Ιστορία έγραψε ο Ίκερ Κασίγιας στο τελευταίο φιλικό της Ισπανίας με τη Ρουμανία, καθώς έφτασε τις 166 συμμετοχές με τους «φούριας ρόχας» και έγινε ο πρώτος παίκτης σε όλη την Ευρώπη που σημειώνει μία τέτοια επίδοση.

Συγκεκριμένα, ο Ισπανός τερματοφύλακας της Πόρτο ξεπέρασε τον Λετονό γκολκίπερ, Βιτάλις Αστάφιεβς, που μετρούσε 165 επίσημα ματς (συμπεριλαμβανομένων και των φιλικών) με την εθνική ομάδα της χώρας του.

Αυτό, όμως, δεν ήταν το μοναδικό ρεκόρ για τον άλλοτε αρχηγό της Ρεάλ Μαδρίτης και το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τα επιτεύγματα του 35χρονου «Σαν Ίκερ».

Σε εθνικό επίπεδο

- Είναι ο μόνος αρχηγός που έχει σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και δύο φορές το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
- Είναι ο μοναδικός παίκτης με 100 νίκες σε διεθνές επίπεδο, με την Ισπανία την 1η Ιουλίου 2012, στον τελικό του Euro 2012 απέναντι στην Ιταλία.
- Είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας με τις περισσότερες νίκες με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα: με την Ισπανία σε 91 αγώνες κράτησε ανέπαφη την εστία του.
- Δεν είχε γνωρίσει την ήττα σε νοκ άουτ φάση (όμιλοι, προημιτελικά, ημιτελικά, τελικοί) σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και Παγκόσμιο Κύπελλο, από τον αποκλεισμό της Ισπανίας από την Γαλλία στο Μουντιάλ της Γερμανίας. Σε συνολικά 10 παιχνίδια και 990 λεπτά είχε δεχθεί μόλις ένα γκολ.
- Είναι «αήττητος» σε τελικούς: από το γκολ του Γκανέζου Μπερνάρντ Μπορτέ στο Meridian Cup το 1999 στο πρώτο γκολ του Φρεντ στο τελευταίο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, ο Κασίγιας μετράει 589 λεπτά (περίπου 10 ώρες) χωρίς να έχει δεχθεί ένα γκολ.
- Είναι ο τρίτος τερματοφύλακας που έχει κατακτήσει Παγκόσμιο Κύπελλο με περισσότερες από 140 συμμετοχές μετά τους Ματέους (150), Τουράμ (142) και Καφού (142).
- Έχει τον καλύτερο μέσο όρο για τα γκολ που δέχεται σε εθνικό επίπεδο: 0,56 ανά αγώνα (84 σε 153).
- Το καλύτερο ποσοστό σε νίκες σε εθνικό επίπεδο: 73% (111 σε 153 αγώνες).
- Παράλληλα έχει το χαμηλότερο ποσοστό σε ήττες: 10% (15 ήττες σε 153 ματς).
- Ο τερματοφύλακας με τα περισσότερα παιχνίδια ανάμεσα στο Παγκόσμιο Κύπελλο και το Μουντιάλ: 29 τον αριθμό.
- Ο πρώτος τερματοφύλακας που αναδεικνύεται νικητής σε τρεις σερί μεγάλες διοργανώσεις (Δύο Euro και ένα Μουντιάλ).΄

Σε συλλογικό επίπεδο

- Έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έκανε ντεμπούτο στο Champions League. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1999, στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Ολυμπιακό στάδιο, ήταν 18 ετών και 118 ημερών.
- Έγινε ο νεότερος τερματοφύλακας που έπαιξε σε τελικό οποιασδήποτε διοργάνωσης της UEFA. Στη νίκη με σκορ 3-0 επί της Βαλένθια, ο Κασίγιας ήταν 19 ετών και 4 ημερών.

Στο ισπανικό πρωτάθλημα

- Ρεκόρ για τα λεπτά που δεν έχει παραβιαστεί η εστία του: 952 (από τον Νοέμβριο 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο 2014).
- Ο μοναδικός ισπανικός τερματοφύλακας που έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του για περισσότερα από 600 λεπτά σε επίσημη διοργάνωση: 779 λεπτά το 2012 και 632 λεπτά το 2008.
- Πιο αποτελεσματικός τερματοφύλακας στο ισπανικό πρωτάθλημα, με ποσοστό 84,6% (από τις 3096 φάσεις έχει αποκρούσει τις 2618)!
- Ο μεγαλύτερος νικητής στο Κύπελλο Ισπανίας, αφού έχει παίξει σε 8 ματς χωρίς να δεχθεί γκολ (2013/14).

Για την εθνική του ομάδα

- Ο παίκτης με τις περισσότερες κλήσεις: 183
- Ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές: 152
- Ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες νίκες: 111
- Ο ποδοσφαιριστής με τους περισσότερους αγώνες ως αρχηγός: 88

Επίσης...

* Έχει κερδίσει πέντε φορές συνεχόμενες τον τίτλο του Καλύτερου Τερματοφύλακα στον κόσμο από το IFFHS, ξεπερνώντας στη σχετική κατηγορία τον Τζιαλουίτζι Μπουφόν.

* Ήταν υποψήφιος τέσσερις φορές για κορυφαίος Ευρωπαίος Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς το 2008 και κατέλαβε την τέταρτη θέση.

* Στο τέλος του 2012 αναδείχθηκε για έκτη συνεχόμενη φορά στην καλύτερη ομάδα της UEFA, ενώ κατέχει το απόλυτο ρεκόρ για τον τερματοφύλακα με τις περισσότερες συμμετοχές στο FIFPro World XI.

Σταύρος Καλογεράκης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube