Ένας από τους πολλούς παράγοντες που μπορούν να κρίνουν –σε καθοριστικό μάλιστα βαθμό- την επιτυχία ή την αποτυχία μιας ομάδας μέσα σε μια σεζόν είναι οι τραυματισμοί που δεδομένα θα υπάρξουν στην πορεία μιας αγωνιστικής χρονιάς. Πρόκειται για κανόνα που βρίσκει εφαρμογή σε όλα τα αθλήματα και είναι από τις ελάχιστες καταστάσεις, που δεν υφίσταται η παραμικρή εξαίρεση.

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, γίνεται λόγος για ζήτημα τύχης ή για τη λεγόμενη «κακιά στιγμή», ωστόσο με την επιστήμη να έχει κάνει άλματα τόσο στην έρευνα, όσο και στη διαπίστωση των αιτιών ενός τραυματισμού, είναι τουλάχιστον αφελές να κρίνονται συγκεκριμένα οι μυϊκοί τραυματισμοί ως ένα θέμα ατυχίας.

Βεβαρυμμένο πρόγραμμα χωρίς ανάλογες εναλλακτικές επιλογές, τρόποι και σχεδιασμός εκγύμνασης για το «χτίσιμο» φυσικής κατάστασης, ακόμα και η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου, παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ύπαρξη τραυματισμών, παράγοντες που όλοι μαζί -Aσε άλλες περιπτώσεις λιγότερο, σε άλλες περισσότερο- έχουν παρουσιαστεί στα ρεπορτάζ των λεγόμενων «Big 4» του ελληνικού πρωταθλήματος.

ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ έχουν όλοι –ανεξαιρέτως- προβληματιστεί τη φετινή σεζόν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τραυματισμούς και ειδικότερα από μυϊκά προβλήματα, αν και ακόμα δεν έχει συμπληρωθεί ούτε το 1/3 της αγωνιστικής χρονιάς που «τρέχει». Μάλιστα, ο «πονοκέφαλος» στους τέσσερις μπορεί να είναι ακόμα πιο έντονος, όταν πέρυσι η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη ή τουλάχιστον δεν ήταν χειρότερη από φέτος.

Αξίζει, λοιπόν, να δούμε τα προβλήματα μυϊκών τραυματισμών που έχουν εμφανιστεί φέτος στους «μεγάλους» της Super League και να τους συγκρίνουμε με την περσινή κατάσταση, μέχρι βέβαια τα μέσα Οκτωβρίου.

ΑΕΚ



2016/17: Με τον Τιμούρ Κετσπάγια στον πάγκο της και με το βλέμμα στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, η περσινή ΑΕΚ άρχισε την προετοιμασία της από τις 25 Ιουνίου. Στόχος ήταν να φανεί ανταγωνιστική κόντρα σε μία ευρωπαϊκή ομάδα που δεδομένα θα ήταν ένα «κλικ» πάνω από την ίδια, έπειτα από χρόνια απουσίας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο στόχος επετεύχθη, αφού παρουσιάστηκε ανταγωνιστική, αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί, με την ήττα στο ΟΑΚΑ (0-1, 0-0 στη Γαλλία) να είναι καθοριστική.

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, παρουσιάστηκαν μυϊκά προβλήματα, που όμως δεν στοίχισαν ιδιαίτερα, αφού τα περισσότερα ήταν πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, η οποία καθυστέρησε την περσινή σεζόν, με τη σέντρα να γίνεται στο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος: Στις 9 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της προπόνησης υπέστη θλάση α’ βαθμού στον αριστερό δικέφαλο, μένοντας εκτός δράσης για 15 μέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας διεθνής συμφώνησε με την ΑΕΚ στο τέλος Αυγούστου, άρα δεν ακολούθησε την προετοιμασία των «κιτρινόμαυρων», ενώ στα μέσα Νοέμβρη υπέστη και δεύτερη θλάση β’ βαθμού στον δεξιό τετρακέφαλο.

Χρήστος Αραβίδης: Στις 16 Αυγούστου ο Χρήστος Αραβίδης υπέστη θλάση α’ βαθμού στους οπίσθιους μηριαίους

Ρόναλντ Βάργκας: Στις 28 Σεπτεμβρίου διαπιστώθηκε ότι ο Ρόναλντ Βάργκας είχε υποστεί θλάση δευτέρου βαθμού στον προσαγωγό του αριστερού του ποδιού, μένοντας εκτός για πάνω από έναν μήνα

Συνολικοί επίσημοι αγώνες μέχρι 17/10/2016: 7



2017-18: Με τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο, η ΑΕΚ είχε ανάλογους στόχους με τους περσινούς, αλλά αντί του γ’ προκριματικού γύρου του Europa League, αγωνίστηκε φέτος στα προκριματικά του Champions League, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τελικά, η ευρωπαϊκή πορεία των «κιτρινόμαυρων» θα συνεχιστεί σίγουρα μέχρι τον Δεκέμβριο με τη συμμετοχή στους ομίλους του Europa League. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω τήρησης του προγράμματος σε πρωτάθλημα και Κύπελλο και τους έξτρα αγώνες στην Ευρώπη, η ΑΕΚ έχει σχεδόν διπλάσιους αγώνες σε μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με πέρυσι.

Αντρέ Σιμόες: Στις 9 Ιουλίου ο Πορτογάλος χαφ αποχώρησε με πρόβλημα τραυματισμού στον προσαγωγό από το φιλικό με την Κορόνα Κίελτσε και έχασε το υπόλοιπο βασικό στάδιο προετοιμασίας. Τελικά οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε αποφύγει τη θλάση, έχοντας υποστεί ένα οίδημα. Ωστόσο, το σοβαρότερο πρόβλημα προέκυψε στις 26 Σεπτεμβρίου, έχοντας υποστεί θλάση α’ βαθμού στον δεξιό δικέφαλο, κατά τη διάρκεια του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Ροντρίγκο Γκάλο: Ο μπακ της «Ένωσης στις 25 Ιουλίου υπέστη θλάση πρώτου βαθμού στον προσαγωγό του αριστερού του ποδιού κατά τη διάρκεια του πρώτου αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Γιώργος Γιακουμάκης: Στις 6 Αυγούστου ο επιθετικός της ΑΕΚ κατά τη διάρκεια της προπόνησης υπέστη θλάση ορθού μηριαίου και παραμένει ακόμα εκτός δράσης.

Άνταμ Τζανετόποθλος: Στις 10 Αυγούστου ο μεσοαμυντικός της «Ένωσης» υπέστη κι αυτός θλάση στον δεξιό δικέφαλο μένοντας εκτός για περίπου έναν μήνα.

Ούρος Τσόσιτς: Τελευταίο θύμα είναι ο Ούρος Τσόσιτς, καθώς κατά τη διάρκεια του ματς με την Αούστρια Βιέννης στις 28 Σεπτεμβρίου υπέστη θλάση στον δεξιό δικέφαλο.

Συνολικοί επίσημοι αγώνες μέχρι 1/10/2017: 13



Ολυμπιακός



2016-17: Την πιο περίεργη προετοιμασία των τελευταίων χρόνων πραγματοποίησε την περασμένη περίοδο ο Ολυμπιακός, αφού αυτή άρχισε (20/6) με τον Μάρκο Σίλβα, συνεχίστηκε με τον Βίκτορ Σάντσεθ πέντε μέρες αργότερα και πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος ανέλαβε ο Πάουλο Μπέντο. Ο Ισπανός τεχνικός είχε ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει προετοιμασία για όλη τη σεζόν κι όχι σαν τη φετινή απλά για ματς των προκριματικών. Μπορεί να προέκυψε ο αποκλεισμός με τη Χάποελ Μπερ Σεβά, ωστόσο μέχρι τον Οκτώβριο ο Ολυμπιακός είχε μόλις δύο μυϊκούς τραυματισμούς. Ο πρώτος ήταν του Δημήτρη Σιόβα (θλάση στον οπίσθιο μηριαίο) κατά τη διάρκεια του αγώνα με τους Ισραηλινούς (28/7) και ο δεύτερος του Ανδρέα Μπουχαλάκη που ήταν επίσης στον οπίσθιο μηριαίο.

Συνολικοί επίσημοι αγώνες μέχρι 15/10/2016: 11

2017-18: Μόλις στις 14 Ιουνίου άρχισε η προετοιμασία του Ολυμπιακού, καθώς η επιστροφή στους ομίλους του Champions League ήταν αυτοσκοπός. Για αυτό το λόγο επιλέχθηκε μία πιο μακρά περίοδος προετοιμασίας, χωρίς όμως αυτή να είναι σε υψηλή ένταση. Απόρροια αυτής της λογικής είναι η σημερινή κατάσταση με τους πολλούς μυϊκούς τραυματισμούς.

Αλμπέρτο Μποτία, Παναγιώτης Ταχτσίδης: Το πρώτο θύμα της φετινής σεζόν για τον Ολυμπιακό ήταν ο Ισπανός που αποχώρησε από το Βέλγιο στις 14 Ιουλίου, λόγω θλάσης (όπως αποδείχθηκε) στο ορθό μηριαίο. Η επιστροφή του αναμένεται με την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Από κοντά και ο Παναγιώτης Ταχτσίδης που επίσης έμεινε 1,5 μήνα εκτός δράσης λόγω θλάσης, αλλά πλέον έχει επιστρέψει.

Εμάνουελ Εμενίκε: Στις 9 Αυγούστου και μόλις στο 20’ του φιλικού με τον Ατρόμητο, ο Νιγηριανός επιθετικός αντικαταστάθηκε με θλάση στον προσαγωγό του δεξιού του ποδιού και έμεινε εκτός δράσης για περίπου τρεις εβδομάδες.

Παπέ Σισέ: Κατά την περίοδο της περίοδο της προετοιμασίας στην Ολλανδία, ο Πάπε Σισέ υπέστη θλάση στον οπίσθιο μηριαίο, μένοντας λίγες μέρες εκτός.

Γιάγκος Βούκοβιτς: Εκτός από τα καθημερινά θέματα, ο Ολυμπιακός έχοντας πολλούς διεθνείς στο ρόστερ του, καλείται να διαχειριστεί και προβλήματα που προκύπτουν όπως αυτό με τον Σέρβο αμυντικό, αφού στις υποχρεώσεις του με την εθνική Σερβίας τον προηγούμενο Σεπτέμβριο υπέστη θλάση β’ βαθμού στον δικέφαλο κι ακόμα δεν έχει επιστρέψει.

Μπεν: Πάλι σε ματς κόντρα στον Ατρόμητο (όπως και ο Εμενίκε) και πάλι πριν καλά-καλά συμπληρωθεί εικοσάλεπτο, ο Ολυμπιακός πρόσθεσε ακόμα έναν τραυματισμό, αφού ο Μπεν υπέστη θλάση α’ βαθμού στο ισχίο του δεξιού του ποδιού.

Συνολικοί επίσημοι αγώνες μέχρι 1/10/2017: 13



Παναθηναϊκός



2016-17: Στην περίοδο Αντρέα Στραματσόνι και ειδικότερα στο καλοκαίρι που ανέλαβε τα πάντα υπό την ευθύνη του ο Ιταλός τεχνικός, χρεώνονται πάρα πολλά, ακόμα και η προετοιμασία που πραγματοποίησε ο νυν προπονητής της Σπάρτα Πράγας. Οι τραυματισμοί για την περίοδο ενός διμήνου ήταν πράγματι πολλοί…

Ολιβιέ Μπουμάλ: Από την έναρξη της προετοιμασίας, ο Ολιβιέ Μπουμάλ είχε μυϊκούς τραυματισμούς, με σημαντικότερο όλων αυτό που διαπιστώθηκε στις αρχές Αυγούστου, έχοντας ενοχλήσεις στους κοιλιακούς προσαγωγούς.

Σεμπάστιαν Λέτο: Ο Αργεντινός που ούτως ή άλλως είναι μια… πονεμένη περίπτωση ποδοσφαιριστή, που έμεινε πολύ πίσω λόγω τραυματισμών, υπέστη στις 22 Σεπτεμβρίου διάταση στο δικέφαλο, πρόβλημα που τον είχε αφήσει μέρες εκτός δράσης.

Ουσμάν Κουλιμπαλί: Ο δεξιός οπισθοφύλακας, που επίσης είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς, υπέστη στις 2 Οκτωβρίου θλάση α’ βαθμού στον τετρακέφαλο του αριστερού του ποδιού.

Βίκτορ Ιμπάρμπο: Ιδιαίτερη περίπτωση, αφού ο Κολομβιανός, παρουσίαζε ανέκαθεν προβλήματα τραυματισμών. Στις 5 Οκτωβρίου είχε σύσπαση στη γάμπα, κάτι που τον άφησε μερικά ματς εκτός επιλογών.

Νούνο Ρέις, Ιβάν Ιβανόφ: Μικροπροβλήματα είχαν παρουσιάσει στους πρώτους τους μήνες στο «τριφύλλι», Νούνο Ρέις και Ιβάν Ιβανόφ, αφού στις 11 Οκτωβρίου είχαν υποστεί μία διάταση και μία σύσπαση στο δικέφαλο αντίστοιχα.

Συνολικοί επίσημοι αγώνες μέχρι 16/10/2016: 11

2017-18: Το αρνητικό για τον φετινό Παναθηναϊκό είναι όχι μόνο τα προβλήματα τραυματισμών που έχουν παρουσιαστεί, αλλά και η σοβαρότητά τους, αφού όσοι τίθενται νοκ-άουτ, είναι για αρκετά μεγάλο διάστημα.

Ουσμάν Κουλιμπαλί: Ο υψηλόσωμος δεξιός οπισθοφύλακας κατά τη διάρκεια του φιλικού με τον Απόλλωνα (10/8) και πριν από τον πρώτο αγώνα με την Μπιλμπάο, υπέστη θλάση β' βαθμού του αριστερού γαστροκνήμιου μυός, μένοντας για περίπου ένα μήνα εκτός.

Νούνο Ρέις: Ακόμα ένας παίκτης που θα μπορούσε να βοηθήσει στα μπακ, ο Νούνο Ρέις, υπέστη θλάση β’ βαθμού στον τετρακέφαλο κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Μπιλμπάο στη Λεωφόρο (17/8).

Αντρές Τσάβες: Ούτε ο Αργεντινός γλίτωσε από έναν μυϊκό τραυματισμό, καθώς στην εκτός έδρας ήττα από τον Παναιτωλικό (23/9), υπέστη θλάση στη μεσότητα του δεξιού ημιτενοντόδου, μένοντας εκτός για περίπου 3-4 εβδομάδες.

Γιώργος Κουτρουμπής: Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση του κεντρικού αμυντικού του Παναθηναϊκού. Ο άσος του «τριφυλλιού» έχει ενοχλήσεις στους προσαγωγούς από το πρώτο ματς με την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Από τότε έπαιζε συνεχώς λόγω έλλειψης επιλογών. Ωστόσο, μετά την επιστροφή του Ροντρίγκο Μολέντο, ο Κουτρουμπής παραμένει εκτός προκειμένου να ξεπεράσει πλήρως το μυϊκό πρόβλημα τραυματισμού.

Συνολικοί επίσημοι αγώνες μέχρι 30/9/2017: 11



ΠΑΟΚ



2016-17: Όσο και αν φαίνεται εξωπραγματικό, ο ΠΑΟΚ που ήταν… πρωταθλητής στην καταγραφή μυϊκών τραυματισμών τα προηγούμενα χρόνια, πέρυσι μέχρι τον Οκτώβριο δεν είχε παρουσιάσει το παραμικρό πρόβλημα. Γεγονός που φυσικά πιστώνεται στον Βλάνταν Ίβιτς και στο γυμναστικό επιτελείο του, αλλά και στα βελτιωτικά έργα που έγιναν στο προπονητικό κέντρο, τόσο στον αγωνιστικό χώρο, όσο και στον εξοπλισμό αποκατάστασης ποδοσφαιριστών. Ωστόσο, αυτό σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει φέτος.

Συνολικοί επίσημοι αγώνες μέχρι 16/10/2016: 11

2017-18: Ιδιαίτερη επίσης η προετοιμασία και του ΠΑΟΚ, αφού πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, ο Ραζβάν Λουτσέσκου αντικατέστησε τον Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς, με τον Ρουμάνο τεχνικό να έχει αφήσει υπόνοιες για το επίπεδο φυσικής κατάστασης που βρήκε στους παίκτες που ανέλαβε.

Ντόριαν Λεβέκ: Πρόκειται για παίκτη που δεν έχει βοηθήσει στο παραμικρό τον ΠΑΟΚ, παρά το γεγονός ότι αποκτήθηκε ως βασικός για το αριστερό άκρο της άμυνας. Στις 21/7 μένει εκτός λόγω προβλήματος στη γάμπα, ενώ στις 26/8 παρουσιάστηκαν νέες ενοχλήσεις, αυτή τη φορά στον τετρακέφαλο.

Στέφανος Αθανασιάδης: Ενοχλήσεις στους προσαγωγούς ένιωσε και ο πρώην παίκτης πλέον του ΠΑΟΚ, Στέφανος Αθανασιάδης στις 2 Αυγούστου.

Χοσέ Αλμπέρτο Κάνιας: Πιο σοβαρή η κατάσταση του Ισπανού αμυντικού χαφ, που από εκεί που ήταν βασικότατο στέλεχος την περσινή χρονιά, φέτος έχει περιοριστεί σε συμπληρωματικό ρόλο. Η θλάση που υπέστη στις 3 Αυγούστου στη γάμπα, έπαιξε μεγάλο ρόλο να μείνει πίσω.

Μάριν Λέοβατς: Πρόβλημα υπήρξε και με τον έτερο αριστερό μπακ του Δικεφάλου, αφού στις 24/8 είχε ενοχλήσεις στον τετρακέφαλο, αλλά και στις 15 Σεπτεμβρίου στους κοιλιακούς μυς.

Τζάλμα Κάμπος: Ενοχλήσεις στον προσαγωγό παρουσίασε σε αυτό το διάστημα και ο Τζάλμα Κάμπος, με τον εξτρέμ του ΠΑΟΚ να μένει εκτός στις 18/9 και να μην έχει επιστρέψει ακόμα.

Δημήτρης Λημνιός: Tο πιο πρόσφατο θύμα είναι ο Δημήτρης Λημνιός. Στην προπόνηση της 29ης Σεπτεμβρίου και ενώ ο ίδιος ήταν πολύ ανεβασμένος αγωνιστικά, υπέστη θλάση στο ισχίο και η επιστροφή του αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Συνολικοί επίσημοι αγώνες μέχρι 30/9/2016: 11

Παύλος Κουστέρης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube