Το επίθετό του παραπέμπει σε παρομοίωση.

Ο Ορλάντο Σα όμως δεν είναι (κάτι) σαν επιθετικός. Είναι ένας σέντερ-φορ που μπορεί να σου εγγυηθεί κάτι:

Πώς όταν τον… πετάξεις στο «κουτί» (και τον τροφοδοτήσεις σωστά) θα σου πετάξει με τη σειρά του τα γκολάκια του.

Γράφει ο Γιώργος Μαραθιανός

Με έξυπνες τοποθετήσεις, καλά τελειώματα και ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι, ο Πορτογάλος μοιάζει ακριβώς το κομμάτι που λείπει απ’ το επιθετικό παζλ της ΑΕΚ.

Ίσως αυτό να εξηγεί την «καψούρα» του Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς μαζί του. Αυτή που τον κρατά σταθερά στόχο της «Ένωσης» στις τρεις τελευταίες μεταγραφικές περιόδους.



Εξάλλου, αν κάτι τροφοδοτεί την αισιοδοξία ότι στα «κιτρινόμαυρα» θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά είναι αυτή η πίστη. Γιατί -καθόλου τυχαία- όπου τον πίστεψαν πραγματικά, ο Σα έκανε παπάδες. Και την επιθετική συγκομιδή της ομάδας του κατά πολύ πλουσιότερη.

Γιατί για κάθε Πόρτο (όπου πήγε το 2009 από την Μπράγκα και δεν «έπιασε») ερχόταν μια Νασιονάλ (όπου έπαιξε δανεικός και με τις εμφανίσεις του κέρδισε μεταγραφή στην Premier League). Για κάθε Φούλαμ (όπου έκανε 7 εμφανίσεις με 1 μόνο γκολ) ερχόταν μια ΑΕΛ (όπου μάτωνε 18 φορές τα δίχτυα σε 39 εμφανίσεις και ανακηρυσσόταν παίκτης της χρονιάς στην Κύπρο).







Και πολύ περισσότερο ερχόταν μια Λέγκια: Να του εμπιστευθεί την κορυφή της επίθεσης και να δικαιωθεί απόλυτα γι’ αυτό, αφού αρκετά από τα 14 γκολ που πέτυχε στον 1,5 χρόνο που φόρεσε τη φανέλα της αποδείχθηκαν πολύτιμα για να κατακτήσει το πρωτάθλημα.



Η ανάδειξή του όμως σε καλύτερο παίκτη της χρονιάς σε μια ακόμα χώρα ήταν η τελευταία ποδοσφαιρική του δικαίωση. Διότι στη Ρέντινγκ δεν ένιωσε ποτέ οικεία. Η σύζυγός του -η οποία φημολογείται ότι παίζει μεγάλο ρόλο στις αποφάσεις του- δεν μπόρεσε ποτέ να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι από την ηλιόλουστη Πορτογαλία θα μείνει στη βροχερή και μουντή Αγγλία.

Κάπως έτσι πήγε στράφι το φοβερό του ξεκίνημα, με τέσσερα γκολ στα επτά πρώτα παιχνίδια. Ξεχάστηκε γρήγορα το εντυπωσιακό χατ-τρικ στο 5-1 επί της Ίπσουιτς. Και η σταδιακή περιθωριοποίησή του από τον νέο τεχνικό Μπράιαν ΜακΝτέρμοτ ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση της αποχώρησής του.



Έτσι, οι συνθήκες μοιάζουν ιδανικές πλέον για την ΑΕΚ: Γιατί ο Γκουστάβο Πογιέτ τον ξέρει και τον εκτιμά. Το 1 εκατ. ευρώ που ζητούσε το καλοκαίρι η Λέγκια (δεδομένου ότι η συζήτηση αυτή τη φορά γίνεται για δανεισμό) δεν υπάρχει. Η χώρα μας έχει άφθονο ήλιο για να ικανοποιήσει ακόμα και την πιο… γκρινιάρα σύζυγο. Ο Έλντερ Μπαρμπόσα είναι φιλαράκι του. Και η εκπεφρασμένη εκτίμηση του Φερνάντο Σάντος αποτελεί διαπιστευτήριο που στη χώρα μας -κι ακόμα ειδικότερα στην ΑΕΚ- είναι αναμφισβήτητο…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.