Σε επίπεδο διαιτησίας διανύουμε μία χρονιά λίγο παράξενη. Με ξένους διαιτητές στα ντέρμπι, με καλύτερους ξένους διαιτητές στα «καλύτερα» ντέρμπι, με Έλληνες στα υπόλοιπα αλλά φωνές για ξένους. Με λίγα λόγια, είναι μία σεζόν - μεταβατική ή όχι θα δείξει - αλλά σε κάθε περίπτωση περίεργη.
Ακόμη, όμως, δεν έχει ολοκληρωθεί. Και παρά το γεγονός ότι ο πρωταθλητής βγήκε, παρά το γεγονός ότι υπάρχει περίπτωση την Κυριακή στην ουσία να "τελειώσει" και η δεύτερη θέση σε περίπτωση νίκης του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ (ντέρμπι που ασφαλώς θα το σφυρίξει ξένος διαιτητής), τώρα είναι που σε επίπεδο διαιτησίας η διαχείριση γίνεται πιο δύσκολη.
Διότι μπορεί πλέον να μην παίζεται ο πρωταθλητής σε ένα 90λεπτο, μπορεί τα επόμενα ντέρμπι να μην έχουν πια τη σημασία που είχαν, αλλά μπορεί να παίζεται μια ολόκληρη κατηγορία. Να παίζεται ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Μία πρόκριση στον τελικό, αφού στα ημιτελικά σίγουρα θα υπάρχει τουλάχιστον μια ομάδα εκτός των τριών (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ εφόσον προκριθούν).
Τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση η ΚΕΔ; Ένα για παράδειγμα ΟΦΗ - ΠΑΣ Γιάννινα την 27η αγωνιστική, αν παίζεται η κατηγορία, ποιος θα το σφυρίξει; Το Παναθηναϊκός - Άρης την ίδια αγωνιστική, αν εκεί κρίνεται η Ευρώπη, ποιος θα το σφυρίξει; Διότι τον αγώνα του πρώτου γύρου τον είχε διευθύνει Έλληνας (ο Τζοβάρας και ακόμη ακούγονται οι διαμαρτυρίες και των δύο). Τον ημιτελικό του Αστέρα, αν επιβεβαιώσει την παρουσία του εκεί μετά το 0-1 στην έδρα του Εργοτέλη, ποιος θα τον σφυρίξει;
Η λογική λέει Έλληνες, αφού δεν είναι «ντέρμπι» Στους οποίους Έλληνες η ίδια η ΚΕΔ δεν έχει εμπιστοσύνη αφού τα καλύτερα ματς που τους δίνει είναι ένα (για παράδειγμα) Ατρόμητος - ΑΕΚ κι εκεί χωρίς θετικό πρόσημο. Από την άλλη, όμως, πρόκειται για αγώνες που είναι καθοριστικοί ίσως και για το ίδιο το μέλλον των ομάδων. Άρα ξένοι...
Ποιος ξένος, όμως, να έρθει να παίξει ένα ματς Λεβαδειακός - ΠΑΣ Γιάννινα; Έστω Αστέρας εναντίον όποιου μεγάλου κληρωθεί στο Κύπελλο; Ξένος διαιτητής πρώτης γραμμής, δύσκολα. Εδώ η ΚΕΔ δεν βρήκε τέτοιον για το ΑΕΚ - ΠΑΟΚ. Άρα ξένος διαιτητής δεύτερης σειράς. Άρα, μάλλον χειρότερα και από Έλληνας.
Με λίγα λόγια, η διαχείριση για την ΚΕΔ μπορεί να μοιάζει πιο εύκολη τώρα που τελείωσε το θέμα πρωταθλητής, στην πραγματικότητα όμως τώρα είναι που δυσκολεύει. Και όσο περνούν οι αγωνιστικές και συνεχίζονται στα παιχνίδια των «μικρών» τέτοια λάθη, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται.
Επιπλέον, χρήσιμο είναι να φανεί τι θα γίνει πια τη νέα σεζόν. Διότι ωραίο το μέτρο με τους ξένους στα ντέρμπι, καλά πήγε, μειώθηκαν οι φωνές, κυρίως ελαχιστοποιήθηκαν αυτές στη διάρκεια των αγώνων από τους ποδοσφαιριστές και τους αξιωματούχους, αλλά είναι ημίμετρο. Το αντιλαμβάνεται κανείς από το τι γίνεται στους υπόλοιπους αγώνες.
Και περισσότερο, από το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, που για κάποιες ομάδες κρίνονται πάρα πολλά. Ίσως και περισσότερα από ένα πρωτάθλημα ή μια δεύτερη θέση, αν πρόκειται για την ύπαρξή τους...