Αλέξης Σαββόπουλος
Οι εικόνες και τα βίντεο από την αναίτια και απρόκλητη, ύπουλη, θρασύδειλη και με περίσσιο μίσος επίθεση των ΜΑΤ στους οπαδούς του Άρη σοκάρουν μεν, όμως αποτελούν μια ακόμη απόδειξη ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο νοσεί από την κεφαλή του έως κάθε επιμέρους συνιστώσα του.
Ευτυχώς πολίτες του Περιστερίου κατέγραψαν όσα πρωτοφανή για μια δημοκρατική χώρα διεξήχθησαν έξω από το γήπεδο του Ατρομήτου. Με αυτόν τον τρόπο γίναμε όλοι, οι πολίτες της χώρας, αλλά έγιναν και οι θεσμικά υπεύθυνοι, κοινωνοί και μάρτυρες της κατάχρησης εξουσίας.
Μάλιστα είναι η δεύτερη φορά την ίδια χρονιά που στους οπαδούς του Άρη στήνεται «ενέδρα» από την Ελληνική Αστυνομία. Απέχει μόλις λίγες εβδομάδες η απόφαση του Δημάρχου Βόλου να κινητοποιήσει κλούβες και να στήσει μπλόκα στην Εθνική Οδό έξω από τον Βόλο, ώστε να σταματούν κάθε αυτοκίνητο με πινακίδες Θεσσαλονίκης, με στόχο κανένας φίλος του Άρη να μην βρεθεί στον Βόλο. Αυτό που συνέβη έξω από το γήπεδο του Ατρομήτου δεν απέχει πολύ από όσα εξελίσσονται μέσα στα γήπεδα που αγωνίζεται ο Άρης.
Από την αρχή της χρονιάς, όπου εμφανίζονται οι Έλληνες διαιτητές αυτής της ΕΠΟ, παρόμοια σκηνικά εξελίσσονται. Το δίδυμο Τζοβάρας-Ευαγγέλου δεν βλέπουν κόκκινη κάρτα στη σκαριά του Τοράλ, το δίδυμο Παπαπέτρου-Γκάμαρης δεν βλέπουν την πεντακάθαρα ανατροπή του Ιτούρμπε, ο Μανούχος ανακαλύπτει χέρι και ακυρώνει το γκολ του Άρη στο Περιστέρι και προσπαθεί να διαμορφώσει το αποτέλεσμα υπέρ του Ατρομήτου, εγκαλώντας τον διαιτητή να μετατρέψει σε πέναλτι εις βάρος του Άρη την απόφασή του να σφυρίξει επιθετικό φάουλ υπερ του Άρη. Ο Μανούχος στην φάση του 67ου λεπτού στον αγώνα του Άρη με τον Ατρόμητο είδε πέναλτι από τον Γκρέι και όχι επιθετικό φάουλ στον Γκρέι.
Αυτή είναι η ελληνική διαιτησία σε βάρος του Άρη από ετούτη την ΕΠΟ. Με γραμμές VAR να χαράσσονται όπως η Τουρκία χαράσσει τις ΑΟΖ της, αυθαίρετα και αγνοώντας κάθε έννοια πραγματικότητας.
«Όποιος, όμως, προσπαθήσει να βρει τους κακούς και τους καλούς σε αυτή την ιστορία θα κάνει λάθος. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Υπάρχουν μόνο ένοχοι» δήλωσε αποχωρώντας από την προεδρία της ΕΠΟ ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο πρώτος και τελευταίος πρόεδρος για τον οποίο υπήρξε ελπίδα ότι κάτι θα μπορέσει να διορθώσει στους διαδρόμους της ΕΠΟ και κατ’ επέκταση και στην Ελληνική διαιτησία.
Και αυτό διότι υπήρχαν δικαιολογημένα οι προσδοκίες ότι κάτι περισσότερο θα πετύχει από τους άσχετους και φυτευτούς, ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου που αγωνίστηκε σε διεθνή γήπεδα αφενός, ως αρχηγός της Εθνικής στην μεγαλύτερη στιγμή αυτής και πρόσωπο κοινής αποδοχής που πέτυχε έναν σπουδαίο άθλο αφετέρου.
Κανείς, και κυρίως η Κυβέρνηση, δεν θέλησε να ασχοληθεί με τους ενόχους που υπονόησε ο Θοδωρής Ζαγοράκης, αντιθέτως οι ευνοούμενοι της παραίτησης Ζαγοράκη έσπευσαν να τρίψουν τα χέρια τους από ικανοποίηση και αναζήτησαν τον επόμενο για τη θέση. Στο μεσοδιάστημα εντοπίσθηκε ο μοναδικός ένοχος. Ο Άρης.
Ο Άρης κρίθηκε ένοχος και του αφαιρέθηκαν έξι βαθμοί για μια στημένη υπόθεση πλαστογραφίας. Ο Άρης κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε απαγόρευση μεταγραφών για καμιά τριετία. Ο Άρης κρίθηκε ένοχος και του ανακλήθηκε η αδειοδότηση. Ο Άρης κρίθηκε ένοχος σε κάθε σκευωρία που κάποιοι μεθόδευσαν και στην οποία κοινός παρονομαστής ήταν η ΕΠΟ και οι Επιτροπές της.
Κρίθηκε ένοχος σε κάθε εγχώριο δικαιοδοτικό όργανο που στελεχώνεται άμεσα ή έμμεσα από την ΕΠΟ. Και κρίθηκε αθώος πανηγυρικά από το Ευρωπαϊκό Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο, που πέταξε στο καλάθι των απορριμμάτων τις αποφάσεις «ενοχής» της ΕΠΟ.
Στα ίδια δικαιοδοτικά όργανα ο Ζερβίνιο κρίθηκε ένοχος για κάτι που μόνο ένας παρατηρητής ισχυρίστηκε, σε έναν αγώνα που 20 χιλιάδες κόσμου, δεκάδες κάμερες, αμέτρητα video και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν και δεκάδες δημοσιογράφοι δεν κατέγραψαν, ούτε υπέπεσε στην αντίληψή τους.
Τα ίδια δικαιοδοτικά όργανα δεν αναγνώρισαν ενοχή σε περιπτώσεις όπου οι τηλεοπτικές κάμερες του αγώνα συνέλαβαν ποδοσφαιριστές να καθυβρίζουν και να χειρονομούν και προπονητές να δείχνουν τα γεννητικά τους όργανα στον κόσμο.
Δεν υπάρχουν καλοί ή κακοί, υπάρχουν μόνο ένοχοι. Δεν υπάρχουν καλοί ή κακοί ΜΑΤατζήδες, δεν υπάρχουν καλοί ή κακοί διαιτητές, δεν υπάρχουν καλοί ή κακοί δικαστές, δεν υπάρχουν καλοί ή κακοί παράγοντες, δεν υπάρχουν καλοί ή κακοί παρατηρητές, υπάρχουν μόνο ένοχοι.
Ο ΜΑΤατζής που γρονθοκοπεί αναίτια είναι ένοχος. Ο δικαστής που εφαρμόζει a la carte το νόμο είναι ένοχος. Ο διαιτητής που επιδιώκει να αλλοιώσει αποτέλεσμα αγώνων είναι ένοχος. Όσοι επιλέγουν και προστατεύουν όλους αυτούς του ενόχους και δημιουργούν ένα πέπλο ανομίας είναι εξίσου ένοχοι και ηθικοί αυτουργοί.
Θα καταδείξει ποτέ η οργανωμένη πολιτεία αυτούς τους ενόχους; Θα τους προσδώσει ονοματεπώνυμο; Θα τους καθίσει σε κάποιο σκαμνί ή θα τους αφήσει ανεξέλεγκτους να βιάζουν την ισονομία και την ισοκρατία μπροστά στα μάτια μας; Καταλαβαίνει κανείς την ευθύνη που έχει ως Υπουργός ή Υφυπουργός; Ως ιδιοκτήτης ΠΑΕ ή ΚΑΕ; Ως δημοσιογράφος; Ως δικηγόρος; Ως διαιτητής; Ως τηλεκριτικός;
Καταλαβαίνει κανείς ότι είναι κατάντια να υπάρχουν ένστολοι που ξεστομίζουν «Τι κάνει ο Παύλος» ή «Τι κάνει ο Αλκης»; Ένστολοι. Αμειβόμενοι από την ελληνική κοινωνία. Πολίτες μιας δημοκρατικής χώρας, ενδεχομένως πατεράδες παιδιών που αύριο-μεθαύριο θα αποτελέσουν ψηφίδα της ελληνικής κοινωνίας.
Καταλαβαίνει κανείς ότι είναι ανθρώπινη εξαθλίωση και κατάμαυρη κηλίδα στην αθλητική και ιστορική διαδρομή σωματείων αλλά και διοικητικών ηγετών και παραγόντων να ακούγονται συνθήματα του στυλ "τον σκότωσα γιατί ήταν οπαδός τη τάδε ομάδας" και να μην αντιδρούν πρώτα από όλα οι ίδιοι διατάσσοντας τους αθλητές τους να σταματήσουν κάθε αθλητική δραστηριότητα όση ώρα ξερνάει ο οχετός;
Καταλαβαίνει ο κάθε διαιτητής ότι πέρα από τους ιδιοκτήτες που κάνουν τα όποια παιχνίδια εξουσίας, πίσω από κάθε απόφασή τους να διαμορφώσουν ένα αποτέλεσμα υπάρχουν άνθρωποι που στεναχωριούνται, εκνευρίζονται, χάνουν τον ύπνο τους και την ηρεμία τους;
Καταλαβαίνει ο κάθε τηλε-διαιτητής κανείς ότι αναγκαζόμενος κάθε εβδομάδα να αλλάζει άποψη για το τι είναι πέναλτι, τι είναι οφσάιντ, τι είναι κόκκινη κάρτα, σταματώντας την «καθηγητική» του διαδρομή θα απομείνει στο μυαλό του κόσμου ως ο περίγελος εντεταλμένος μαϊντανός που δικαιολογούσε τα αδικαιολόγητα;
ΥΓ. "Ο εμπλεκόμενος αστυνομικός μετακινήθηκε από την Υπηρεσία του" γράφει η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Μετακινήθηκε που όμως; Σε κάποιο υπουργείο; Σε κάποια ομοσπονδία; Σε κάποια ΠΑΕ; Ένα δημοκρατικό κράτος θα παρέδιδε αυτόν τον αστυνομικό στην ελληνική δικαιοσύνη και στη διαθεσιμότητα μέχρι τότε.