Η σημασία της ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και η προστιθέμενη αξία που τους προσδίδει, καθιστώντας τα «πρεσβευτές» της χώρας μας στις αγορές του εξωτερικού, αποτέλεσαν αντικείμενο της πρώτης σύσκεψης της Ομάδας Εργασίας για την ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που συστάθηκε πρόσφατα με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη.
Στη σύσκεψη της Ομάδας Εργασίας, ο υπουργός έθεσε τους άξονες πολιτικής του Υπουργείου και τόνισε την αναγκαιότητα της στροφής, τόσο της χώρας μας, όσο και ολόκληρης της Ευρώπης, σε μια γεωργία ποιότητας.
Στην Ομάδα Εργασίας προεδρεύει η Ομότιμη Καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντωνία Τριχοπούλου, ενώ συμμετέχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες του κλάδου, και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.
Ο Υπουργός επεσήμανε ότι τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να εκμεταλλευτεί η χώρα μας τη στροφή που πραγματοποιεί η Ευρώπη, αλλά και ο κόσμος όλος προς την ποιότητα, με την καθιέρωση των νέων σημάτων ποιότητας της ορεινής, της νησιωτικής και της παραδοσιακής οικονομίας, ενώ παράλληλα τόνισε την τεράστια σημασία που αποδίδει το ΥΠΑΑΤ στην ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων ως μέσο διείσδυσης τους στις μεγάλες διεθνείς, αλλά και τοπικές αγορές.
Επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι τα μέλη της Ομάδας Εργασίας οφείλουν να εργαστούν εντατικά την επόμενη περίοδο, ώστε να καταλήξουν σε χρήσιμα και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα, με απώτερο στόχο πάντα την ενίσχυση της ποιότητας και κατ’ επέκταση της εξωστρέφειας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία για την αξιοποίηση της νέας ΚΑΠ και της νέας ΚΑλΠ προς το σκοπό αυτό.
Εξάλλου, η ονομασία «Αγουρέλαιο Χαλκιδικής» (Agoureleo Chalkidikis) καταχωρίστηκε ως ΠΟΠ, στο Ενωσιακό Μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ), όπως ορίζει ο Εκτελεστικός Κανονισμός 581/2013 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2013, ύστερα από αίτηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χαλκιδικής.
Επιπλέον, όποιος ενδιαφερόμενος επιθυμεί να κάνει χρήση της συγκεκριμένης ονομασίας, της ένδειξης Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και του ενωσιακού συμβόλου, θα πρέπει πρώτα να έχει ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην AGROCERT) με τη διαδικασία που προβλέπεται στην ΚΥΑ 261611/07-03-2007, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
To «Aγουρέλαιο Χαλκιδικής» προστίθεται σε μια σειρά άλλων ελληνικών ποιοτικών προϊόντων, όπως η φέτα και το ελαιόλαδο τα οποία παράλληλα είναι προϊόντα ΠΟΠ ή γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) και τα οποία αποτελούν ένα σύνολο διατροφικών προϊόντων που χαρακτηρίζουν τις δυνατότητες και την ισχυρή παράδοση της ελληνικής γεωργίας σε ποιοτικά προϊόντα παγκοσμίως.
Επισημαίνεται ότι το εν λόγω αγουρέλαιο είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, προϊόν των γηγενών ποικιλιών «Χονδρολιά Χαλκιδικής» και «Χαλκιδικής» και η ζώνη παραγωγής του καλύπτει ολόκληρο το νομό Χαλκιδικής.
Η ιδιαιτερότητα του προϊόντος έγκειται στη χαμηλή οξύτητα, το λαμπερό πράσινο χρώμα, το λιγότερο επιθετικό αρωματικό και γευστικό προφίλ, με αίσθηση εξωτικών φρούτων (μπανάνας) και φρεσκοκομμένων χόρτων, με λεπτή και ευχάριστη πικρή και πικάντική γεύση, το οποίο το διαφοροποιεί σημαντικά από άλλα αγουρέλαια περιοχών και το καθιστά σαφώς αναγνωρίσιμο, όπως και η μεγάλη διατηρησιμότητά του.
"To έλλειμμα στρατηγικής εξωστρέφειας που στερούσε τα ελληνικά προϊόντα από ένα διεθνές κοινό, το οποίο στην πλειονότητά του τα εκτιμούσε, πρέπει να ανατραπεί και να «οικοδομηθεί» μια μόνιμη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα ελληνικά προϊόντα με τα σήματα ΠΟΠ, ΠΓΕ, Βιολογικά, Παραδοσιακά, Ορεινά, Νησιωτικά κ.ά.", είπε σχετικά ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής