Ο απολογισμός των θυμάτων των ισραηλινών βομβαρδισμών χθες Τετάρτη σε τρεις ζώνες στην προαιώνια πόλη της Παλμύρας, στην έρημο της κεντρικής Συρίας, αυξήθηκε στους 49 νεκρούς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Νωρίτερα, το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδιδε πως σκοτώθηκαν 36 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 50 και πλέον.

Σύμφωνα με τη MKO, σκοτώθηκαν 24 σύροι πολίτες ενταγμένοι σε παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν, 22 μη Σύροι, κυρίως μέλη του σιιτικού «Κινήματος Αλ Νουτζάμπα» του Ιράκ, και 3 άνθρωποι αγνώστων στοιχείων.

Κατά την ίδια πηγή, ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς αρκετοί τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.



Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανάμεσα στους στόχους που χτυπήθηκαν σε βιομηχανική ζώνη της Παλμύρας ήταν αποθήκη πυρομαχικών.

Από την πλευρά του, το SANA μετέδωσε πως πολλά κτίρια υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές.

Ο στρατός του Ισραήλ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο ως αυτό το στάδιο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε «με τον πλέον σθεναρό τρόπο την ισραηλινή βάρβαρη επίθεση εναντίον της πόλης της Παλμύρας», που εντάσσεται «στα συνεχιζόμενα εγκλήματα του σιωνισμού σε βάρος των χωρών της περιοχής και των λαών τους».

Στην Παλμύρα βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι ενταγμένοι στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, που προσέλκυαν χιλιάδες ξένους τουρίστες προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία το 2011, ο οποίος έγινε εξαιρετικά περίπλοκος στην πορεία των ετών. Η πόλη είχε καταληφθεί από τους τζιχαντιστές κι ο αρχαιολογικός χώρος είχε λεηλατηθεί και υποστεί ζημιές την περίοδο που το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) βρισκόταν στο απόγειο της δύναμής του, το 2015, προτού εκδιωχθεί από εκεί το 2017. Επρόκειτο για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές για τη συριακή κληρονομιά.


Αφότου το Ισραήλ μετέφερε το κέντρο βάρος του πολέμου στον Λίβανο, την 23η Σεπτεμβρίου, οι βομβαρδισμοί του στο συριακό έδαφος έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Τα ισραηλινά πλήγματα, σχεδόν όλα από αέρος, είναι εκατοντάδες από το 2011. Μόνο φέτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν γίνει τουλάχιστον 152.

Η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σπανίως σχολιάζει δημόσια τις επιχειρήσεις της στη Συρία κατά περίπτωση, διαμηνύει όμως τακτικά πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν και κινήματα προσκείμενα σε αυτό, όπως ιδίως η λιβανική Χεζμπολά, να επεκτείνουν την παρουσία και την επιρροή τους στη γειτονική χώρα.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Παρίστανε τη μητέρα του Παναγιωτάκη στο τηλέφωνο

Από 5% έως 24% μειώνονται οι τιμές σε 523 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ - Τι θα γίνει με τα εορταστικά καλάθια`

Ισχυροί άνεμοι σάρωσαν Θεσσαλία, Ήπειρο και Εύβοια - Ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» την Άρτα

Εορτολόγιο: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 23 Νοεμβρίου

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του στελέχους clade I της mpox στον Καναδά

Καιρός: Ισχυρά μπουρίνια και δυνατοί άνεμοι σε όλη τη χώρα – Στους 23 βαθμούς η θερμοκρασία

Φρίκη στη Γαλλία: Πατέρας βίαζε την κόρη του και έβαζε και άλλους άνδρες να την κακοποιούν σεξουαλικά

Ολλανδία: Κατασχέθηκε ξωτικό φτιαγμένο από ναρκωτικά

Τραμπ: Παγώνει επ’ αόριστον η υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς

«Καρφί» Τσίπρα σε Κασσελάκη: «Έχουν αφεθεί στο αδειανό πουκάμισο μιας επικοινωνίας που αγνοεί επιδεικτικά την ουσία»