Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν ξεχώρισε γιατί ήταν μετρ της τακτικής. Ξεχώρισε διότι είχε τον τρόπο να κερδίζει τον κάθε ποδοσφαιριστή και να παίρνει από αυτόν το 100%. Τον έκανε να παίζει και γι’ αυτόν. Στην πολυετή του καριέρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανέδειξε ουκ ολίγους παίκτες.

Άλλους από τα «σπλάχνα» του συλλόγου κι άλλους αποκτώντας τους στο κατάλληλο τάιμινγκ. Είχε όπως κάθε προπονητής που… σέβεται τον εαυτό του αγαπημένα παιδιά και τις περισσότερες φορές έκανε επιλογές που αποδείχθηκαν σοφές.

Οι τρεις «γερόλυκοι»

Στο βιβλίο ιστορίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οι Γκάρι Νέβιλ, Πολ Σκόουλς και Ράιαν Γκιγκς, έχουν το δικό τους ιδιαίτερο κεφάλαιο. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της μεγάλης καριέρας τους (στην εποχή της απόλυτης κυριαρχίας της ομάδας από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 κι έπειτα) αγωνίστηκαν ΜΟΝΟ στους «κόκκινους διαβόλους» . Ο Σκόουλς πείστηκε μέχρι και να επανέλθει στην ενεργό δράση, μεσούσης της περασμένης περιόδου, όταν τον είχε ανάγκη ο Φέργκιουσον, ενώ ο Γκιγκς συνεχίζει απτόητος αν και πλησιάζει τα 40!

Κράτησε τον Καντονά

Η ζωή του Ερίκ Καντονά μετά το χτύπημα… κουνγκ φου σε οπαδό της Κρίσταλ Πάλας (και την οκτάμηνη τιμωρία) άρχισε να γίνεται δύσκολη. Ο Σκωτσέζος τον έπεισε να παραμείνει και το 1996 πανηγύρισαν μαζί την κατάκτηση του νταμπλ. Το νικητήριο γκολ στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στη Λίβερπουλ αποτελεί ξεχωριστή στιγμή για τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ.

Ρόι Κιν(γκ)

Τα φώτα έπεφταν πάνω στον Ερίκ Καντονά, αλλά η συμβολή του Ρόι Κιν (για περισσότερα χρόνια μάλιστα) στις επιτυχίες της Γιουνάιτεντ ήταν καθοριστική. Ο Ιρλανδός μέσος αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα «γρανάζια» της ομάδας και τους αγαπημένους του παίκτες στο γήπεδο -ανεξάρτητα από τα ups and downs που είχαν οι σχέσεις τους.

Το παπούτσι στον Μπέκαμ και ο Ρονάλντο

Ένα από τα «πουλέν» του ήταν και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ωστόσο το 2003 και μετά τον αποκλεισμό από την Άρσεναλ στο Κύπελλο, ο Φέργκιουσον ξέσπασε στα αποδυτήρια κι ένα παπούτσι… «προσγειώθηκε» στο κεφάλι του Άγγλου μέσου. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς συναίνεσε στην αποχώρησή του από το «Ολντ Τράφορντ» και εισηγήθηκε την απόκτηση του 18χρονου σούπερ ταλέντου τότε, Κριστιάνο Ρονάλντο από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Η συνέχεια γνωστή…

Το τελευταίο αστέρι

Σε ίδια ηλικία μεταγράφηκε στην ομάδα και ο Γουέιν Ρούνεϊ από την Έβερτον. Ο νεαρός και πολλά υποσχόμενος επιθετικός είχε δείξει από νωρίς για το τι είναι ικανός και γρήγορα εξελίχθηκε σε ηγετική μορφή, με την εν γένει παρουσία του και τις εξαιρετικές του επιδόσεις στην επίθεση.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube