Τα προκριματικά του Champions League μέσα στο καλοκαίρι κρύβουν πάντα εκπλήξεις.

Ομάδες ποδοσφαιρικά άγνωστες στο ευρύ κοινό, από κάθε γωνιά της Ευρώπης, είναι έτοιμες να εκπλήξουν μεγάλα ονόματα, συνήθως όμως ανέτοιμα λόγω εποχής, και να προκαλέσουν… ζημιές στις ομάδες.

Με αφορμή την Σέλτικ και τη προχθεσινή ήττα της από την πρωταθλήτρια του Γιβραλτάρ, το sportfm.gr σας παρουσιάζει τις μεγαλύτερες εκπλήξεις σε επίπεδο προκριματικών Champions League…

1997/98: Κόζιτσε-Σπαρτάκ Μόσχας (2-1, 0-0)

Έχοντας συχνή παρουσία στους ομίλους του Champions League τη δεκαετία των 90s, η Σπαρτάκ περίμενε να έχει εύκολο έργο απέναντι στους Σλοβάκους της Κόζιτσε, για το 2ο προκριματικό γύρο. Ωστόσο, την ήττα με 2-1 ακολούθησε ένα «άκαρπο» 0-0 στη Μόσχα για να σημάνει έναν ντροπιαστικό αποκλεισμό για τους Ρώσους. Ήταν τέτοιο το ... κάζο μάλιστα, που ο μέσος Αντρέϊ Τιχόνοφ είχε δηλώσει πως σκεφτόταν – μαζί με άλλους ποδοσφαιριστές της Σπαρτάκ – να σταματήσει το ποδόσφαιρο!

2000/01 : Χέλσινγκμπορκ-Ίντερ (1-0, 0-0)



Στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι για τον 3ο προκριματικό γύρο, το δυνατό σουτ του Μίκαελ Χάνσον είχε δώσει στους Σουηδούς μια ανέλπιστη νίκη κόντρα στους Ιταλούς, με το … «θαύμα» να ολοκληρώνεται με το 0-0 του Μιλάνο. Στον επαναληπτικό, ο Άντερσον έπιανε το πέναλτι του Ρεκόμπα και έτσι η Ίντερ των Ζαμοράνο, Ζέεντορφ, Μπλαν, Σουκούρ και Πίρλο έμενε εκτός Champions League, με τον τότε προπονητή των «νερατζούρι», Μαρσέλο Λίππι, να απολύεται λίγο αργότερα από το «αφεντικό» της ομάδας Μάσσιμο Μοράτι.

2003/04 : TΣΣΚΑ Μόσχας – Βαρντάρ Σκοπίων (1-2, 1-1)


Η νίκη των Σκοπιανών στην έδρα της ΤΣΣΚΑ ήταν, σύμφωνα με τον προπονητή της Βαρντάρ, Ζόραν Στράτεφ, η μεγαλύτερη εκτός συνόρων για σύλλογο από τη γειτονική χώρα. Το ισόπαλο 1-1 «σφράγισε» στο δεύτερο ματς μια μεγάλη πρόκριση, ωστόσο δυο βήματα πριν από τους ομίλους, η Βαρντάρ «σκόνταψε» στο εμπόδιο της Σπάρτα Πράγας. Tο ... περίεργο της υπόθεσης είναι ότι την αμέσως επόμενη χρονιά (2004/05) από τον αναπάντεχο, πρόωρο αποκλεισμό, η ΤΣΣΚΑ θα κέρδιζε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ απέναντι στη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας!

2005/06 : Αρτμέντια Μπρατισλάβα –Σέλτικ (5-0, 0-4)


Οι «Κέλτες» φαίνεται πως έχουν … παράδοση με τις εκπλήξεις. Απέναντι στην Αρτμέντια, για τον 2ο γύρο των προκριματικών της σεζόν ’05-’06, το 5-0 της Μπρατισλάβας ήταν «… η χειρότερη ποδοσφαιρική βραδιά», σύμφωνα με τον τότε τεχνικό Γκόρντον Στράχαν. Παρά την αντεπίθεση που ακολούθησε στο «Σέλτικ Παρκ», το 4-0 δεν έφτανε εν τέλει για να αποτρέψει μια τεράστια έκπληξη. Οι Σλοβάκοι απέκλεισαν και την Παρτιζάν στον επόμενο γύρο και έγιναν η πρώτη Σλοβάκικη ομάδα που συμμετείχε ποτέ σε ομίλους Champions League.

2007/08 : Άγιαξ- Σλάβια Πράγας (0-1, 1-2)


Η ποιοτική «φουρνιά» του Άγιαξ, με παίκτες όπως ο Φερτόχεν, ο Σουάρεζ, ο Χάϊτινχα, ο Εμάνουελσον και ο Χούντελααρ, έμελε να βιώσει έναν «πικρό» αποκλεισμό, στο πλαίσιο της προκριματικής διαδικασίας το καλοκαίρι του 2007. Ο «Αίαντας», παρότι είχε σαφώς καλύτερη ομάδα από τη Σλάβια Πράγας, έχασε δις από τους Τσέχους και - δικαίως - το εισιτήριο για τη φάση των ομίλων. Μετά από 5 κατά σειρά αποτυχημένες προσπάθειες σε προκριματικά, η Σλάβια κατάφερνε επιτέλους να «γευτεί» τη χαρά της συμμετοχής στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση τη χρονιά 2007/08.

2008/09 : Ανόρθωση-Ολυμπιακός (3-0, 0-1)

Η λίστα των εκπλήξεων έχει και ελληνικό «χρώμα». Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι του Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο του Ολυμπιακού, το «βαρύ» 3-0 στην Κύπρο έκανε πολύ δύσκολη την υπόθεση πρόκριση στον επαναληπτικό. Η Ανόρθωση του Τιμούρ Κετσπάγια δεν ... λύγησε στο «Γ.Καραισκάκης» (έχασε με 1-0), καταφέρνοντας να γίνει η πρώτη κυπριακή ομάδα που θα κούναγε ποτέ «σεντόνι». Στους ομίλους εκείνη τη σεζόν, αντιμετώπισε αργότερα και τον Παναθηναϊκό.

2009/10 : Σαχτάρ Ντόνετσκ-Τιμισοάρα (2-2, 0-0)


Τη σεζόν όπου τα προκριματικά του Champions League διαχωρίστηκαν στα μονοπάτια των πρωταθλητών και των μη πρωταθλητών, η Σαχτάρ έπεσε θύμα έκπληξης από την άσημη Τιμισοάρα. Έχοντας κερδίσει μόλις δυο μήνες πριν το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, οι Ουκρανοί αποκλείστηκαν χάρη στο εκτός έδρας γκολ από τη δευτεραθλήτρια Ρουμανίας, στον 3ο γύρο των προκριματικών, η οποία όμως δε συνέχισε το ... θαύμα της και κόντρα στην Στουτγκάρδη αργότερα ώστε να φτάσει στους ομίλους.

2012/13 : Ντουντελάνζ-Σάλτσμπουργκ (1-0, 3-4)


«Είναι μια καταστροφή», είχε δηλώσει ο αμυντικός Μάρτιν Χιντερέγκερ μετά τον αποκλεισμό της Σάλτσμπουργκ από κάποια … Ντουντελάνζ! Οι Αυστριακοί τότε, στον 2ο προκριματικό γύρο των πρωταθλητών, την «πάτησαν» από την ομάδα του Λουξεμβούργου, γνωρίζοντας έναν εκ των πιο ντροπιαστικών αποκλεισμών σε επίπεδο Champions League τα τελευταία χρόνια.

Επιμέλεια: Χρήστος Γραβιάς

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube