για τον Εστέμπαν Καμπιάσο, ο οποίος είχε σκοράρει στην έδρα της Έβερτον για λογαριασμό της Λέστερ στο ισόπαλο 2-2. Παράλληλα ο Αντρέ Μάρτινς αγωνιζόταν ως βασικός στο νικηφόρο 2-0 της Σπόρτινγκ Λισαβόνας κόντρα στη Ζιλ Βιθέντε και ο Μάρκο Μάριν συμμετείχε στην εκτός έδρας νίκη της ομάδας του της Άντερλεχτ με 1-0 απέναντι στην Γκενκ.

Ο Αλέξις Ρομαό για 63 λεπτά πάλεψε με τα χρώματα της Μαρσέιγ στην έδρα της Σεντ Ετιέν στο ισόπαλο 2-2, ενώ ισόπαλο (1-1) έληξε και το ματς του Όσκαρ Καρντόζο στην εκτός έδρας αναμέτρηση της Τραμπζοσπόρ, με αντίπαλο την Κασίμπασα. Ο Νικόλα Λεάλι δέχτηκε δύο γκολ από τη Μίλαν υπερασπιζόμενος την εστία της Τσεζένα και ο Σεμπά πικράθηκε από την εντός έδρας ήττα με 2-1 της Εστορίλ από την Ακαντέμικα.

Αυτοί που έπαιζαν εκείνη την αγωνιστική (όχι Κυριακή)



Με την ησυχία του παρακολούθησε το ντέρμπι ο Λούκας Βιγιαφάνες, καθώς όχι μόνο η ομάδα του ο Παναιτωλικός αγωνίστηκε την προηγούμενη μέρα με τον Πανθρακικό (0-0), αλλά ήταν και εκτός αποστολής. Ο Νίκλας Χουλτ, είχε αγωνιστεί στις 20 Φεβρουαρίου με τα χρώματα της Νις στην εντός έδρας ήττα με 1-0 από τη Μονακό. Ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος είχε μάθει ότι θα ήταν εκτός αποστολής για το δευτεριάτικο ματς του Εργοτέλη με τον Ατρόμητο.

Από αυτό το γκρουπ των παικτών του Ολυμπιακού, μόνο ο Στέφανο Καπίνο, ήταν χαρούμενος και μπόρεσε ήσυχα να απολαύσει το ντέρμπι, αφού την προηγούμενη μέρα είχε αγωνιστεί στο νικηφόρο 3-1 της Μάινζ επί της Άιντραχτ. Αν ήθελε να παρακολουθήσει το ματς ο Ταρίκ Ελιονούσι, θα το έκανε… ξεκούραστος, μιας και μπήκε ως αλλαγή στο 90’ στην εκτός έδρας ισοπαλία (1-1) της Χόφενχαϊμ με την Φράιμπουργκ.



Αντίθετα απογοητευμένους βρήκε η 22η Φεβρουαρίου τέσσερις τωρινούς παίκτες των «ερυθρόλευκων». Στη χειρότερη κατάσταση από όλους βρέθηκε ο Αλί Σισοκό, γιατί όχι μόνο η ομάδα του, η Άστον Βίλα, ηττήθηκε εντός έδρας με 2-1 από την Στόουκ, αλλά αποχώρησε και τραυματισμένος και έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για δύο μήνες. Ο Μάνουελ Ντα Κόστα ως παίκτης της Σιβασπόρ είχε χάσει εντός έδρας με 3-2 από τη Γαλατάσαραϊ, ο Χουάν Κάρλος Παρέδες προσπαθούσε να… συνέλθει από το 0-3 της Νόριτς στην έδρα της ομάδας του της Γουότφορντ, ενώ ο Καρίμ Ανσαριφάρντ παρακολούθησε από τον πάγκο της Οσασούνα τη βαριά ήττα ως γηπεδούχος με 3-0 από την Μαγιόρκα.

Οι... ξεχωριστές περιπτώσεις



Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, ο Στέφανος Ευαγγέλου και ο Νούνο Ρέις, ήταν πιο… χαλαροί καθώς τότε στελέχωναν τις δεύτερες ομάδες των συλλόγων που ανήκαν, της Στουτγκάρδης, του Πανιωνίου και της Σπόρτινγκ αντίστοιχα!

Κακή περίοδος ήταν για τους Ροντρίγκο Μολέδο και Σεμπάστιαν Λέτο, μιας και αμφότεροι ήταν τραυματίες. Ο Βραζιλιάνος είχε επιστρέψει στην Ιντερνασιονάλ από τη Μέταλιστ, αλλά δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί, όπως και ο Αργεντινός που ως παίκτης της Κατάνια βρισκόταν στο κρεβάτι του πόνου, μετά την χειρουργική επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί πριν 11 ημέρες.



Αντίθετα, ήρεμοι και χωρίς έγνοιες ήταν οι Ρόμπιν Λουντ και Γκιγιέρμο Μολίνς, αφού αγωνίζονταν σε σκανδιναβικά πρωταθλήματα και έκαναν διακοπές εκείνη την περίοδο. Ο πρώτος ως παίκτης της φινλαδικής Ελσίνκι και ο δεύτερος της σουηδικής Μάλμε.

Πιθανόν αδιάφορο να ήταν το ντέρμπι (αν μάλιστα γνώριζε την υπάρξή του) για τον 20χρόνο τότε Μπρούνο Βιάνα, που στελέχωνε την δεύτερη ομάδα της Κρουζέιρο. Αντίθετα, μόνο αδιάφορο δεν ήταν για τους δύο πιτσιρικάδες του Ολυμπιακού, Παναγιώτη Ρέτσου και Γιώργου Μανθάτη που βρισκόταν στην Ουκρανία για τον αγώνα των Νέων κόντρα στη Σαχτάρ την επόμενη μέρα και σίγουρα θα έψαχναν δορυφόρο για να δουν το μεγάλο ματς!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube