Πεπεισμένος ότι το έργο του γηπέδου της ΑΕΚ θα μπορεί σύντομα να μπει στην τελική του ευθεία εμφανίστηκε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο project manager της «Αγιά-Σοφιάς» προσδιόρισε στα τέλη Νοέμβρη με τέλη του χρόνου την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Αφού τόνισε λοιπόν ότι θα γίνουν επαφές με την Περιφέρεια και το Δήμο μέσα στο μήνα (και δήλωσε αισιόδοξος ότι ειδικά η δημοτική αρχή δεν θα υποπέσει στο «ιστορικό σφάλμα» να μη δεχθεί τα ανταποδοτικά οφέλη) εξέφρασε την άποψη ότι θα βρεθεί τελικά λύση για την επιχορήγηση και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα.

Άλλωστε, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «τα πολύ δύσκολα έχουν περάσει» και ο κόσμος της ΑΕΚ θα χρειαστεί να κάνει λίγο ακόμα υπομονή από τα 10 χρόνια που περιμένει το νέο γήπεδο.


Αναλυτικά η συνέντευξη του Ανδριόπουλου

Είχε δημιουργηθεί η εντύπωση, κύριε Ανδριόπουλε, από τη στιγμή που έγιναν οι ανακοινώσεις από τον κ. Μελισσανίδη ότι αυτό το εγχείρημα θα έτρεχε πιο γρήγορα. Πού βρισκόμαστε τώρα, αυτή τη στιγμή;

- Η προσπάθεια του γηπέδου της ΑΕΚ ξεκίνησε πέρσι τον Ιούνιο, όχι σε λευκό χαρτί όπως λένε, αλλά με μια προϊστορία ιδιαίτερα προβληματική -αναφέρομαι στο νόμο του 2003 και στην 10ετία που μεσολάβησε. Αυτό έκανε το εγχείρημα ακόμα πιο δύσκολο. Που σημαίνει ότι, 12-14 περίπου μήνες μετά, βρισκόμαστε με ένα φάκελο αδείας να έχει κατατεθεί στη ΔΟΚΚ, με πολλές σημαντικές αποφάσεις να έχουν παρθεί, όπως Δημοτικά Συμβούλια, ψήφιση νόμων, αλλά και έγκριση λειτουργικότητας και καταλληλότητας από τη ΓΓΑ, εγώ κρίνω ότι ήταν τελικά μέχρι τώρα μια γρήγορη διαδικασία. Μιλώντας με καθαρά τεχνικά στοιχεία, αυτοί οι 14 μήνες θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν απαραίτητοι.

Είσαστε, δηλαδή, εντός χρονοδιαγράμματος;

- Είμαστε μέσα στο έτος, όχι στο χρονοδιάγραμμα, για να είμαστε ακριβείς. Όταν παρουσιάζαμε τα χρονοδιαγράμματα, τα παρουσιάζαμε σαν ιδανικά αναμενόμενο σενάριο. Δηλαδή, σας θυμίζω ότι η νομοθετική ρύθμιση ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο και επειδή πέσαμε σε εκλογές το ΦΕΚ βγήκε 2 Αυγούστου. Συστήνω σε όλο τον κόσμο της ΑΕΚ που έχει κάνει 10 χρόνια υπομονή να καθίσει χωρίς φασαρίες και ακρότητες και να κάνει ακόμα όσους μήνες χρειάζεται υπομονή, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Τα πολύ δύσκολα έχουν περάσει, και αυτό που μένει πλέον από εδώ και πέρα εγώ θα το ονομάσω θέληση των εμπλεκομένων να γίνει ή να μην γίνει το έργο. Δηλαδή, του Δήμου και της Περιφέρειας.

Υπάρχει, ωστόσο, και το νομικό κομμάτι, το ενδεχόμενο προσφυγών στο Συμβούλιο Επικρατείας…

- Αν βγουν οι άδειες, γίνουν όλες οι συμφωνίες που έχουμε πει, αυτό δεν σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε πολίτης, σύλλογος ή κίνηση δεν έχουν δικαίωμα να πάνε και να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να το καθυστερήσουν. Αν πάει κάποιος στο ΣτΕ και πει «θέλω να προσβάλω αυτή τη διοικητική πράξη για αυτόν το λόγο», μπορεί το ΣτΕ να θεωρήσει γελοίο αυτόν το λόγο, αλλά μελετώντας την πράξη να βρει κάτι άλλο.

Μπορεί να χάσεις 12 μήνες, για να σου λέει «προχώρα - μην προχωράς». Γιατί στο ΣτΕ γίνονται δύο πράγματα: Ασφαλιστικά μέτρα (αίτηση αναστολής) και αίτηση ακύρωσης. Η αίτηση ακύρωσης μπορεί να πάρει 4 χρόνια να εκδικαστεί και εσύ εν τω μεταξύ να δουλεύεις. Η αίτηση αναστολής όμως, αν γίνει δεκτή, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, σταματάς. Ασφαλιστικά μέτρα… Κάθεσαι και το κοιτάς και το αερίζεις.

Επιπλέον, και η αβεβαιότητα για το κονδύλι των 20 εκατομμυρίων από την Περιφέρεια είναι θέμα συζήτησης…

- Η αλήθεια αυτή τη στιγμή είναι ότι η Περιφέρεια έχει να κάνει δύο πράγματα, που είχαν συμφωνηθεί παλιά, και δεν ξέρω αν η καινούργια ηγεσία θα τα υλοποιήσει. Το πρώτο είναι ότι είχε αναλάβει μέσω του ΕΣΠΑ το έργο της υπογειοποίησης του δρόμου μπροστά από το γήπεδο, που είναι ένα δημόσιο έργο, το οποίο δεν μπορεί κανείς άλλος να το κάνει, ακόμα και αν θέλει. Και το δεύτερο είναι αυτό το κονδύλι των 20 εκατομμυρίων ευρώ για συνοδευτικά έργα. Με αυτό το ποσό η Περιφέρεια είχε πάρει απόφαση να χρηματοδοτήσει ένα κομμάτι του έργου.

Η υπογειοποίηση είναι εκτός κόστους του έργου;

- Βεβαίως, γιατί είναι δημόσιο έργο που βελτιώνει την περιοχή στην καθημερινότητά της, δεν έχει να κάνει μόνο με το γήπεδο. Η Δικέφαλος, όπως είχε ζητηθεί από την Περιφέρεια, έκανε δωρεάν τη μελέτη, η οποία στοίχισε 250.000 ευρώ.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκοψε το κονδύλι των 7 εκατομμυρίων του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να κόψει και το κονδύλι των 20 εκατ. στην ΑΕΚ…

- Δεν έχω διαβάσει και δεν έχει κυκλοφορήσει απόφαση του Ελεγκτικού, για να δούμε τι λέει για τον Παναθηναϊκό. Κατά δεύτερον, το Ελεγκτικό εξετάζει ξεχωριστά μία-μία την κάθε σύμβαση. Δεν είπε πως οι περιφέρειες απαγορεύεται να χρηματοδοτούν αθλητικές εγκαταστάσεις ερασιτεχνικών σωματείων. Η Περιφέρεια με τα 20 εκατομμύρια βοηθά ένα αθλητικό σωματείο, και όχι κάποιον ιδιώτη, να αποκτήσει το γήπεδό του. Η κ. Δούρου έχει αναλάβει την Περιφέρεια εδώ και 30 μέρες, έχει χίλιες δυο άλλες προτεραιότητες…

Είναι γεγονός, πάντως, ότι η νέα δημοτική αρχή βλέπει με δυσπιστία, σε σημείο απόρριψης, το όλο εγχείρημα…

- Η καινούργια δημοτική αρχή είχε ενστάσεις και ένα δικό της τρόπο σκέψης για το πώς θα γίνει. Δεν είπε ποτέ ότι δεν θέλει το γήπεδο, αλλά διαφωνεί με τον ακριβή τρόπο που πάει να γίνει. Οπότε χρειάζεται μια συζήτηση και με τον Δήμο στο άμεσο διάστημα.

Όσοι αντιτίθενται, πάντως, τονίζουν το πρόβλημα με την παραχώρηση 6 στρεμμάτων του άλσους…

- Δεν υπάρχει κάποιο μυστήριο. Ο ψηφισμένος νόμος λέει ότι έχει παραχωρηθεί στο σωματείο έκταση 29.121 μέτρων - από τα αρχικά 26.800. Άρα, αυτά τα έξτρα που απαιτεί η γεωμετρία για να κατασκευαστεί ένα γήπεδο προδιαγραφών FIFA - UEFA είναι πόσο; 29.121 μείον 26.800 ίσον 2.321. Πρόκειται περί αυτού. Η υπόλοιπη διαφορά μέχρι τα 6, που ανακυκλώνεται και κυκλοφορεί, αφορά τον πεζόδρομο, απαραίτητη προϋπόθεση όταν δημιουργείται από το νόμο ένα οικοδομικό τετράγωνο. Αυτός ο περιμετρικός πεζόδρομος είναι τα έξτρα μέτρα, τα οποία τώρα αν κάποιος θέλει να δημιουργεί φασαρία και να λαϊκίζει, λέει ότι η ΑΕΚ ζητεί 6 στρέμματα. Αν θέλει να ακριβολογεί, είναι η ανάλυση που σας λέω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή μίλησε για μεθοδεύσεις και αρπαγή του 5% του άλσους με βάση το άρθρο 82…

- Ούτε αυτό το αναγιγνώσκουν σωστά. Ο νόμος, το άρθρο, παλιά 82, που άλλαξε αριθμό και έγινε 45, λέει, ότι στα άλση και στα πάρκα μπορεί με νόμο, έκταση μέχρι και 5% του άλσους να παραχωρηθεί για αθλητικές εγκαταστάσεις και τίποτε άλλο. Αυτή η δυνατότητα νόμισαν όλοι ότι υποκρύπτει κάτι, ότι μπαίνουμε στα άλση... Ίσα-ίσα, έτσι προστατεύονται περισσότερο τα άλση, γιατί νομιμοποιούνται οι παιδικές χαρές και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, που ήδη υπάρχουν μέσα. Αυτό που έχει αξία να καταλάβει ο κόσμος είναι το εξής:

Σε ένα άλσος 485 στρεμμάτων, που τα 26.800 ήσαν σε ένα σωματείο, τα 2.300 μέτρα παραπάνω μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι αλλοιώνουν οποιονδήποτε χαρακτήρα; Το γήπεδο ήταν εκεί 90 χρόνια, άρα δεν μιλάμε για κάτι καινούργιο. Άρα όποιος φωνάζει δεν θέλει το γήπεδο, και καλύτερα να το λέει έτσι. Δηλαδή, εμένα θα μου άρεσε να βγει κάποιος και να πει (σύλλογος ή οτιδήποτε) «δεν θέλουμε γήπεδο, ήταν 90 χρόνια εκεί, τώρα δεν το θέλουμε, δεν το γουστάρουμε».

Υπάρχει τέτοιο θέμα από τον Δήμο;

- Όχι. Ο Δήμος λέει «θέλω το γήπεδο, αλλά υπό άλλους όρους». Αυτό θα το συζητήσουμε μαζί του. Ούτως ή άλλως, ξέρετε, οι δήμοι πολλές φορές έχουν άποψη σε κάτι, ή απαγορεύουν κάτι.

Τη συνάντηση, προφανώς, θα τη ζητήσετε εσείς…

- Θα την προκαλέσουμε εμείς, ή ο ίδιος ο δήμαρχος, θα δούμε. Τα ανταποδοτικά που έχει επιβάλει ο νόμος και έχει δεσμευτεί δημόσια η Δικέφαλος και η ΑΕΚ, είναι τόσα πολλά, περισσότερα σε αντάλλαγμα από τα 2.400 μ., που θα αποτελέσει -και γράψτε το αυτό με κεφαλαία- ιστορικό σφάλμα της καινούργιας δημοτικής αρχής το να μην το δεχτεί. Αν σε κάποιον δίνεις 2,3 στρέμματα έξτρα για το γήπεδο που υπήρχε και το θέλουν όλοι οι ΑΕΚτζήδες, και αυτός σου δίνει:

1) 2,5 στρέμματα κάπου αλλού μέσα στο Δήμο, αγορασμένο οικόπεδο με χρήση πρασίνου κοινόχρηστη, 2) φυτεμένα 3.000, 5.000, 7.000 δέντρα (ό,τι λέει μέσα η μελέτη) για αναδάσωση όλων των κενών του άλσους, 3) δημιουργία 10 έξτρα στρεμμάτων από την υπογειοποίηση και του πεζόδρομου γύρω, που σήμερα δεν υπάρχει, γιατί είναι χαβούζα εκεί πέρα, 4) 200 επιπλέον θέσεις στάθμευσης των 200 στην τροπολογία, σε οικόπεδο που θα υποδείξει ο Δήμος και θα είναι δημοτικό πάρκινγκ, το οποίο θα χρησιμοποιεί η ΑΕΚ μόνο τις μέρες των αγώνων.

Όλα αυτά προβλέπονταν στην τροπολογία που δεν κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΑΕΚ όμως έχει δεσμευθεί να τα κάνει με σύμβαση με το Δήμο. Επιπροσθέτως, υπολογίστε και έσοδο 250.000 ευρώ το χρόνο δημοτικά τέλη, τα οποία τώρα δεν έχει και τα έχει ανάγκη.

Σε ποιο στάδιο είναι το ζήτημα με την έκδοση της οικοδομικής άδειας και ποια θα είναι τα επόμενα στάδια;

- Η άδεια αναμένεται να βγει μέχρι τέλη Νοεμβρίου ή τέλη του χρόνου. Η αίτηση κατατέθηκε στις 13 Αυγούστου, όμως η ΔΟΚΚ ξαναλειτούργησε 6 Σεπτεμβρίου, λόγω υπηρεσιακού νόμου. Εκείνη την ημέρα άρχισε η εξέτασή της. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια δυναμική συνεργασία με τη ΔΟΚΚ και συγχρόνως γίνεται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία έχει χρόνο δημοσιότητας 60 ημερών. Πρέπει συγχρόνως να έχει γίνει η οποιαδήποτε συμφωνία με την Περιφέρεια και τον Δήμο για να ξεκινήσει το έργο. Αλλιώς δεν ξεκινάει τίποτα.

Αλλά αυτά θα γίνουν παράλληλα. Στις επόμενες 90 μέρες δηλαδή, που είναι οι πιο κρίσιμες και σοβαρές για το έργο. Επίσης, μετά την έκδοση της άδειας θα τρέξει ένας διαγωνισμός 30 ημερών. Η Δικέφαλος, που θα κάνει το πρώτο σκέλος του έργου, θα προκηρύξει ένα διαγωνισμό και θα πάρει προσφορές από 4-5 εταιρείες. Εκεί πάντως υπάρχει τρόπος επίσπευσης. Δηλαδή, τις εκσκαφές μπορείς να τις ξεκινήσεις νωρίτερα.

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το έργο, σε πόσο καιρό θα ολοκληρωθεί;

- Επειδή εμπλέκεται και η Περιφέρεια κι ένα κομμάτι δημόσιου έργου, θα πρέπει κανείς να υπολογίζει στους 18 μήνες με ασφάλεια. Μόλις αρχίσουν οι εκσκαφές, τότε θα βγει το ημερήσιο χρονοδιάγραμμα. Οπότε θα μπορώ να σας πω με συν-πλην 10 μέρες πότε θα ανοίξει το γήπεδο. Και υπάρχουν και πολλές τεχνικές προκλήσεις, καθώς τα 29 στρέμματα είναι ένα μικρό κοστούμι, που θα προσπαθήσουμε να χωρέσουμε ένα σωστό γήπεδο. Να σας θυμίσω ότι η Λάρισα είχε 143 στρέμματα για 16.500 θέσεις, το Καραϊσκάκη 75 στρέμματα και 33.750 θέσεις, ο Βοτανικός για 40.000 θέσεις κοντά 90 στρέμματα.

Γιατί πιστεύετε πως άλλαξε γνώμη ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις πρώτες του θετικές (για το γήπεδο) ανακοινώσεις;

- Δεν μπορώ να ξέρω, ούτε να ερμηνεύσω το γιατί. Εγώ από τις 3-4 συναντήσεις που είχα με τον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησα με ανθρώπους που ήταν θετικοί για το γήπεδο. Τους δώσαμε ό,τι στοιχεία ζήτησαν. Τώρα, στο κεντρικό όργανο του κόμματος σε μια ψηφοφορία, για ποιους λόγους οι αρνητικά κείμενοι ήσαν περισσότεροι από τους θετικά δεν μπορώ να το ξέρω. Εγώ γνώρισα ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ που το ήθελαν. Όπως ο κ. Στρατούλης, ο κ. Πάντζας, ο κ. Φλαμπουράρης και ο κ. δήμαρχος ακόμα• όσο τον είχα συναντήσει, δεν ήταν αρνητικός. Ωστόσο, εγώ είμαι αισιόδοξος ότι οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ και η Περιφέρεια και ο Δήμος, όταν θα καθίσουμε τώρα πάλι στο τραπέζι, θα βρούμε μια λύση. Οι συναντήσεις με τον Δήμο και την Περιφέρεια θα γίνουν άμεσα, πιθανόν και μέσα στο μήνα.

Πάντως υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις, ότι εδώ δεν μιλάμε για ένα γήπεδο της ΑΕΚ, αλλά για γήπεδο του Μελισσανίδη…

- Τα διαβάζω αυτά και γελάω, γιατί πραγματικά είναι αστεία, έχουν πολύ πλάκα. Ότι, δηλαδή, στη Νέα Φιλαδέλφεια εμπλέκονται τα συμφέροντα, ο επιχειρηματίας Μελισσανίδης και η ΑΕΚ έχουν βάλει στο μάτι το άλσος… Μου προκαλούν γέλιο για τον εξής λόγο: Πρώτον, ο Μελισσανίδης θα βάλει λεφτά που δεν θα πάρει ποτέ πίσω. Δεύτερον, επιχειρηματικά, αν δεν θες να βγάλεις λεφτά, κάνε γήπεδο, γιατί την απόσβεση δεν θα την κάνεις ποτέ.

Ο κ. Μελισσανίδης, ο οποίος δεν είναι μόνος του, αν και μπροστάρης, έχει πολύ κόσμο μαζί του, αγωνίζεται για να παραδώσει γήπεδο στον κόσμο της ΑΕΚ. Δεν το έχει δει σαν κάτι προσωπικό του, αλλά σαν κάτι που αφορά την ομάδα, έχει επενδύσει πολύ συναίσθημα και απίστευτο χρόνο.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.