Το «πειστήριο 2» είναι αυτό που οδήγησε τον Νίκο Ρωμανό ενώπιον των ανακριτικών αρχών, πέντε χρόνια και τέσσερις μήνες μετά την υπό όρους αποφυλάκισή του. Πρόκειται για μια νάιλον μπλε σακούλα σκουπιδιών, με την οποία ήταν τυλιγμένα ένα μαύρο πιστόλι μάρκας CZ και ένας μεταλλικός γεμιστήρας χωρίς φυσίγγια. Βρέθηκε στο εσωτερικό του διαμερίσματος της οδού Αρκαδίας, όπου το μεσημέρι της 31ης Οκτωβρίου σημειώθηκε έκρηξη από λανθασμένη πυροδότηση βόμβας, με απολογισμό τον θανάσιμο τραυματισμό του Κυριάκου Ξυμητήρη και τον βαρύ τραυματισμό της συντρόφου του, Μαριάννας Μανούρα. Η νάιλον σακούλα πάνω στην οποία βρέθηκε αποτύπωμα του Νίκου Ρωμανού περιγράφεται στα επίσημα δικαστικά έγγραφα ως «εμφανώς σκισμένη και με ίχνη ρυπαρότητας».

Το εύρημα τέθηκε υπόψη του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, ο οποίος εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Νίκου Ρωμανού. Ο 31χρονος συνελήφθη τελικά το απόγευμα της Δευτέρας κατηγορούμενος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και παράβαση του νόμου περί όπλων και εκρηκτικών. Οι ίδιες κατηγορίες έχουν εξάλλου απαγγελθεί και στους άλλους τρεις συλληφθέντες για την υπόθεση της έκρηξης στους Αμπελοκήπους.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο διάστημα της κράτησής του στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής, στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, ο Ρωμανός δεν θέλησε να αμφισβητήσει το εύρημα επί του «πειστηρίου 2». Απέδωσε ωστόσο την ύπαρξή του σε «δοσοληψία» του παρελθόντος, τη μεταβίβαση δηλαδή του πιστολιού σε παρελθόντα χρόνο. Επιπλέον δήλωσε ότι ουδέποτε είχε επισκεφθεί το διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας, ότι δεν γνωρίζει τα άτομα που διώκονται για την ίδια υπόθεση, καθώς και ότι ο ίδιος έχει διακόψει κάθε σχέση με την παρανομία και την ένοπλη βία. Τον ίδιο υπερασπιστικό ισχυρισμό διατύπωσε και ο συνήγορός του Νικόλας Αλετράς: «Aρνείται στο σύνολο τις κατηγορίες ενόψει του ότι δεν γνωρίζει κανέναν έτερο συγκατηγορούμενό του, ούτε έχει καμία απολύτως σχέση με το διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας, όπου σημειώθηκε η έκρηξη», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του. Αναφορικά με το αποτύπωμα στη σακούλα με το όπλο διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι «το συγκεκριμένο εύρημα ανάγεται σε χρόνο προγενέστερο της αρχικής σύλληψής του, το έτος 2013». Την Παρασκευή πάντως, μετά την απολογία του στον ανακριτή, οδηγήθηκε εκ νέου στη φυλακή.

Η ληστεία στον Βελβεντό
Τον Φεβρουάριο του 2013 η Αστυνομία έπειτα από καταδίωξη είχε συλλάβει τον Νίκο Ρωμανό για διπλή ληστεία σε υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στον Βελβεντό Κοζάνης. Για την υπόθεση καταδικάστηκε σε ποινή πολυετούς κάθειρξης, ενώ στο διάστημα που ήταν κρατούμενος του απαγγέλθηκαν συμπληρωματικές κατηγορίες για κατασκευή και κατοχή τεσσάρων αυτοσχέδιων εκρηκτικών – εμπρηστικών μηχανισμών. Eπειτα από ενέργειες του συνηγόρου του, οι ποινές του συγχωνεύθηκαν στα 18 χρόνια και χάρη στις ευεργετικές διατάξεις του «νόμου Παρασκευόπουλου» αποφυλακίστηκε υπό όρους τον Ιούλιο του 2019. Ενδιαμέσως είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. δεν θεωρούσαν τον 31χρονο Νίκο Ρωμανό ύποπτο για συμμετοχή σε ενέργειες του λεγόμενου αντάρτικου πόλης. Σε Αστυνομία και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έφθαναν πληροφορίες για συμμετοχή του σε ειρηνικές δράσεις και εκδηλώσεις αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου, όχι όμως και για ενέργειες ένοπλης βίας. Ωστόσο, στο διάστημα που μεσολάβησε από την έκρηξη της 31ης Οκτωβρίου στους Αμπελοκήπους μέχρι σήμερα έχουν προκύψει ορισμένα ενδιαφέροντα ευρήματα.

Ανάμεσα σε όσα βρέθηκαν στο διαμέρισμα των Εξαρχείων, όπου ζούσαν ο θανάσιμα τραυματισθείς από την ακούσια πυροδότηση της βόμβας Κυριάκος Ξυμητήρης και η τραυματίας σύντροφός του Μαριάννα Μανούρα, συγκαταλέγεται μια κάρτα τραπέζης. Ανήκει σε γυναίκα που, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, διατηρεί δεσμό με αντιεξουσιαστή, ο οποίος το 2013 είχε –όπως και ο Νίκος Ρωμανός– κατηγορηθεί για συμμετοχή στη διπλή ληστεία στον Βελβεντό. Το συγκεκριμένο εύρημα δεν έχει νομική ή αποδεικτική ισχύ. Ενδεχομένως όμως να περιγράφει τις σχέσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης.

Η γιάφκα
Την Τρίτη –στο μεταξύ– η Αντιτρομοκρατική εντόπισε στο Παγκράτι υπόγειο-γιάφκα, μέσα στο οποίο υπήρχαν κρυμμένα όπλα, εκρηκτικά και ένα λάπτοπ. Για την υπόθεση κρατείται 49χρονος κάτοικος Βύρωνα, ο οποίος ουδέποτε στο παρελθόν είχε απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ. Αστυνομία και υπουργείο τονίζουν εμφατικά ότι η υπόθεση δεν σχετίζεται με την έκρηξη στο διαμέρισμα των Αμπελοκήπων. Καθώς μάλιστα η μικρή αποθήκη ήταν μισθωμένη από το 2008, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι το περιεχόμενό της –όπλα και εκρηκτικά– συνδέεται με οργανώσεις που έδρασαν κυρίως τη δεκαετία 2008-2018. Οπως ο «Επαναστατικός Αγώνας» που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. και η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» που ανέστειλε τη δράση της στα τέλη του 2018. Πληροφορίες της «Κ» μάλιστα αναφέρουν ότι στον φορητό υπολογιστή βρέθηκε σβησμένο αρχείο κειμένου με ονομασία που παραπέμπει σε προκήρυξη ανάληψης ευθύνης, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. πάντως να καταβάλλουν προσπάθειες ανάκτησής του.

Ορισμένες πληροφορίες ωστόσο, από αστυνομικές πηγές, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο διασύνδεσης των δύο υποθέσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες –αναφέρουν χαρακτηριστικά– προέκυψαν ενδείξεις ότι άτομα καταδικασμένα για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» είχαν προσωπική γνωριμία με τον «Κυριάκο», τον νεκρό της οδού Αρκαδίας, Κυριάκο Ξυμητήρη. Προχωρούν μάλιστα ένα βήμα παρακάτω διατυπώνοντας ισχυρισμούς, που πάντως δύσκολα μπορούν να επιβεβαιωθούν στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι ο θανάσιμα τραυματισθείς από την έκρηξη στους Αμπελοκήπους είναι πιθανό να ήταν παρών σε ένοπλη ληστεία τράπεζας στην Κλειτορία Αχαΐας το 2014. Για τη συγκεκριμένη ενέργεια είχε κατηγορηθεί ο έγκλειστος για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» Νίκος Μαζιώτης.

Πηγή: Καθημερινή

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube