Σε ηλικία 92 ετών, ο Θανάσης Βαλτινός, μία εμβληματική μορφή της ελληνικής λογοτεχνίας και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, άφησε την τελευταία του πνοή.

Γεννημένος στην Καράτουλα Κυνουρίας το 1932, ο Βαλτινός διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη λογοτεχνική και πολιτιστική σκηνή της Ελλάδας, διασχίζοντας τις ταραγμένες εποχές του 20ου αιώνα.

Η παιδική του ηλικία χαρακτηρίστηκε από τις κακουχίες της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, καθώς η οικογένειά του αναγκάστηκε να μετακινηθεί σε διάφορες πόλεις, όπως η Σπάρτη, το Γύθειο και η Τρίπολη.

Μετά την εγκατάστασή του στην Αθήνα το 1950, παρακολούθησε μαθήματα Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς επίσης σε σχολή κινηματογράφου, γεγονός που επηρέασε την καλλιτεχνική του πορεία.

Η λογοτεχνική του καριέρα ξεκίνησε το 1958, όταν το διήγημά του «Κατακαλόκαιρο» βραβεύτηκε σε διαγωνισμό του περιοδικού «Ταχυδρόμος».

Το 1963, το αφήγημά του «Η κάθοδος των εννιά» δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Εποχές» και κυκλοφόρησε και σε γερμανική μετάφραση το 1976.

Η θεατρική γραφή, οι μεταφράσεις έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και η συμμετοχή του στη συγγραφή σεναρίων για τον κινηματογράφο συμπλήρωσαν το πλούσιο καλλιτεχνικό του βιογραφικό.

Ο Θανάσης Βαλτινός ήταν επίσης συνεργάτης του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και σημαντικός σεναριογράφος, με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή του στην ταινία «Ταξίδι στα Κύθηρα», για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών το 1984.

Το 1994, το μυθιστόρημά του «Ορθοκωστά» προκάλεσε έντονες συζητήσεις γύρω από την μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Θανάσης Βαλτινός υπηρέτησε ως γενικός διευθυντής της ΕΡΤ και ως πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ διατέλεσε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Πολλά από τα έργα του έχουνε μεταφραστεί σε ευρωπαϊκές γλώσσες μεταξύ των οποίων τα Αγγλικά, τα Ιταλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ρωσικά κ.α.

Πηγή: kathimerini.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube