Η Αμάντα Στάβελεϊ κινείται πλέον και επίσημα για την απόκτηση του αγγλικού συλλόγου από τον δισεκατομμυριούχο Μάικ Άσλεϊ, ο οποίος είχε πληρώσει 150 εκατ. ευρώ για να πάρει το πλειοψηφικό πακέτο.
Ο Άσλεϊ έχει ήδη κάνει γνωστή την πρόθεσή του να πουλήσει τη Νιούκαστλ πριν τα Χριστούγεννα και η Στάβελεϊ, η οποία είχε παίξει καθοριστικό ρόλο και στο deal για την απόκτηση της Μάντσεστερ Σίτι από τον Σεΐχη Μανσούρ, έκανε την προσφορά της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το επενδυτικό fund της Στάβελεϊ, η εταιρεία PCP Capital Partners, διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους περίπου 32 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Κίνα και τη Μέση Ανατολή και θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους «παίκτες» της παγκόσμιας αγοράς!
Όσο για την προσωπική της περιουσία, αυτή σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ ξεπερνά τα 111 εκατ. ευρώ.
Το «όχι» στον πρίγκιπα
Η επίδοξη αγοράστρια της Νιούκαστλ είχε γίνει διάσημη στην Αγγλία χάρη στη σχέση που είχε στο παρελθόν με τον πρίγκιπα Άντριου τον οποίο είχε συναντήσει για πρώτη φορά στα Εμιράτα το 2001. Είχε μόλις τερματίσει μία θυελλώδη διετή σχέση με τον εκατομμυριούχο επιχειρηματία Μάρκ Χόροκς.
Έπειτα από δύο χρόνια σχέσης, το 2003, ο πρίγκιπας Άντριου της έκανε πρόταση γάμου, αλλά εκείνη είχε πει «όχι». Η προοπτική να γίνει πριγκίπισσα δεν την δελέαζε ιδιαίτερα. Προτιμούσε τις μπίζνες.
Ο εκλεκτός της καρδιάς της ήταν τελικά ο Ιρανός Μεχράντ Γκοντρούσι, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία της. Παντρεύτηκαν το 2011 και έχουν ένα παιδί, τον 3χρονο Αλεξάντερ.
Ο κύκλος των υψηλών γνωριμιών της Στάβελεϊ είναι αρκετά μεγάλος, αφού σε αυτόν περιλαμβάνονται η πρωθυπουργός Τερέσα Μέι, ο Σερ Φίλιπ Γκριν, αλλά και ο Σάιμον Κάουελ.
Για την προσωπικότητα και τη σχέση της με τα χρήματα τα λέει όλα μία δήλωση που είχε κάνει πριν από περίπου δέκα χρόνια: «Δεν πρόκειται για τα λεφτά. Δεν με νοιάζει αν έβγαλα 8 εκατομμύρια λίρες ή 200 εκατομμύρια λίρες. Απλώς θέλω να ξαπλώνω κάθε βράδυ στο κρεβάτι μου και να λέω στον εαυτό μου ότι έχω κάνει καλή δουλειά».
Οι… ιπποδρομίες της άνοιξαν τον δρόμο
Όλα πάντως ξεκίνησαν από τις… ιπποδρομίες. Η Στάβελεϊ είχε ασχοληθεί και με αυτό το σπορ στο παρελθόν. Κόρη ενός πλούσιου γαιοκτήμονα από το Γιορκσάιρ, στα 20 χρόνια της είχε πάρει τραπεζικό δάνειο ύψους 200.000 ευρώ για να αγοράσει ένα εστιατόριο, το Stocks, το οποίο βρισκόταν δίπλα στον ιππόδρομο του Νιουμάρκετ. Πολλοί εκπαιδευτές, αναβάτες και ιδιοκτήτες αλόγων επισκέπτονταν το εστιατόριο, δίνοντάς της την ευκαιρία να κάνει τις επαφές και τις διασυνδέσεις που λαχταρούσε. Η επιχειρηματική καριέρα της είχε μόλις ξεκινήσει.
Μετά άρχισε να ασχολείται με τραπεζικές και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, μπήκε στη χρηματοπιστωτική κοινωνία και όλα πήραν τον δρόμο τους.
Ειδικά έπειτα από τον δεσμό της με τον πρίγκιπα Άντριου, που της άνοιξε όλες τις κορυφαίες πόρτες επιχειρηματιών, εμπόρων και τραπεζιτών, τα πάντα έγιναν πιο εύκολα για την πανέξυπνη και δραστήρια Αμάντα, η οποία έγινε τακτική επισκέπτρια του Μπάκιγχαμ και άρχισε να συναναστρέφεται με τη βασιλική οικογένεια, με πρέσβεις και λόρδους.
Το δώρο των 11 εκατ. από τον Σεΐχη
Μόλις χώρισε από τον πρίγκιπα ξεκίνησε να αξιοποιεί τις γνωριμίες που είχε αποκτήσει και επέστρεψε στη Μέση Ανατολή για δουλειές. Το 2005 ίδρυσε στο Ντουμπάι την PCP Capital Partners και πολύ γρήγορα έκλεισε πάμπλουτους πελάτες από τον Κατάρ και τα Εμιράτα.
Το 2008 η Στάβελεϊ συμμετείχε στο deal για την εξαγορά της Μάντσεστερ Σίτι από τον Σεΐχη Μανσούρ, που της έκανε δώρο και μία έπαυλη αξίας 11,1 εκατ. ευρώ.
Λίγο καιρό αργότερα, έκλεισε μία μεγάλη συμφωνία που έφερε δισεκατομμύρια λίρες από τα Εμιράτα και το Κατάρ στα ταμεία της Barclays. Η προμήθειά της για εκείνη τη δουλειά ήταν περίπου 45 εκατ. ευρώ, ενώ κράτησε και ένα ποσοστό από τη συμφωνία της βρετανικής τράπεζας με τους Άραβες.
Αγγλικά δημοσιεύματα την είχαν παρουσιάσει και κοντά στην ανάληψη διοικητικής θέσης στη Λίβερπουλ όταν ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή της ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ από το Ντουμπάι.
Η Αμάντα Στάβελεϊ δεν ξέρει κυριολεκτικά τι… έχει: ένα μεγάλο αρχοντικό στο Παρκ Λέιν του Λονδίνου, μία έπαυλη στο Ντουμπάι, αμέτρητα αυτοκίνητα (αν και εκείνη λατρεύει τις Rolls-Royce), ιδιωτικά τζετ και σούπερ κότερα.
Γιατί η Νιουκάστλ
Γιατί όμως αποφάσισε να εμπλακεί με το ποδόσφαιρο; Την απάντηση την είχε δώσει η ίδια σε μία συνέντευξή της το 2002: «Αν κάποιος μου παρουσιάσει μία καλή ιδέα, δεν μπορώ παρά να την εξετάσω».
Κάποιος λοιπόν της παρουσίασε την ιδέα για το πρότζεκτ της Νιούκαστλ. Της άρεσε και δεν άργησε να ρίξει στο τραπέζι τα 300 εκατ. λίρες για να την κάνει (και αυτή) δική της.
Η Νιουκάστλ με την ούτως ή άλλως σημαντική ιστορία της αποτελεί για εκείνη μία πρόκληση. Θέλει να την αναπτύξει και να την καταστήσει ένα παγκόσμιο brand. Μέχρι τώρα, πάντως, έχει δείξει πως καταφέρνει ό,τι βάλει στο μυαλό της…