Μπορεί η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος να άνοιξε τις «πύλες» της τυπικά την 1η Ιουλίου, αρκετές ομάδες όμως είχαν κινηθεί νωρίτερα, καταφέρνοντας να εντάξουν στο δυναμικό τους σπουδαίους ποδοσφαιριστές.
Από τον ακριβότερο όλων Χουλκ και τους Τσάκα- Μανέ που εκτόξευσαν την τιμή τους, με τις ομάδες να πληρώσουν το βάρος του σε χρυσάφι, μέχρι τις σπουδαίες προσθήκες των Πιάνιτς, Χούμελς, αλλά και εκ των «αστεριών» του Euro της Γαλλίας Σάντσες.
1. Χουλκ: 55 εκατομμύρια (από Ζενίτ σε Σανγκάη SIPG)
Όταν οι Κινέζοι λένε πως είναι διατεθειμένοι να κάνουν «υπερβολές» στο μεταγραφικό παζάρι, δεν αστειεύονται. Άλλη μία απόδειξη η άφιξη του Βραζιλιάνου Χουλκ πριν από λίγες ημέρες στην Σαγκάη. Ο πρώην πλέον επιθετικός της Ζενίτ, υπέγραψε το πιο «βαρύ» συμβόλαιο της ζωής του, το οποίο θα του αποφέρει 20 εκ. ετησίως, πάνω κάτω όσο πληρώνονται οι Κριστιάνο Ρονάλντο και Μέσι!
Για να κλείσει η συμφωνία, χρειάστηκε να δοθούν στη Ζενίτ 55 εκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας την μεταγραφή, την ακριβότερη στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Κίνας αλλά και μέχρι στιγμής για φέτος στον κόσμο.
2. Τσάκα: 45 εκατομμύρια (από Γκλάντμπαχ σε Άρσεναλ)
Ένα «τσουβάλι» λεφτά για την Μπορούσια Μένχενγκλάντμπαχ. Το κλαμπ από τη Γερμανία προχώρησε στην πώληση του Γκράνιτ Τσάκα στην Άρσεναλ έναντι 45 εκατομμυρίων ευρώ. Ποσό ρεκόρ για τον σύλλογο, ενώ έγινε η τρίτη ακριβότερη πώληση στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα. Ο Ελβετός μέσος, λίγο μετά την υπογραφή του συμβολαίου του δήλωσε: «Ήθελα πάντα να αγωνιστώ στην Πρέμιερ Λιγκ. Είναι ένα όνειρο που πραγματοποιείται». Ένα πολύ ακριβό όνειρο...
3. Μανέ: 41 εκατομμύρια (από Σαουθάμπτον σε Λίβερπουλ)
Γι' αυτόν η Λίβερπουλ έκανε μία «τρέλα». Οι «κόκκινοι» δεν λυπήθηκαν τα έξοδα προκειμένου να φέρουν στο Άνφιλντ από την Σαουθάμπτον τον Σενεγαλέζο μέσο Σαντιό Μανέ. Ο 24χρονος υπέγραψε ένα πενταετές συμβόλαιο, για να συμβεί όμως αυτό χρειάστηκε να βγουν από τα ταμεία του συλλόγου 41 εκατομμύρια, ποσό που μοιάζει κάτι παραπάνω από «γενναιόδωρο» για την ποιότητα του Μανέ, με τους «Άγιους» να κάνουν ένα εξαιρετικό γι' αυτούς deal.
4. Μπατσουαγί : 40 εκατομμύρια (από Μαρσέιγ σε Τσέλσι)
Σίγουρα πρόκειται για έναν νεαρό ποδοσφαιριστή, δυνατό, που αναμφισβήτητα δεν του λείπει το ταλέντο. Τα 40 όμως εκατομμύρια που πλήρωσε η «νέα» Τσέλσι του Αντόνιο Κόντε στην Μαρσέιγ για να κάνει δικό της τον 22χρονο Βέλγο, φαίνονται πραγματικά «βουνό». Τον παίκτη διεκδικούσε και η Γιουβέντους, από τη στιγμή όμως που προέκυψε ενδιαφέρον από το κλαμπ του Αμπράμοβιτς, δεν υπήρχε πλέον συναγωνισμός. Στοίχισε έτσι περισσότερο από τον Ντρογκμπά, ο οποίος είχε πάει στους «μπλε» με 37,5 εκατ. ευρώ.
5. Μπαϊγί: 38 εκατομμύρια (από Βιγιαρεάλ σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Αποτέλεσε το πρώτο «χτύπημα» της Γιουνάιτεντ από τη στιγμή που υπέγραψε ο Ζοζέ Μουρίνιο. Ο Έρικ Μπαϊγί είναι ένας κεντρικός αμυντικός, Ιβοριανός, 22 ετών, που διακρίνεται για την ταχύτητά του και αποκτήθηκε από την Βιγιαρεάλ για 38 εκατομμύρια ευρώ, με τον ίδιο να υπογράφει τετραετές συμβόλαιο. Το «κίτρινο υποβρύχιο» τον είχε εντάξει στο δυναμικό του τον Ιανουάριο του 2015 από την Εσπανιόλ για 5,7 εκατ.
6. Σάντσες : 35 εκατομμύρια (από Μπενφίκα σε Μπάγερν Μονάχου)
Για πολλούς είναι μία «μίξη» του Κλάρενς Ζέεντορφ και του Έντγκαρ Ντάβιντς. Η Μπενφίκα, στην οποία ανήκε μέχρι τον Μάιο, τον είχε αποκτήσει δωρίζοντας 25 μπάλες στην Αγκούιας Μουσγκέιρα, ένα μικρό κλαμπ της Λισαβόνας που μαζεύει παιδιά ακόμα και από τον δρόμο. Η αλήθεια βέβαια, όπως υποστηρίζει ένας διευθυντής του μικρού συλλόγου, είναι πως για τον Σάντσες έλαβαν και 750 ευρώ επιπλέον! Ο Ρενάντο Τζούνιορ Λούζ Σάντσες, γεννημένος το '97, μέσος, είναι ο νεότερος Πορτογάλος που παίρνει μέρος σε μία διεθνή διοργάνωση(στο Euro της Γαλλίας), η Μπάγερν Μονάχου όμως του Κάρλο Αντσλότι, πρόλαβε να τον κάνει δικό της πριν «μαγέψει» τον κόσμο με τις εμφανίσεις του.
7. Χούμελς : 35 εκατομμύρια (από Ντόρτμουντ σε Μπάγερν Μονάχου)
Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς στον κόσμο. Στα 27 του, επιστρέφει στην Μπάγερν Μονάχου, στης οποίας τα τμήματα υποδομής μεγάλωσε, μένοντας μέχρι το 2008. Εξαιρετικός στο ψηλό παιχνίδι, γρήγορος, έχει ότι χρειάζεται για να ανταπεξέλθει σε οποιοδήποτε σχήμα επιλέξει ο Κάρλο Αντσελότι την προσεχή αγωνιστική σεζόν. Οι «Βαυαροί» τον απέκτησαν στις αρχές Μαΐου καταβάλλοντας στην Ντόρτμουντ την ρήτρα των 35 εκατ. Στο Μόναχο θα βρει τον Μπόατεγκ με τον οποίο συνθέτουν το ζευγάρι της άμυνας της εθνικής Γερμανίας.
8. Μικιταριάν : 31,5 εκατομμύρια (από Ντόρτμουντ σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Υπάρχουν ήδη κάποιοι που ονειρεύονται το δίδυμο Μικιταριάν- Ιμπραΐμοβιτς. Ο πρώτος (27 ετών, Αρμένιος) έφτασε στο Μάντσεστερ από την Ντόρτμουντ κοστίζοντας περί τα 40 εκατ. Ο δεύτερος ως ελεύθερος. Για τον Ζοζέ Μουρίνιο είναι μία μεγάλη ευχαρίστηση να ξεκινάει την δική του «εποχή» στους «κόκκινους διάβολους» έχοντας τους δύο αυτούς ποδοσφαιριστές.
9. Πιάνιτς : 31 εκατομμύρια (από Ρόμα σε Γιουβέντους)
Είναι το κερασάκι στην «τούρτα» ενός πολύ δυνατού κέντρου. Ο 26χρονος Βόσνιος, μεταγραφική κίνηση της Γιουβέντους στην αρχή του καλοκαιριού,καθιστά την «Μεγάλη Κυρία» εκ των φαβορί για την κατάκτηση του επόμενου Champions League, που αποτελεί τον μεγαλύτερο στόχο των ιθυνόντων του συλλόγου του Τορίνο για τη νέα σεζόν. Απόκτημα που στοίχισε 31 εκατ. (30,8 για την ακρίβεια) από τη Ρόμα, κίνηση που αποδυναμώνει και τους «τζιαλορόσι» στην διεκδίκηση του «scudetto».
10. Μοράτα : 30 εκατομμύρια (από Γιουβέντους σε Ρεάλ Μαδρίτης)
Το μέλλον του ήταν προδιαγεγραμμένο. Ο 23χρονος Ισπανός επιθετικός, στα δύο χρόνια παρουσιάς του στο Τορίνο, μεγάλωσε και ωρίμασε ποδοσφαιρικά, κάνοντας μεγάλα βήματα μπροστά. Η Ρεάλ Μαδρίτης, πληρώνοντας στην Γιουβέντους 30 εκατ. τον έκανε και πάλι δικό της, ενεργοποιώντας την οψιόν που υπήρχε στη συμφωνία μεταξύ των δύο ομάδων. Μένει να φανεί εάν ο προπονητής της «βασίλισσας» Ζινεντίν Ζιντάν θα τον αξιοποιήσει ή το κλαμπ θα τον «χρησιμοποιήσει» ώστε γεμίζοντας τα ταμεία του να φτάσει στην αγορά ενός μεγαλύτερου ονόματος για την επιθετική γραμμή.
Δημήτρης Λιαργκόβας