Σε μία πολύ σημαντική αλλαγή προχώρησε η Σουηδική Ομοσπονδία Χάντμπολ, αφού αποφάσισε ότι στα πλέι οφ του πρωταθλήματος μετά την ισοπαλία σε κανονική διάρκεια και παρατάσεις, θα πραγματοποιούνται σουτ- άουτ και όχι πέναλτι.
Ο συγκεκριμένος κανονικός είχε δοκιμαστεί στα ηλικιακά πρωταθλήματα σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική. Η συγκεκριμένη διαδικασία του νικητή με σουτ- άουτ χρησιμοποιείται στο μπιτς χάντμπολ, όταν τα δύο πρώτα σετ λήξουν ισόπαλα (1-1).



Έρχονται και στην Ελλάδα
Η συγκεκριμένη απόφαση της Σουηδικής Ομοσπονδίας, από τις κορυφαίες Ομοσπονδίες της Ευρώπης που καλλιεργούν το άθλημα, είναι και προπομπός για παρόμοιες αλλαγές και σε άλλες Ομοσπονδίες.
Μία από αυτές που το σκέφτονται σοβαρά είναι και η ΟΧΕ, αφού σχετική εισήγηση για τα ηλικιακά πρωταθλήματα υπήρξε πρόσφατα, ενώ δεν αποκλείεται τα σουτ άουτ να ισχύσουν και στα πρωταθλήματα της Handball Premier και της Α1 Γυναικών

Σοβαρές διαφοροποιήσεις
Σε σχέση με το μπιτς χάντμπολ, υπάρχει ωστόσο μια βασική διαφορά στην διαδικασία στην σάλα –τουλάχιστον για στην Σουηδία- αφού ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να βγει έξω από την περιοχή των 6 μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην Ελλάδα πιθανότατα αν εφαρμοστούν τα σουτ άουτ, αυτό θα γίνει ακριβώς όπως ισχύουν στο μπιτς χάντμπολ.
Επίσης όπως είναι λογικό στην σάλα δεν υπάρχουν δίγκολα, όπως στο μπιτς χάντμπολ, αν κάποιος αθλητής επιχειρήσει πιρουέτα ή εναέριο.



Τα σουτ- άουτ (shoot out) περιλαμβάνουν τους παρακάτω κανόνες:

-Η κάθε ομάδα ορίζει πέντε (5) παίκτες (όπως στα πέναλτι), οι οποίοι καταγράφονται από τους διαιτητές με συγκεκριμένη σειρά. Όλοι οι παίχτες θα πρέπει να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο παιχνίδι.

- Οι διαιτητές κάνουν κλήρωση και η ομάδα που θα κερδίσει θα αποφασίσει αν θα ξεκινήσει πρώτη η όχι.

- Οι τερματοφύλακες παίρνουν θέση στις δυο εστίες του γηπέδου.

- Ο παίκτης γηπέδου που θα εκτελέσει την επίθεση, πρέπει να σταθεί με το ένα πόδι στη γραμμή των εννέα μέτρων με την μπάλα στο χέρι. Ο τερματοφύλακας πρέπει να έχει τουλάχιστον το ένα πόδι μέσα από τη γραμμή του τέρματος και μπορεί να κινηθεί όταν έχει πιάσει την μπάλα.

- Σε το σήμα από τον διαιτητή, παίκτης γηπέδου ρίχνει την μπάλα στον τερματοφύλακα και αρχίζει την αντεπίθεση. Ο τερματοφύλακας έχει τρία (3) δευτερόλεπτα για να ρίξει την μπάλα στον επιθετικό παίκτη. Όταν παίκτης γηπέδου πιάνει την μπάλα, μπορεί να κάνει έως και τρία (3) βήματα και στη συνέχεια να σουτάρει. Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να βγει από την γραμμή των 6μ. Η μπάλα δεν πρέπει να αγγίξει το πάτωμα, ανά πάσα στιγμή, εκτός από τη διάρκεια του σουτ.

- Εάν ο αμυνόμενος τερματοφύλακας βγει από την περιοχή των 6 μέτρων πρέπει να τιμωρείται με κόκκινη κάρτα ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει εκ νέου η διαδικασία του σουτ άουτ που διακόπηκε.

- Οι ομάδες μπορούν να αλλάξουν τερματοφύλακες όπως επιθυμούν.

- Στο πρώτο μέρος της διαδικασίας των σουτ άουτ οι δύο ομάδες θα εκτελέσουν και τις πέντε (5) αντεπιθέσεις της.

- Εάν δεν υπάρχει νικητής μετά από τις πέντε (5) πρώτες αντεπιθέσεις, πέντε (5) νέοι παίκτες πρέπει να επιλεγούν ακόμα κι αν συμμετείχαν στην πρώτη πεντάδα.

- Στη δεύτερη φάση οι ομάδες εκτελούν τώρα την αντεπίθεση έως ότου μία από τις ομάδες να προηγείται έστω και με ένα γκολ από τους αντιπάλους, με την προϋπόθεση ότι και οι δύο ομάδες έχουν εκτελέσει τον ίδιο αριθμό αντεπιθέσεων.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την διαδικασία

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube