Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια λένε ότι ο Θεός γελάει. Ταιριάζει γάντι σε αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στον Άρη. Ο, τι είχε προγραμματίσει επί χάρτου, ό, τι προβλέψεις είχε κάνει βραχυπρόθεσμα πήγαν σχεδόν όλες περίπατο, θέτοντας το club σαφώς εκτός προϋπολογισμού.

Ο συνδυασμός των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν από την ΦΙΦΑ με την Πανδημία του Κορωνοϊού που μπήκε ως απρόσκλητος επισκέπτης στις ζωές όλων, ήταν αδύνατον να μην επηρεάσει τα οικονομικά της ΠΑΕ. Κυρίως αυτό που λέμε μελλοντικά, δηλαδή προβλεπόμενα έσοδα.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της ζημιάς και να έχει μια εικόνα της κατάστασης αρκεί η απλή παράθεση κάποιων αριθμών. Μέσες άκρες διότι φυσικά δεν είμεθα και λογιστές. Ξεκινάμε από το τηλεοπτικό συμβόλαιο που αποτελεί και μια σταθερή και πολύ σημαντική πηγή εσόδων για τις ΠΑΕ.

Ο Άρης υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι ένα 3ετές συμβόλαιο με την NOVA και ήδη από το πρώτο έτος θα δει το προβλεπόμενο ποσό να μειώνεται κατά 15%, δηλαδή περίπου 400. 000 ευρώ. Δεν τα λες και λίγα. Πάμε και στις υπόλοιπες συνέπειες του covid-19 και της απουσίας κόσμου από τα γήπεδα.

Ως γνωστό ο Άρης είναι μια ομάδα που πορεύεται χέρι-χέρι με το αφοσιωμένο κοινό του. Ποντάρει πολλά τόσο στα εισιτήρια διαρκείας που προσφέρουν κάθε καλοκαίρι την αναγκαία ρευστότητα όσο κι σε αυτά που ονομάζουμε εισιτήρια πόρτας. Σε αυτά από τον Μάρτιο και μετά έφαγε κυριολεκτικά… πόρτα.

Μόνο από την ρεβάνς κυπέλλου με την ΑΕΚ που δεδομένα θα ήταν sold out, έχασε κοντά στο μισό εκατομμύριο. Αν προσθέσεις τουλάχιστον ακόμη ένα (χονδρικά) από τους αγώνες των πλει-οφ -αφού στα φετινά διαρκείας δεν συμπεριλαμβάνονταν τα ματς των πλει-οφ- φτάνουμε στο 1,5 εκ περίπου χαμένα προϋπολογισμένα έσοδα. Και λιγότερα να ήταν, πάλι οι απώλειες είναι πολύ μεγάλες.

Εκεί φυσικά που το χτύπημα ήταν πολύ μεγάλο και εντελώς στα καλά καθούμενα ήταν τα χρήματα που ήδη πληρώνει η εταιρία για τις αμετάκλητες αποφάσεις της ΦΙΦΑ για ποδοσφαιριστές της πρώην εταιρίας.

Η σημερινή δηλαδή ΠΑΕ που έχει άλλο ΑΦΜ, για τα χρέη της παλιάς ζώσας ακόμη και σε εκκαθάριση εταιρίας. Και για τους τέσσερις (Σιστόν, Πορτίγια, Ούμπιδες και Μανταλένα) το ποσό θα ξεπεράσει τις 700.000 ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν και τα χρήματα για τις προσφυγές στο CAS ο λογαριασμός ανεβαίνει και θα προσεγγίσει τα 3εκ.

Έτσι συνοπτικά έχετε μια εικόνα για την οικονομική ζημιά που υπέστη ο Άρης από τα ban αλλά και τον Κορωνοϊό. Χρήματα που αν είχαν μπει στα ταμεία, τώρα θα είχαν τακτοποιηθεί σχεδόν όλες οι εκκρεμότητες της φετινής χρήσης.

Προφανώς και πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη για τον Θόδωρο Καρυπίδη που αναγκαστικά επωμίζεται το βάρος και καλείται να πληρώσει χρήματα που υπολόγιζε να δώσει για τις ανάγκες της ομάδας και όχι σε πρώην ποδοσφαιριστές.

Αυτό προφανώς την επόμενη φορά θα τον κάνει εξόχως πιο προσεκτικό σε ζητήματα που αφορούν ΦΙΦΑ και ΕΠΟ και προφανώς πολύ υποψιασμένο στα χρήματα που θα δαπανήσει για την ομάδα της επόμενης σεζόν. Κάπου εδώ έρχεται ο κόσμος της ομάδας να βάλει… πλάτη.

Ζήτησε να βγουν εισιτήρια διαρκείας παρά το γεγονός ότι δεν ξέρει κανείς ακόμη πότε και σε ποιο ποσοστό θα επιτραπεί παρουσία κόσμου στα γήπεδα.

Αναγνωρίζει όμως την προσπάθεια της ιδιοκτησίας να διώξει τον βραχνά των ban πάνω από την ομάδα, δίδοντας κυριολεκτικά για την ίδια πεταμένα λεφτά.

ΥΓ: Στα παραπάνω να προστεθεί και το ναυάγιο της μεταγραφής του Φετφατζίδη στην Αλ Αϊν. Σαφώς θα είχε προσφέρει μεγάλη ανάσα…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: Άρης