Στην επιβλητική Ο2 Arena της Πράγας θα φιλοξενηθεί ο τέταρτος όμιλος του Ευρωμπάσκετ, με 6 ομάδες να παλεύουν για τα 4 εισιτήρια που οδηγούν στη φάση των νοκ άουτ.
«Οικοδέσποινα» του γκρουπ η Τσεχία, που θα υποδεχθεί τη Σερβία, την Πολωνία, τη Φινλανδία, το Ισραήλ και την Ολλανδία στο γήπεδο των 16.000 θέσεων.
Ξεκάθαρο φαβορί του ομίλου η Σερβία, η οποία δείχνει να παίζει… μόνη της όσον αφορά την πρωτιά. Από ‘κει και πέρα, οι οικοδεσπότες του ομίλου θα παλέψουν -κατά πάσα πιθανότητα- με Πολωνία, Φινλανδία και Ισραήλ για τα υπόλοιπα εισιτήρια και για τον τερματισμό από τη 2η μέχρι την 4η θέση.
Οι Ολλανδοί μοιάζουν οι… φτωχοί συγγενείς του γκρουπ, ωστόσο η έλλειψη άγχους και η άγνοια κινδύνου μπορεί να αποτελέσουν κρυφά όπλα στη φαρέτρα τους και να προκαλέσουν ζημιές.
Σερβία: Για την επιστροφή στον θρόνο μετά από 21 χρόνια
9 Σεπτεμβρίου 2001… Γυρίζουμε λίγο τον χρόνο πίσω. Δύο ημέρες πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, ολοκληρώθηκε στην Τουρκία η 32η «έκδοση» του Ευρωμπάσκετ, που έμεινε στην ιστορία. Κυρίως διότι σηματοδότησε την τελευταία (μέχρι σήμερα) κατάκτηση του τροπαίου από την παντοδύναμη Σερβία. Τα 21 χρόνια… αναμονής μοιάζουν αιώνας για τους «αετούς», που φέτος ελπίζουν να βάλουν τέλος στην κακοδαιμονία τους. Άλλωστε, από τη διάλυση της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και μετά, μετράει 6 μετάλλια συνολικά στον θεσμό, τα 3 εκ των οποίων χρυσά. Προφανής στόχος για τους Σέρβους είναι να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και διαθέτουν τα… φόντα για να τον πετύχουν. Με ένα πληρέστατο και πλούσιο σε ταλέντο ρόστερ, στο οποίο «λάμπουν» οι Γιόκιτς και Μίσιτς, ο πολύπειρος Πέσιτς ελπίζει ότι θα οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του στην κορυφή. Για την ιστορία, στην τελευταία διοργάνωση τερμάτισαν 2οι, αφού ηττήθηκαν από τη Σλοβενία στον τελικό.
Αστέρι: MVP του ΝΒΑ στις δύο τελευταίες περιόδους και μέλος της καλύτερης πεντάδας του πρωταθλήματος στις 3 από τις 4 πιο πρόσφατες σεζόν. Ο λόγος για τον Νίκολα Γιόκιτς, ο οποίος αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο πλέον στην εθνική ομάδα της χώρας του, με σκοπό να την επαναφέρει στην κορυφή. Στην πρώτη μεγάλη του διοργάνωση με το εθνόσημο στο στήθος, ο πληθωρικός σέντερ των Νάγκετς κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.
Κρυφό όπλο: Άραγε μπορεί να αποτελέσει… κρυφό όπλο ένας παίκτης με την κλάση και την ποιότητα του Μάρκο Γκούντουριτς; Σίγουρα πάντως ο γκαρντ/φόργουορντ της Φενέρμπαχτσε θα δώσει μια διαφορετική διάσταση στο παιχνίδι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματός του και θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Μίσιτς και Γιόκιτς.
Αδυναμία: Το σημαντικότερο πρόβλημα των Σέρβων στις μεγάλες διοργανώσεις είναι οι εσωτερικές… έριδες που κατατρώνε τα «σωθικά» της ομάδας. Με τόσες πολλές και έντονες προσωπικότητες, θα είναι ένα ζήτημα για τον Πέσιτς να κρατήσει τα «γκέμια» και να τους κουλαντρίσει. Για παράδειγμα, ίσως χαλάσει το κλίμα και προκαλέσει τριγμούς η απρόσμενη απόφαση για το «κόψιμο» του Μίλος Τεόντοσιτς.
Καλύτερο σενάριο: Το ιδανικότερο σενάριο θα ήταν φυσικά η επιστροφή στην κορυφή του Ευρωμπάσκετ μετά από 21 χρόνια. Άλλωστε, στον πάγκο τους βρίσκεται ο άνθρωπος που τους οδήγησε στον τελευταίο τίτλο τους στον θεσμό.
Χειρότερο σενάριο: Να πέσουν… χαστούκια και «ψιλές» μεταξύ των μελών του ρόστερ της και σε αγωνιστικό επίπεδο να μείνει εκτός τετράδας.
Το ρόστερ
Ντέγιαν Νταβιντόβατς (27 χρ., 2,03μ.) ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Βάνια Μαρίνκοβιτς (25 χρ., 1,98μ.) Μπασκόνια
Νίκολα Κάλινιτς (30 χρ., 2,02μ.) Μπαρτσελόνα
Βλάντιμιρ Λούτσιτς (33 χρ., 2,03 μ.) Μπάγερν Μονάχου
Ντούσαν Ρίστιτς (26 χρ., 2,13μ.) Φουενλαμπράδα
Νίκολα Γιόκιτς (27 χρ., 2,11μ.) Ντένβερ Νάγκετς
Νεμάνια Νέντοβιτς (31 χρ., 1,91μ.) Ερυθρός Αστέρας
Μάρκο Γιάγκοντιτς-Κούριτζα (35 χρ., 2,03μ.) Μπουντούτσνοστ
Βασίλιε Μίσιτς (28 χρ., 1,95μ.) Εφές
Μάρκο Γκούντουριτς (27 χρ., 2,00μ.) Φενέρμπαχτσε
Όγκνιεν Γιάραμαζ (26 χρ., 1,93μ.) Μπάγερν Μονάχου
Νίκολα Μιλουτίνοφ (27 χρ., 2,13μ.) ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Προπονητής: Σβέτισλαβ Πέσιτς
Τσεχία: Για το βήμα παραπάνω
Στην 6η παρουσία της (4η διαδοχική) σε Ευρωμπάσκετ ως ανεξάρτητο έθνος, η Τσεχία ευελπιστεί να φτάσει ένα βήμα παρακάτω σε σχέση με τις προηγούμενες συμμετοχές της. Έχοντας ως αβαντάζ την έδρα στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, αλλά και την ομοιογένεια που υπάρχει στο ρόστερ, ελπίζει σε μια καλή πορεία. Άλλωστε, είναι πρόσφατη η επιτυχία της στο προολυμπιακό τουρνουά του 2020, που την έφερε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου τερμάτισε 9η. Στην τελευταία συμμετοχή της σε Ευρωμπάσκετ (2017) απέτυχε πάντως, καθώς πέτυχε μόλις μία νίκη σε 5 αγώνες και αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο. Μεγάλο «αγκάθι» για τον ομοσπονδιακό τεχνικό Ρόνεν Γκίνζμπουργκ ο τραυματισμός του σταρ Τόμας Σατοράνσκι, που πιθανότατα θα τον αφήσει εκτός τουρνουά. Ή στην καλύτερη να του επιτρέψει να αγωνιστεί στα τελευταία ματς της φάσης των ομίλων.
Αστέρι: Με δεδομένο ότι η παρουσία του Σατοράνσκι μόνο σίγουρη δεν θεωρείται, θα επιλέξουμε τον Γιαν Βέσελι ως το μεγάλο αστέρι των Τσέχων. Ο 32χρονος σέντερ μετακόμισε στην Μπαρτσελόνα το φετινό καλοκαίρι μετά από μια οκταετία στη Φενέρμπαχτσε και με την επιβλητική παρουσία του μπορεί να «σκεπάσει» τα αντίπαλα καλάθια. Στην πλούσια καριέρα του με τους συλλόγους του έχει κατακτήσει σχεδόν τα πάντα, όμως του λείπει μια διάκριση με την εθνική ομάδα, αν και αποτελεί πιστό στρατιώτη της.
Κρυφό όπλο: Στα 32 του πλέον, ο Ντάβιντ Γέλινεκ έχει αποκτήσει παραστάσεις και εμπειρίες από το υψηλό επίπεδο, αφού αγωνίζεται εδώ και χρόνια στην κορυφαία λίγκα της Ευρώπης. Ο χρησιμότατος γκαρντ/φόργουορντ μπορεί να αποτελέσει μια έξτρα λύση στα χέρια του Γκίνζμπουργκ.
Αδυναμία: Οι περισσότεροι παίκτες της βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία και δεν υπάρχει η απαιτούμενη φρεσκάδα που χρειάζεται σε τέτοιου τύπου διοργανώσεις.
Καλύτερο σενάριο: Σε περίπτωση που φτάσει μέχρι τα προημιτελικά θα θεωρείται απόλυτα επιτυχημένη. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η θέση που θα τερματίσει στον όμιλο και το «σταύρωμα» στην επόμενη φάση.
Χειρότερο σενάριο: Να μην καταφέρει να βοηθήσει ο Τόμας Σατοράνσκι και να αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο. Αυτομάτως θα μειωθούν οι ελπίδες της να αποκλειστεί πρόωρα, που θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι φιλοξενεί το τέταρτο γκρουπ.
Το ρόστερ
Πάτρικ Άουντα (33 χρ., 2,06μ.) Γιοκοχάμα
Όντρει Μπάλβιν (30 χρ., 2,17μ.) Προμετέι
Βόιτσεχ Χρούμπαν (33 χρ., 2,02μ.) Λόντον Λάιονς
Ντάβιντ Γέλινεκ (32 χρ., 1,95μ.) Μούρθια
Μάρτιν Κριζ (29 χρ., 2,00μ.) Νίμπουρκ
Τόμας Κίζλινκ (29 χρ., 1,98μ.) Μπάμπεργκ
Μάρτιν Πετέρκα (27 χρ., 2,03μ.) Μπραουνσβάιγκ
Οντρέι Σέχναλ (25 χρ., 1,90μ.) Μπραουνσβάιγκ
Γιαν Βέσελι (32 χρ., 2,13μ.) Μπαρτσελόνα
Γιάρομιρ Μπόχατσικ (30 χρ., 1,97μ.) Μπάμπεργκ
Βιτ Κρέιτσι (22 χρ., 1,99μ.) Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ
Τόμας Σατοράνσκι (31 χρ., 2,01μ.) Μπαρτσελόνα
Προπονητής: Ρόνεν Γκίνζμπουργκ
Πολωνία: Ζητείται υπέρβαση
Για 7ο σερί και 29ο συνολικά Ευρωμπάσκετ η Πολωνία θα είναι παρούσα. Μια χώρα που έχει κατακτήσει 4 μετάλλια συνολικά, αλλά το τελευταίο ήταν το μακρινό 1967 κι ενώ στις 6 προηγούμενες συμμετοχές της δεν κατάφερε να βρεθεί στην οκτάδα. Προφανώς λοιπόν και αναζητά την υπέρβαση, που συνεπάγεται πορεία μέχρι τα προημιτελικά. Κάτι που βάσει ποιότητας του ρόστερ μόνο εύκολο δεν θεωρείται. Με τον Κροάτη Ιγκόρ Μίλισιτς στον πάγκο και τους Πονίτκα, Σλότερ να ξεχωρίζουν στο παρκέ, οι Πολωνοί θέλουν καταρχάς να εξασφαλίσουν μια θέση στην τετράδα του ομίλου.
Αστέρι: Έχει φάει με το… κουτάλι τα ευρωπαϊκά γήπεδα και λογίζεται ως ο ηγέτης αυτής της εθνικής. Ο Ματέους Πονίτκα αναλαμβάνει να καθοδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του έχοντας ως «προίκα» την πολύ καλή διετία (2020-22) που είχε στη Ζενίτ, όπου στάθηκε αξιοπρεπώς στο υψηλό επίπεδο (βλ. Ευρωλίγκα). Από το φετινό καλοκαίρι, ο 28χρονος φόργουορντ ανήκει στο δυναμικό της Ρέτζιο Εμίλια, ενώ πέρασε στην… ιστορία οι κατηγορίες του αδερφού του περί «κοψίματος» του ιδίου από τον Ματέους.
Κρυφό όπλο: Θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτές τις ηλικίες. Ο θηριώδης σέντερ Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι έχει μια καλή ευκαιρία να δείξει την κλάση του σε αυτό το Ευρωμπάσκετ, όπου αναμένεται να πάρει σημαντικό χρόνο συμμετοχής. Ο 21χρονος ανήκει στην Γκραν Κανάρια, ενώ τη σεζόν 2021-22 αγωνίστηκε ως δανεικός στη Μέγκα Μπάσκετ.
Αδυναμία: Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν παίκτες που να πρωταγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο και να διαθέτουν την ποιότητα για να κάνουν τη διαφορά στα δύσκολα.
Καλύτερο σενάριο: Πρωταρχικός στόχος των Πολωνών θα είναι η εξασφάλιση της πρόκρισης από τη φάση των ομίλων. Από ‘κει και πέρα, ό,τι καλύτερο έρθει θα είναι αποδεκτό και θα αποτελέσει επιτυχία. Ειδικά αν φτάσουν μέχρι τους «8».
Χειρότερο σενάριο: Το χειρότερο που μπορεί να τύχει στην Πολωνία είναι να μείνει εκτός από τη φάση των ομίλων. Άλλωστε, πλην της Σερβίας δεν υπάρχει άλλο φόβητρο στο γκρουπ.
Το ρόστερ
Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι (21 χρ., 2,16μ.) Γκραν Κανάρια
Άαρον Τσελ (35 χρ., 2,03μ.) Πόλσκι Τορούν
Γιακούμπ Κουλιμπαλί (19 χρ., 2,04μ.) Τρεφλ Σόποτ
Αλεξάντερ Τζιέβα (24 χρ., 2,05μ.) Σλασκ
Γιακούμπ Γκάρμπαζ (28 χρ., 1,97μ.) Σταλ Οστρόβ
Λούκας Κολέντα (23 χρ., 1,96μ.) Σλασκ
Μίχαλ Κολέντα (25 χρ., 2,02μ.) Τρεφλ Σόποτ
Μίχαλ Μίχαλακ (28 χρ., 1,97μ.) Μετροπολιτάν
Ντόμινικ Ολενίτσακ (26 χρ., 2,13μ.) Γκραβελίν
Ματέους Πονίτκα (29 χρ., 1,98μ.) Ρέτζιο Εμίλια
Γιάκουμπ Σχενκ (28 χρ., 1,83μ.) Τουρ
Έι Τζέι Σλότερ (35 χρ., 1,91μ.) Γκραν Κανάρια
Μίχαλ Σοκολόφσκι (29 χρ., 1,96μ.) Τρεβίζο
Αλεξάντερ Βισνιέφσκι (19 χρ., 1,92μ.) Γκλίβιτσε
Γιάροσλαβ Ζισκόφσκι (30 χρ., 2,03μ.) Στέλμετ
Προπονητής: Ιγκόρ Μίλισιτς
Φινλανδία: Μάρκανεν παρόντος
Στη 17η συνολικά και 5η συνεχόμενη παρουσία της σε Ευρωμπάσκετ, η Φινλανδία ψάχνει κάτι καλύτερο από την 6η θέση, που αποτελεί την υψηλότερη πτήση της στη διοργάνωση από το 1967. Το θετικό για τον ομοσπονδιακό τεχνικό Λάσι Τουόβι είναι πως θα έχει στη διάθεσή του το μεγάλο αστέρι της χώρας, Λάουρι Μάρκανεν. Δίπλα του υπάρχει ένα μίγμα νεαρών, ταλαντούχων, αλλά και έμπειρων παικτών που μπορεί να φέρει τους Φινλανδούς στην τετράδα των τέταρτου ομίλου. Στο ρόστερ συμπεριλαμβάνεται και ο νεοαποκτηθείς σέντερ της ΑΕΚ, Αλεξάντερ Μάντσεν.
Αστέρι: Στα 25 του πλέον ο Λάουρι Μάρκανεν, ο οποίος αγωνίστηκε στους Καβαλίερς τη σεζόν 2021-22 έχοντας 14,8 πόντους και 5,7 ριμπάουντ μέσο όρο. Ο ικανότατος φόργουορντ αποτελεί το Α και το Ω της εθνικής ομάδας της χώρας του, την οποία θα κουβαλήσει στις πλάτες του. Στην προηγούμενη παρουσία του σε Ευρωμπάσκετ (σ.σ. 2017) είχε 19,5 πόντους και 5,7 ριμπάουντ μέσο όρο.
Κρυφό όπλο: Ο Ελίας Βαλτόνεν έκανε το βήμα παραπάνω στην καριέρα του, αφού μετακόμισε στη Μανρέσα την περασμένη σεζόν και στάθηκε αξιοπρεπώς στην ACB. Ο 23χρονος γκαρντ/φόργουορντ απέκτησε εμπειρίες από αμερικανικό μπάσκετ, αφού πέρασε από το πανεπιστήμιο του Αριζόνα Στέιτ τη διετία 2018-20 και λογίζεται ως ένας από τους Φινλανδούς που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια.
Αδυναμία: Το γεγονός πως δεν υπάρχει το απαιτούμενο βάθος πάγκου και πολλές αξιόλογες εναλλακτικές λύσεις. Επίσης, κάποιοι παίκτες όπως ο Χαφ και ο Κόπονεν βρίσκονται στη δύση της καριέρας του. Και πόσο να αντέξει μόνος του ο Μάρκανεν;
Καλύτερο σενάριο: Με δεδομένο πως στις 4 προηγούμενες παρουσίες της σε Ευρωμπάσκετ έμεινε εκτός προημιτελικών, το ιδανικό θα ήταν να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τους «8». Σε πρώτη φάση το πιο… εφικτό σενάριο θα είναι να περάσει από τους ομίλους και να βρεθεί στους «16».
Χειρότερο σενάριο: Αποτυχία θα αποτελέσει να παρουσιαστεί κατώτερη των περιστάσεων από την πρώτη φάση και να αποκλειστεί.
Το ρόστερ
Σον Χαφ (38 χρ., 1,98μ.) Ελεύθερος
Μίκαελ Γιαντούνεν (22 χρ., 2,04μ.) Τρεβίζο
Χένρι Κάντονεν (25 χρ., 1,98μ.) Καουχαγιόκι
Πέτερι Κόπονεν (33 χρ., 1,94μ.) Ελεύθερος
Μίρο Λιτλ (18 χρ., 1,93μ.) Σανράιζ Κρίστιαν
Αλεξάντερ Μάντσεν (27 χρ., 2,07μ.) ΑΕΚ
Λάουρι Μάρκανεν (25 χρ., 2,13μ.) Κλίβελαντ Καβαλίερς
Έντον Ματσούνι (24 χρ., 1,88μ.) Ελεύθερος
Τόπιας Πάλμι (28 χρ., 1,94μ.) Ελεύθερος
Σάσου Σάλιν (31 χρ., 1,91μ.) Τενερίφη
Ιλάρι Σεπάλα (29 χρ., 1,88μ.) Πιτέστι
Ελίας Βαλτόνεν (23 χρ., 2,04μ.) Μανρέσα
Προπονητής: Λάσι Τουόβι
Ισραήλ: Το πρώτο μεγάλο τεστ για τη γενιά του μέλλοντος
Το Ισραήλ γυρίζει σελίδα, αφού πλέον θα στηριχθεί σε αρκετούς νεαρούς και ελπιδοφόρους παίκτες, όπως ο Άβντιγια και ο Μαντάρ. Οι Ισραηλινοί μετέχουν ανελλιπώς σε Ευρωμπάσκετ από το 1993 (30ή συνολικά παρουσία), ενώ το μοναδικό τους μετάλλιο (σ.σ. αργυρό) κατακτήθηκε το μακρινό 1979 και δεν έχουν βρεθεί ποτέ ξανά στην τετράδα του θεσμού! Στον πάγκο τους βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Γκι Γκούντες, που αντικατέστησε τον Όντεντ Κάτας. Στην προηγούμενη διοργάνωση (2017) οι Ισραηλινοί απέτυχαν παταγωδώς, αφού αποκλείστηκαν από τη φάση των ομίλων, παρότι ήταν «οικοδεσπότες».
Αστέρι: Το 2020 επιλέχθηκε στο νούμερο 9 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Γουίζαρντς, που έδειξαν να τον πιστεύουν πολύ. Μετά από δύο αναγνωριστικές σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη (7,6 πόντους και 5,1 ριμπάουντ μέσο όρο), ο Ντένι Άβντιγια δείχνει να πατάει πιο στέρεα στα πόδια του και να πιστεύει στις δυνατότητές του. Ο 21χρονος φόργουορντ αναμένεται να ηγηθεί του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση της καριέρας του.
Κρυφό όπλο: «Μαθητής» του Ομπράντοβιτς, αφού αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του στην Παρτιζάν τη σεζόν 2021-22, ο Γιαμ Μαντάρ μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό στήριγμα του Αβντίγια, με τον οποίο συμπορεύονται από μικροί. Ο 21χρονος πόιντ γκαρντ είναι εξαιρετικός πασέρ, ενώ θα βοηθήσει και εκτελεστικά.
Αδυναμία: Από τον «1» μέχρι το «3» υπάρχει πληθώρα επιλογών και αρκετοί παίκτες με εμπειρία από Ευρωλίγκα και όχι μόνο. Εντούτοις, στη φροντ-λάιν υπάρχει… λειψανδρία και μεγάλο έλλειμμα ποιοτικών λύσεων.
Καλύτερο σενάριο: Πρώτος στόχος των Ισραηλινών είναι ο τερματισμός στην πρώτη τετράδα του ομίλου και η πρόκριση στους «16». Οτιδήποτε καλύτερο έρθει από ‘κει και πέρα θα θεωρηθεί υπέρβαση.
Χειρότερο σενάριο: Μια δεύτερη διαδοχική αποτυχία σε Ευρωμπάσκετ θα πέσει… βαριά στην μπασκετική «κοινωνία» του Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι ένας αποκλεισμός από τον πρώτο γύρο θα είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη.
Το ρόστερ
Ντένι Άβντιγια (21 χρ., 2,06μ.) Ουάσινγκτον Γουίζαρντς
Ταμίρ Μπλατ (25 χρ., 1,82μ.) Άλμπα
Τζέικ Κοέν (31 χρ., 2,10μ.) Μακάμπι Τελ Αβίβ
Τόμερ Γκινάτ (27 χρ., 2,02μ.) Χάποελ Τελ Αβίβ
Νίμροντ Λέβι (27 χρ., 2,08μ.) Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν
Γιαμ Μαντάρ (21 χρ., 1,90μ.) Παρτιζάν
Γκαλ Μέκελ (34 χρ., 1,90μ.) Ανδόρα
Ράφαελ Μένκο (28 χρ., 1,99μ.) Μακάμπι Τελ Αβίβ
Γκάι Πνίνι (38 χρ., 2,00μ.) Μακάμπι Τελ Αβίβ
Ρόμαν Σόρκιν (26 χρ., 2,08μ.) Μακάμπι Τελ Αβίβ
Ιντάν Ζάλμανσον (27 χρ., 2,06μ.) Χάποελ Τελ Αβίβ
Γιόβελ Ζούσμαν (24 χρ., 2,00μ.) Άλμπα
Προπονητής: Γκι Γκούντες
Ολλανδία: Φτωχός συγγενής και… απόκτηση εμπειριών
Μετά την απουσία στο Ευρωμπάσκετ του 2017, οι Ολλανδοί επιστρέφουν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση για την 16η συνολικά παρουσία τους. Οι «οράνιε» έχουν να επιδείξουν ως καλύτερη θέση την 4η που κατέκτησαν το 1983. Ομοσπονδιακός τεχνικός τους είναι από το 2019 ο πολύπειρος Ιταλός Μαουρίτσιο Μπουσκάλια, ο οποίος «χτίζει» σκληροτράχηλες ομάδες. Οι Ολλανδοί δεν διαθέτουν μεγάλα αστέρια, όμως θα αντιπαρατάξουν μαχητικότητα και πάθος με στόχο την έκπληξη σε έναν όμιλο που θεωρούνται φτωχοί συγγενείς. Επιπροσθέτως, θα προσπαθήσουν να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες για το μέλλον. Αρκετοί οι γνώριμοι των Ελλήνων φιλάθλων, με τους Ρόλαντ Σάφτενααρ και Τσάρλον Κλουφ να έχουν περάσει στο παρελθόν από τα μέρη μας, ενώ ο νεοαποκτηθείς γκαρντ του ΠΑΟΚ, Γιανίκ Φράνκε, στάθηκε άτυχος, αφού τραυματίστηκε.
Αστέρι: Στα 32 του πλέον, ο Τσάρλον Κλουφ αποτελεί τον ηγέτη αυτής της εθνικής ομάδας. Ο έμπειρος γκαρντ -που αγωνίστηκε στο Ρέθυμνο το 2015-16- εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του στην προηγούμενη παρουσία των Ολλανδών σε Ευρωμπάσκετ (16,2 πόντοι, 4,6 ριμπάουντ και 3,2 ασίστ μέσο όρο), ενώ πλέον ανήκει στο δυναμικό της Πόρτο.
Κρυφό όπλο: Ο «αμερικανοθρεμμένος» Κάι Έντουαρντς έχει την ευκαιρία να αποδείξει κάτι από το ταλέντο του. Ο 25χρονος φόργουορντ αγωνίστηκε την περασμένη τετραετία στο πανεπιστήμιο Northern Colorado, ενώ το φετινό καλοκαίρι μετακόμισε στη Μελίγια και στη Β’ Ισπανίας.
Αδυναμία: Σε ένα τόσο φτωχό ρόστερ, υπάρχουν πολλές αδυναμίες που μπορούμε να ξεχωρίσουμε. Η σημαντικότερη εξ αυτών είναι η έλλειψη εμπειριών και παραστάσεων, όπως και το ταλέντο που δεν υπάρχει.
Καλύτερο σενάριο: Αν καταφέρει να συνδυάσει την απόκτηση εμπειριών με πρόκριση στην επόμενη φάση, τότε θα είναι η ιδανική συγκυρία. «Ταβάνι» της θεωρείται η 4η θέση στο γκρουπ.
Χειρότερο σενάριο: Με δεδομένο ότι η πρόκριση στους «16» θα θεωρηθεί υπέρβαση, τότε ο αποκλεισμός μοιάζει ως η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Το χειρότερο απ’ όλα θα είναι να συνδυαστεί με 5 ήττες.
Το ρόστερ
Γουόρθι Ντε Γιονγκ (34 χρ., 1,94μ.) Λέιντεν
Τζέσε Έντουαρντς (22 χρ., 2,10μ.) Σίρακιους
Γιανίκ Φράνκε (26 χρ., 1,95μ.) ΠΑΟΚ
Ματ Χάαρμς (25 χρ., 2,21μ.) Φρανκφούρτη
Σέιν Χάμινκ (28 χρ., 2,01μ.) Ντεν Μπος
Μοχάμεντ Κεραζί (32 χρ., 2,00μ.) Ντεν Μπος
Τσάρλον Κλουφ (32 χρ., 1,91μ.) Πόρτο
Γίτο Κοκ (28 χρ., 2,06μ.) Ντεν Μπος
Όλαφ Σάφτενααρ (29 χρ., 2,06μ.) Σιμπίου
Ρόλαντ Σάφτενααρ (34 χρ., 2,11μ.) Κορούνια
Κέγιε Φαν ντερ Φρουστ ντε Φρις (20 χρ., 1,91μ.) Οστάνδη
Λίον Γουίλιαμς (31 χρ., 1,88μ.) Γκρόνινγκεν
Προπονητής: Μαουρίτσιο Μπουσκάλια