Δημήτρης Μελισσανίδης και Ιβάν Σαββίδης είναι πεπεισμένοι πως όσες επενδύσεις κι αν κάνουν, αυτές θα πέσουν στο… κενό με την υπάρχουσα κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό και οι δύο άνδρες έχουν σχηματίσει, σύμφωνα με τη Live Sport, μια άτυπη συμμαχία με στόχο την ανατροπή του υπάρχοντος καθεστώτος στην ΕΠΟ. Την προσπάθεια φέρεται να στηρίζει και ο Παναθηναϊκός, χωρίς όμως να έχει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια της ανατροπής του Γιώργου Γκιρτζίκη.
Πρόθεση των δύο ανδρών είναι με τις ενέργειες των ιδίων και των συνεργατών τους να καταφέρουν να κερδίσουν τη στήριξη των απαιτούμενων ποδοσφαιρικών ενώσεων, προκειμένου στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2016 να αλλάξει η διοίκηση της ΕΠΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο διαιτησίας και αθλητικής δικαιοσύνης. Σε συνάντηση που είχε ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ τον Οκτώβριο με εκπροσώπους διαφόρων ΕΠΣ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε σαν αυτούς... Θέλουμε να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο και αυτό είναι προς το όφελός όλων μας. Στη Ρωσία είχαμε κάποτε την ΤΣΣΚΑ που τα έπαιρνε όλα. Όμως στη συνέχεια επιχειρηματίες αγόρασαν διάφορες ομάδες και το μονοπώλιο της ΤΣΣΚΑ έπαψε. Δεν πάει άλλο η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Μέχρι τώρα οι δύο άνδρες και οι συνεργάτες του θεωρούν πως έχουν εξασφαλίσει τη στήριξη 22 ΕΠΣ, ενώ εκτιμάται πως άλλες 10 ενώσεις μπορούν να έρθουν με το μέρος τους προκειμένου να εξασφαλίσουν πλειοψηφία. Αυτό πάντως δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς οι τοπικοί παράγοντες δεν θα αλλάξουν «στρατόπεδο» εύκολα και δίχως να ικανοποιηθούν κάποια αιτήματά τους.
Όσο για το ποιος θα ηγηθεί της νέας διοίκησης, που φιλοδοξούν να φέρουν στο προσκήνιο Μελισσανίδης και Σαββίδης; Αυτός που προωθείται από τον «τίγρη» είναι ο Σπύρος Καλογιάννης, νυν πρόεδρος της Football League, ενώ στο πλευρό του αναμένεται να βρεθούν ο Παναγιώτης Παπαχρήστου και ο Παναγιώτης Δημητρίου.
Σύμφωνα με τη Live Sport οι ενώσεις που έχουν ήδη «κερδίσει» ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είναι οι Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Ηλείας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λάρισας, Λασιθίου, Μακεδονίας, Ξάνθης, Πρέβεζας/Λευκάδας, Ηρακλείου, Σάμου και Φωκίδας.
Εκείνες που είναι στο πλευρό του Γιώργου Γκιρτζίκη είναι οι Αθήνας, Πειραιά, Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Φθιώτιδας, Χαλκιδικής, Χανίων, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Θράκης και Λέσβου.
Οι «ανοιχτές» ΕΠΣ θεωρούνται πως είναι οι Ζακύνθου, Ανατολικής Αττικής, Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Γρεβενών, Σάλας, Φλώρινας, Ζακύνθου, Φλώρινας, Κορίνθου, Αργολίδας, Ρεθύμνου, Πιερίας, Εύβοιας, Πέλλας και Χίου.
Με βάση το καταστατικό της ΕΠΟ, το επόμενο ΔΣ θα αναδειχθεί από 181 εκλέκτορες. Οι 53 ενώσεις συν τη Σάλα (η ΕΠΣ Καστοριάς έχει προσωρινή διοίκηση και δεν ψηφίζει) θα έχουν από τρεις εκπροσώπους με δικαίωμα ψήφου στη γενική συνέλευση (162), ενώ από μια ψήφο θα έχουν οι 16 ΠΑΕ της Super League και συνολικά τρεις ψήφους εκείνες της Football League.