Ο Πεπ Γκουαρντιόλα κατέφθασε φέτος το καλοκαίρι στη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να ταρακουνήσει τα πράγματα στην καινούρια του ομάδα, καθώς αποφάσισε από την πρώτη στιγμή να πάρει τα «γάντια» του βασικού τερματοφύλακα από τον Τζο Χαρτ.

Αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση που μεταχειρίζεται «ιδιαίτερα» τους αστέρες των ομάδων που προπονεί και κάποιοι παλιοί παίκτες του στη Μπαρτσελόνα και στη Μπάγερν Μονάχου, θα δυσκολευτούν να ξεχάσουν τον τρόπο που τους φέρθηκε.

Η αγγλική «Daily Mail» ταξίδεψε πίσω στο χρόνο και θυμήθηκε ανάλογες περιπτώσεις σπουδαίων ποδοσφαιριστών που παραγκωνίστηκαν από τον Καταλανό τεχνικό.

Ροναλντίνιο



Ο Βραζιλιάνος ήταν ένας θρύλος της Μπαρτσελόνα, ξεσηκώνοντας το πλήθος του «Camp Nou» με τις απίστευτες εμπνεύσεις του και μπαίνοντας για πάντα στην καρδιά των φιλάθλων της ομάδας. Ο «μάγος» ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής για την ισπανική ομάδα για πέντε ολόκληρα χρόνια( 2003-2008), αλλά το 2008 υπήρχε μια αίσθηση στον σύλλογο ότι η απόδοση του «Ρόνι» άρχιζε να πέφτει.

Αυτό οδήγησε τον τότε πρόεδρο της ομάδας, Ζοάν Λαπόρτα να σκέφτεται την πιθανότητα να αποχωριστεί τον παίκτη κάτι που τελικά έγινε. Ο Πεπ δεν έκανε κάτι για να εμποδίσει την φυγή του εκπληκτικού ντριμπλέρ και έτσι έχασε έναν παίκτη που είναι υπεύθυνος για πολλές επιτυχίες που είχαν οι «μπλαουγκράνα» την προηγούμενη δεκαετία. Πρέπει να ξέρεις να φέρεσαι σε ανθρώπους που σε έφτιαξαν σαν προπονητή και ο Καταλανός προπονητής δεν το έκανε.


Ντέκο



Ο Ντέκο ήταν μια διάνοια στη μεσαία γραμμή της ομάδας του Ράικαρντ για τέσσερα χρόνια, οδηγώντας μαζί με τους συμπαίκτες του ξανά τον ισπανικό σύλλογο στην κορυφή της Ευρώπης.

Όμως όταν ανέλαβε ο Γκουαρντιόλα τον ώθησε στην «πόρτα» της εξόδου, καθώς πίστευε ότι η παρουσία του Πορτογάλου μέσου στην ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα δεν θα άφηνε να αναπτυχθούν τα μεγάλα ταλέντα που υπήρχαν στην Μασία και έπαιζαν στην ίδια θέση με τον διεθνή επιτελικό χαφ.


Σαμουέλ Ετό



Ο Αφρικανός επιθετικός είχε φτάσει στη Βαρκελώνη το 2004 και αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους σκόρερς στην ιστορία των Καταλανών. Όμως λίγο πριν την άφιξη του Πεπ στον σύλλογο, ο Καμερουνέζος είχε ταλαιπωρηθεί αφάνταστα από προβλήματα τραυματισμών. Παρ 'όλα αυτά, το αστέρι της εθνικής Καμερούν είχε σημειώσει 16 γκολ στο πρωτάθλημα σε 18 συμμετοχές εκείνη τη χρονιά.

Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να εντυπωσιάστει ο Γκουαρντιόλα και ο τότε προπονητής της ισπανικής ομάδας ήθελε να ξεφορτωθεί τον ποδοσφαιριστή το καλοκαίρι του 2008. Ο Καμερουνέζος στράικερ έδωσε μια πειστική απάντηση στον Πεπ την επόμενη αγωνιστική περίοδο, πετυχαίνοντας 30 γκολ σε 36 αγώνες της Primera Division.

Βέβαια ούτε αυτή η φοβερή επίδοση ήταν ικανή για να κρατήσει τον παίκτη στη Βαρκελώνη, αφού ουσιαστικά συμπεριλήφθηκε στην ανταλλαγή που έφερε τον Ιμπραίμοβιτς στους «μπλαουγκράνα» και οδήγησε τον ίδιο στην Ίντερ.


Γιάγια Τουρέ



Ο Ιβοριανός έπαιξε δύο σεζόν για τον Γκουαρντιόλα στη Μπαρτσελόνα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στις επιτυχίες της ομάδας τόσο εντός, όσο και εκτός ισπανικών συνόρων. Όμως ο Πεπ για άλλη μια φορά έδειξε πως δεν έχει πρόβλημα να αντικαταστήσει ποδοσφαιριστές που τον έχουν βοηθήσει να φτιάξει το όνομα του.

Επέλεξε να αφήσει τον δυναμικό χαφ να φύγει, αποφασίζοντας ότι η παρουσία του παίκτη στο «Camp Nou» δεν ήταν απαραίτητη και λέγοντας του ότι ήταν ελεύθερος να αποχωρίσει από την ομάδα τον Ιούνιο του 2010. Κάτι που δεν «χάλασε» ιδιαίτερα τον Γιάγια, αφού στη συνέχεια πήγε στη Μάντσεστερ Σίτι, εκεί όπου έγινε ένας από τους κορυφαίους κεντρικούς μέσους της Premier League.



Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ




To τελευταίο μεγάλο «θύμα» του, πριν τον Τζο Χαρτ, ήταν ο Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ. Ο Γκουαρντιόλα πήγε στην Μπάγερν Μονάχου το 2013, εκεί όπου βρισκόταν ήδη ο Γερμανός μέσος. Συνυπήρξαν μόλις για δύο σεζόν, με την τελική εμφάνισή του «Σβάινι» να γίνεται στις 23 Μαΐου 2015 (500η εμφάνιση με τη φανέλα των Βαυαρών). Ο «δάσκαλος» του τίκι-τάκα ήταν ουσιαστικά ο άνθρωπος που έδιωξε από το «Allianz Arena» έναν από τους πιο εμβληματικούς ποδοσφαιριστές του στην ιστορία του συλλόγου, αφού του ανακοίνωσε πως δεν βρίσκεται πλέον στα αγωνιστικά του πλάνα.

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube