Από τον πρώτο ΓΓA τον Γ. Βήχο, που είχε διοριστεί το 1960, αν θυμάμαι καλά, μέχρι τον σημερινό, τον κ.Στ.Κοντονή, πέρασαν από τη θέση αυτή περισσότεροι από σαράντα υπεύθυνοι για τον αθλητισμό, είτε ως υπουργοί ή υφυπουργοί αθλητισμού είτε ως γενικοί γραμματείς.
Άλλοι δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο όπως -για παράδειγμα- ο Αχ. Καραμανλής, ο χουντικός Ασλανίδης, ή πιο πρόσφατα ο κ.Μπιτσαξής και ο απελθών κ.Ανδριανός και άλλοι είχαν αθλητικό παρελθόν όπως ο Γ. Βασιλακόπουλος, ο Γ. Λιάνης, ο Γ. Ορφανός, ο Γ. Ιωαννίδης, ο Κ. Βιρβιδάκης, ο Γ. Κατσιμπάρδης και άλλοι.
Κάθε φορά που τη θέση έπαιρνε κάποιος «σχετικός» με το αντικείμενο τον συνόδευαν οι ελπίδες ότι κάτι καλό θα προέκυπτε για τον χώρο του αθλητισμού.
Από όσο θυμάμαι αυτές οι ελπίδες ποτέ, ή σχεδόν ποτέ, δεν εκπληρώθηκαν. Η ιδιότητα του πολιτικού υπερίσχυσε της αθλητικής προέλευσης τους και όλοι κατέληξαν να κάνουν πολιτική διά του αθλητισμού και όχι αθλητισμό δια της πολιτικής.
Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο χώρος αυτός υπήρξε πάντα παραμελημένος από σχεδόν όλες τις κυβερνήσεις που φρόντιζαν ωστόσο να σπεκουλάρουν και να οικειοποιούνται τις επιτυχίες αθλητών ή ομάδων μας, που συνήθως ήσαν αποτελέσματα συγκυριών ή προσπαθειών μεμονωμένων ατόμων ή ιδεολόγων που πάλευαν αβοήθητοι επειδή είχαν τάξει τον εαυτό τους στην υπηρεσία ενός αθλητικού σκοπού.
Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε εκτενής αναφορά στον αθλητισμό. Οι απόψεις του κόμματος δεν έχουν ουσιώδεις διαφορές από αυτές του ΚΚΕ με κοινή συνισταμένη ότι πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός του επαγγελματικού με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και το κράτος να μεριμνήσει αποκλειστικά για την ενίσχυση και την ανάπτυξη του δευτέρου.
Η διαφθορά, η καταπολέμηση του ντόπινγκ και της βίας έχουν -στο μεταξύ- αναχθεί σε τεράστια προβλήματα του χώρου.
Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την καταπολέμησή τους, που εκδηλώθηκε εδώ και πολλά χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις με την ψήφιση νόμων -ούτε θυμάμαι πόσων- που ποτέ δεν εφαρμόσθηκαν είχε σαν αποτέλεσμα την γιγάντωση τους. Αυτή η πολιτική βούληση είναι το ζητούμενο από την νέα κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό.
Για την ανάπτυξη του αθλητισμού χρειάζεται σχεδιασμός και -κυρίως- χρήματα. Αυτά είναι λοιπόν τα πεδία δράσης του νέου υπουργού και σε αυτά θα κριθεί αν είναι ικανός να ανταποκριθεί.
Υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι θα του παρασχεθούν και τα απαραίτητα μέσα. Αλλιώς θα περάσει και αυτός απαρατήρητος όπως πολλοί προκάτοχοί του.