Θα δώσει «μάχες» για τους παίκτες του στην Εθνική ομάδα ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στην Βαρκελώνη αλλά και για όσο καιρό μείνει στην θέση του προπονητή, ο Σάκης Κεχαγιάς.
Διαβάστε όσα είπε ο Σάκης Κεχαγιάς στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΟΕ:
-Με ποια κριτήρια θεωρείς ότι, ο πρόεδρος και το ΔΣ της ομοσπονδίας, κατέληξαν στη δική σου επιλογή για τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή σ’ αυτή τη συγκυρία;
«Δεν μπορώ να γνωρίζω ακριβώς τα κριτήρια γιατί δεν είμαι στο μυαλό τους, αλλά ξέρω ότι τα νέα δεδομένα στην Ελλάδα δίνουν ευκαιρίες στους νέους. Ο αθλητισμός δεν είναι αποκομμένος από την κοινωνία. Άλλα πράγματα γίνονται από ανάγκη κι άλλα από επιλογή. Πολλά σήμερα γίνονται από ανάγκη και σ’ αυτές τις συνθήκες δίνονται ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους με όρεξη, φιλοδοξία και όραμα. Είναι θέμα δικό μας αν θα τις αρπάξουμε, θα δουλέψουμε και θα πετύχουμε. Συμβαίνει παντού. Είδατε το παράδειγμα με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο μπάσκετ από ομάδα με νέο Έλληνα προπονητή. Μπορείς να πάρεις το καλύτερο δυνατό με λιγότερο κόστος».
-Ναι, αλλά υπήρχαν κι άλλοι νέοι που άξιζαν . Είναι το κάτι διαφορετικό που είδε ο πρόεδρος σε σένα;
«Όταν είσαι ηγέτης σκέφτεσαι διαφορετικά από το μέσο όρο. Και δυο άνθρωποι για να συνεργαστούν πρέπει να υπάρχει χημεία, να ταιριάζουν τα χνώτα τους. Σίγουρα κάτι είδε ο πρόεδρος σε μένα όλο αυτό το διάστημα της πορείας μου, αλλά και της συνεργασίας μας όταν ήμουν στις άλλες θέσεις στο τιμ των ομοσπονδιακών τεχνικών. Η νοοτροπία, η εργατικότητα, η αυστηρότητα, η πίστη στις αρχές μου, η φιλοσοφία μου για την ομάδα και κάποια άλλα που δεν αποκαλύπτονται...».
-Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεσαι είναι πλέον δύσκολες. Χωρίς τις ανέσεις και τα προνόμια του παρελθόντος. Αρκεί, λοιπόν, η πρόκληση από μόνη της για να πετύχεις;
«Θεωρώ ότι τα πράγματα πάνε καλά γι αυτούς που δουλεύουν και προσπαθούν σκληρά, ανεξαρτήτως συνθηκών. Για οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μου δεν ψάχνω να βρω άλλοθι ή, δικαιολογίες. Πάντα επιδιώκεις τις καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αλλά πρέπει και να προσαρμόζεσαι σ’ αυτά που έχεις. Η Ελλάδα περνάει δύσκολα, αλλά μ’ αυτά που έχουμε θα πορευτούμε. Αν αρχίσουμε να λέμε δικαιολογίες για συνθήκες στην εθνική ομάδα, τότε θα είμαστε σε άμυνα. Όχι, εμείς δεν είμαστε σε άμυνα, μόνο επίθεση. Αυτά που δεν έχουμε, δεν θα καταστρέψουν αυτά που έχουμε. Αυτό που σου λέω και τα λέω και στους παίκτες μας είναι κατάθεση ψυχής».
-Πόσο αλλάζει η φιλοσοφία στην εθνική ομάδα με σένα τεχνικό ηγέτη;
«Δεν πιστεύω στη διοίκηση μέσω της εξουσίας. Εκτιμώ την μέθοδο της πειθούς, αλλά θεωρώ ότι ο σεβασμός, η πειθαρχία και η προσπάθεια δεν επιτυγχάνονται με το φόβο. Κερδίζονται με την εμπιστοσύνη, την έμπνευση, το φιλότιμο, την αξιοπρεπή μεταχείριση, αλλά ταυτόχρονα και με την αυστηρότητα. Δεν μπορείς να πετύχεις στη ζωή σου τίποτα εάν είσαι ανεκτικός στη μετριοπάθεια, αν δεν είσαι αυστηρός στην έλευση πειθαρχίας κι αν δεν είσαι αμείλικτος σε οποιονδήποτε πάει να παραβεί τους όρους και τις αρχές της ομάδας. Αναδεικνύουμε την προσωπικότητα του κάθε ατόμου, αλλά μέσα σε αρχές και πλαίσια. Ο κάθε αθλητής παίρνει ένα πινέλο και έναν καμβά και ζωγραφίζει, αλλά όχι έξω από τα πλαίσια. Όποιος τα ξεπερνάει βγαίνει εκτός ομάδας».
-Όλα αυτά τα σχετικά με τη νοοτροπία σου τα ξεκαθάρισες από την αρχή ή, γίνονται κατανοητά στη διάρκεια της προετοιμασίας και των αγώνων;
«Προσπαθώ να περάσω πράγματα μέσα από τα παραδείγματα και όχι με τη θεωρία. Είμαι «lead by example», δηλαδή λειτουργώ ως ηγέτης – παράδειγμα προς μίμηση. Τι εννοώ; Όταν ζητώ προσπάθεια από τους παίκτες μου είναι αδύνατον εγώ να κάθομαι σε μια καρέκλα. Παλεύω μαζί τους πρώτος στα δύσκολα. Κι όταν αυτούς τους εκλεκτούς ανθρώπους τους ρίξω πολεμιστές στη μάχη, θα πολεμήσω μαζί τους και θα πεθάνω μαζί τους αν χρειαστεί. Μπροστά εγώ, πρώτος στη μάχη».
-Ποια είναι η σχέση σου με τους παίκτες και ποια ήταν η αντίδρασή τους όταν ανέλαβες;
«Βάλαμε από την αρχή όρους απαράβατους στην ομάδα: Την αλήθεια, την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία. Να κοιτάμε στα μάτια ο ένας τον άλλον και να λέμε αλήθειες. Αυτό έχει να κάνει με τη φιλοσοφία και έξω από το νερό, αλλά και μέσα στο νερό. Ελπίζω, λοιπόν, ότι θα κερδίσω την καρδιά, την ψυχή και το μυαλό των ανθρώπων αυτών και τότε θα είμαι ο πετυχημένος ηγέτης τους».
-Το νεαρό της ηλικίας σου κατά πόσο έπαιξε το ρόλο στην πορεία των πραγμάτων;
«Αυτή η ομάδα απαρτίζεται από νέα παιδιά σε ηλικία, που έχουν όνειρα και φιλοδοξίες. Οι λόγοι και τα κίνητρα για τα οποία αγωνίζονται στην εθνική ομάδα είναι ταυτόσημα με τα δικά μου. Έχουμε κοινούς στόχους, όραμα και φιλοδοξίες διότι κι εγώ είμαι σχετικά νέος. Έτσι είναι πολύ εύκολο να πετύχει η χημεία μεταξύ μας. Άλλωστε, στην επιλογή των αθλητών στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αυτή τη στιγμή έχω ένα γράφημα που έχει να κάνει με την απόδοση και με την εξέλιξη και νομίζω πως όλα θα εξελιχθούν ομαλά στις σχέσεις μας».
-Μέχρι που φτάνουν οι φιλοδοξίες οι δικές σου και της ομάδας και πόσο σημασία έχει η διαδρομή προς το στόχο;
«Αλίμονο αν ένας προπονητής και οι αθλητές του δεν ονειρεύονται τον εαυτό τους όσο το δυνατόν ψηλότερα. Μακάρι να φτάσουμε στην κορυφή, αλλά σε αυτή τη χρονική στιγμή πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και πραγματιστές. Το όνειρό μου προσωπικά είναι να φτάσει αυτή η ομάδα εκεί που φτάσαμε και με τη γυναικεία (σ.σ. στην κορυφή του κόσμου). Δεν είναι εύκολο. Μπορεί να φανεί τρελό, μπορεί να φανεί ουτοπία, αλλά θέλω να φτάσουμε πολύ ψηλά. Χρειάζεται χρόνος και δουλειά. Αλλά όταν ονειρευτείς μπορείς να πραγματοποιήσεις και όταν πραγματοποιήσεις μπορείς να ξαναονειρευτείς. Δίνουμε νόημα στην κάθε προπονητική μας στιγμή, σ’ αυτή την καθημερινότητά μας, οραματιζόμενοι συνεχώς το μεγάλο μας στόχο. Γιατί είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν στη σκληρή δουλειά και με αυτήν όλα μπορούν να συμβούν. Κι αν δεν έλθει η κορυφή, όμως, έχει γούστο και η διαδρομή, το ταξίδι για την Ιθάκη, που είναι πάντα σημαντικό. Η διαδικασία με γεμίζει».
«Και κάτι ακόμα: Για μας έχουν σημασία τα μικρά πράγματα διότι όλα αυτά μαζί κάνουν ένα μεγάλο. Κι αν γίνονται σωστά θα φέρουν αποτέλεσμα. Αν είναι χαλασμένο το καρφί, θα χαλάσει το πέταλο, θα έχει πρόβλημα το άλογο, θα πέσει η σημαία και θα χαθεί ο πόλεμος. Γι αυτό έχει σημασία η λεπτομέρεια…»
-Εντύπωση προκαλεί η συμπεριφορά σου στο κοουτσάρισμα με τις πολύ ήρεμες αντιδράσεις σου στα λάθη στη διάρκεια του παιχνιδιού. Είναι μέσα στη γενικότερη φιλοσοφία σου;
«Έχετε δει ποτέ κανέναν μαέστρο, την ώρα που παίζει η ορχήστρα και γίνεται λάθος από κάποιον σολίστ, να σταματάει και να μπαίνει ανάμεσά τους για να φωνάζει; Όχι βέβαια. Η ομάδα είναι σαν μια ορχήστρα που πρέπει να είναι καλοκουρδισμένη από την προπόνηση. Ενέργεια και συγκέντρωση ζητάω από τους παίκτες μου και αν την έχω θα τους υποστηρίξω και στα λάθη τους. Θα γίνω έξαλλος μόνο όταν δεν έχουν αυτά τα στοιχεία. Θέλουμε ήρεμη ομάδα και δεν θα δώσω εγώ αντίθετο παράδειγμα».
- Ποια είναι η γνώμη σου για τα κίνητρα που πρέπει έχουν οι παίκτες στην εθνική ομάδα και ιδιαίτερα το οικονομικό;
«Το κίνητρο είναι διαφορετικό σε κάθε περίοδο της ζωής και της καριέρας ενός διεθνή αθλητή και του προπονητή του. Το δικό μας κίνητρο τώρα, σ’ αυτή την ανανεωμένη ομάδα, είναι να πετύχουμε στο έργο μας και να την ξαναφέρουμε στο δρόμο των μεγάλων επιτυχιών, έτσι ώστε να θεωρηθούμε πετυχημένοι. Όλα τα υπόλοιπα έπονται και θα έλθουν. Χωρίς να διαφωνώ ότι αυτά τα παιδιά έχουν ανάγκες και πρέπει να ανταμείβονται για τον τεράστιο κόπο τους και τις διακρίσεις τους, αλλά στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αυτό δεν γίνεται αυτοσκοπός και η προτεραιότητα είναι το εθνόσημο. Και να ξέρετε, ο πόλεμος δεν κερδίζεται με μισθοφόρους. Κερδίζεται με αντάρτες. Με ανθρώπους που όταν ο αρχηγός τους κοιμάται αυτοί παίρνουν τα όπλα και πολεμάνε μόνοι τους».
-Μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς τη σύγκριση με προκατόχους σου πετυχημένους, όπως ο Καμπάνια και ο Ιωσηφίδης;
«Όχι, διότι θα χάσω την ουσία. Καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα. Άλλωστε, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της ομάδας επιλέγεται και ο ανάλογος τεχνικός ηγέτης και νομίζω ότι με τις συνθήκες αυτές και τους χαρακτήρες επελέγη και ο ανάλογος προπονητής».
-Τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος από αυτή την ομάδα φέτος κι εν όψει του παγκοσμίου της Βαρκελώνης;
«Ο φίλαθλος κόσμος έχει δικαίωμα να ζητάει πολλά από αυτή την ομάδα και να ονειρεύεται κορυφή. Κι εμένα η στιγμή που με σημάδεψε στην καριέρα μου ήταν όταν ως συνεργάτης στην εθνική γυναικών πήραμε την πρωτιά στο παγκόσμιο της Σαγκάης. Όταν αφήσαμε πίσω μας παγκόσμιες δυνάμεις του αθλήματος. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορώ να βάλω ακριβή στόχο. Πρέπει να δούμε σε ποια κατάσταση είναι οι αντίπαλοι. Εμείς δουλεύουμε σκληρά, θα κοιτάξουμε παιχνίδι με παιχνίδι να παίρνουμε το θετικό αποτέλεσμα κι όσο ψηλότερα φτάσουμε. Αλλά πιστεύω ότι αν δουλεύεις η επιτυχία είναι θέμα χρόνο. Παρότι το ανδρικό πόλο είναι πιο ανταγωνιστικό. Όμως, χωρίς να θέλω να δημιουργήσω άλλοθι, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να θυμηθούμε ότι η εθνική ομάδα έχει να εμφανιστεί σε παγκόσμιο πρωτάθλημα έξι χρόνια… Γι αυτό πάμε βήμα βήμα».
-Τί γίνεται με τις υποδομές και κατά πόσον χρειάζεται να έχεις εσύ την ευθύνη σε αυτές;
«Η δεξαμενή είναι τα σωματεία και η δουλειά που γίνεται εκεί καθορίζει την εξέλιξη της εθνικής ομάδας. Είναι συνδεδεμένα. Η δική μου φιλοσοφία είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να καθορίζω εγώ την τύχη των μικρότερων εθνικών ομάδων. Προτιμώ να βγαίνουν παίκτες από τους υπεύθυνους των υποδομών, να είναι πλήρως καταρτισμένοι και να παίζουν καλά όταν καλούνται στην εθνική, όποιος κι αν είναι ο μαέστρος. Οι παίκτες να έχουν κτιστεί ώστε να ανταποκριθούν με οποιοδήποτε χεντ κόουτς. Κι ο κάθε προπονητής να μπορεί να τους χρησιμοποιήσει ανάλογα με αυτό που ζητάει. Στην εθνική αυτή τη στιγμή έχουν κληθεί δυο ειδών παίκτες. Αυτοί που είναι έτοιμοι να αγωνιστούν αμέσως και αυτοί που θα ενταχθούν αργότερα γιατί έχουν ταλέντο και ικανότητες.»
-Ποια είναι η σχέση με τους σωματειακούς προπονητές και πώς βλέπεις το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος;
«Πολύ καλή. Συνεργάζομαι άψογα με όλους. Θα πρέπει να πω βέβαια ότι αυτή τη στιγμή η εθνική στηρίζεται κυρίως σε παίκτες των δυο μεγάλων ομάδων Ολυμπιακού και Βουλιαγμένης που δουλεύουν επαγγελματικά και σε υψηλό επίπεδο. Αλλά από κει και πέρα το επίπεδο ήταν πιο χαμηλό και κάποια πράγματα ήταν δεδομένα στο πρωτάθλημα. Κάτι που δυσκολεύει τα πράγματα και για μας».
-Έχεις καταλήξει στον κορμό της ομάδας εν όψει Μεσογειακών και Παγκοσμίου;
«Ναι, υπάρχει ο κορμός. Η ομάδα θα πάει με την καλύτερη δυνατή σύνθεση στους Μεσογειακούς που θα είναι και το τελικό τεστ εν όψει του Παγκοσμίου. Υπάρχουν κάποια προβλήματα τραυματισμών που ξεπερνιούνται με τους Τσαλκάνη, Αφρουδάκη, Γούνα. Και οι τρεις είναι βασικοί, δουλεύουν σκληρά, είναι πολεμιστές και θα ακολουθήσουν κανονικά την αποστολή μαζί με τους υπόλοιπους που θα συνθέτουν το καλύτερο σύνολο".
-Έχεις τη στήριξη από τη διοίκηση; Είναι αλήθεια πως έχεις εξουσιοδοτηθεί εν λευκώ από τον πρόεδρο για την πορεία της εθνικής;
«Αλήθεια είναι. Κι ευχαριστώ για την πλήρη συμπαράσταση και εμπιστοσύνη και τον πρόεδρο και ολόκληρο το ΔΣ. Θα ήθελα, όμως, να μιλήσω και για τους συνεργάτες μου, επειδή πιστεύω στην ομαδική δουλειά. Τον άμεσο συνεργάτη μου στην τεχνική ηγεσία Κώστα Βαμβακάρη, τους δύο εφόρους Σωτήρη Σταθάκη και Δημήτρη Γιακουμάτο, τον μάνατζερ Αντώνη Αρώνη, τον γιατρό Γιώργο Μαρίνο, τον φυσικοθεραπευτή Αλέξανδρος Κολάτος, αλλά και τον αναλυτή μας Γιάννη Μοντεσάτο».