Μεταγραφές ουσίας και όχι εντυπωσιασμού επιχείρησαν το φετινό καλοκαίρι οι ισπανικοί σύλλογοι, αφού συνολικά ξόδεψαν 263.620.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, τα έσοδά τους ξεπέρασαν τα 413 εκατ. ευρώ!

Τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι διοικούντες τους ισπανικούς συλλόγους προσπαθούν με άλλους τρόπους να ενισχύσουν τα ρόστερ τους.

Πλέον οι περισσότερες ομάδες της πρώτης κατηγορίας στρέφονται στις ακαδημίες τους, «ψάχνονται» για έξυπνες λύσεις, αφού το 40% των εσόδων πηγαίνει στη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα και το 60% στις υπόλοιπες.

Ακόμη και η Ρεάλ Μαδρίτης προχώρησε στην απόκτηση νεαρών και πολλά υποσχόμενων ποδοσφαιριστών για την ενίσχυση του ρόστερ της εν όψει της νέας σεζόν. Αν και ακόμα δεν έχει τελειώσει η μεταγραφή του Γκάρεθ Μπέιλ, με την οποία η «βασίλισσα» θα κάνει νέο ρεκόρ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Μετά την αποχώρηση του Ζοσέ Μουρίνιο, ο Κάρλο Αντσελότι καλείται να φέρει στην κορυφή (της Ισπανίας και της Ευρώπης) τους «μερένχες».

Από την πλευρά της, η περσινή πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα δεν ξέφυγε οικονομικά, κάλυψε τα κενά σε θέσεις που πραγματικά είχε πρόβλημα και το μόνο που της λείπει είναι ένας δυναμικός στόπερ. Η απόκτηση (έναντι 57 εκατ. ευρω από την Σάντος) του Νεϊμάρ «ζέστανε» τους οπαδούς και όλοι περιμένουν τη συνεργασία του με τον Λιονέλ Μέσι σε επίσημα ματς. Ο Τάτα Μαρτίνο διαδέχθηκε τον άτυχο Τίτο Βιλανόβα, ο οποίος συνεχίζει να δίνει τη μάχη του για να κερδίσει τον καρκίνο.

Στην Ατλέτικο Μαδρίτης πλέον περιμένουν τον Νταβίντ Βίγια να… βγάλει το φίδι από την τρύπα μετά την πώληση του Ρανταμέλ Φαλκάο έναντι 60 εκατ. ευρώ στην Μονακό. Η λογική λέει ότι οι «ροχινμπλάνος» πηγαίνουν για την τρίτη θέση, με τον Ντιέγκο Σιμεόνε να διατηρεί στα χέρια του την… μπαγκέτα του μαδριλένικου συλλόγου.

Την περσινή σεζόν η Σοσιεδάδ έκανε την έκπληξη και τερμάτισε στην τέταρτη θέση, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για τα πλέι οφ του Champions League. Ο περσινός προπονητής της, Φιλίπ Μοντανιέ, πήγε στη Ρεν και ο ταλαντούχος Ιγιαραμέντι ανήκει πλέον στη Ρεάλ Μαδρίτης. Την τεχνική ηγεσία του ισπανικού συλλόγου ανέλαβε ο 35χρονος Γιαγκόμπα Αρασάτε.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε και η Βαλένθια κατέλαβε την πέμπτη θέση της βαθμολογίας. Πλέον στον πάγκο των «νυχτερίδων» βρίσκεται ο Μίροσλαβ Τζούκιτς. Μετά την πώληση του Ρομπέρτο Σολδάδο, αποκτήθηκε ο Έλντερ Ποστίγκα.

Η Σεβίλλη, από την πλευρά της, έβαλε στα ταμεία της 70 εκατ. ευρώ, όμως φρόντισε να διαθέσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του ρόστερ της με έξυπνες βόμβες (Γκαμέιρο, Μπάκα, Μαρίν, Ρουσέσκου).

Καμία σχέση με τον Μαρτσέλο Μπιέλσα δεν έχει ο Ερνέστο Βαλβέρδε, όμως οι προπονητικές του ικανότητες είναι αδιαμφισβήτητες. Για αυτό τον λόγο ο πρόεδρος της Μπιλμπάο τον έφερε πίσω στην ομάδα της καρδιάς του για να την επαναφέρει σε ευρωπαϊκή τροχιά, ύστερα από το περσινό… στραπάτσο.

Την «ανανέωση» της παρουσίας της στην Ευρώπη έχει ως στόχο η Μπέτις. Οι «βερδιμπλάνκος» με νέο ηγέτη στο κέντρο τον Τσάβι Τόρες (από την Χετάφε), ύστερα από την πώληση του Μπενιάτ Ετσεμπερία στην Μπιλμπάο, θα προσπαθήσουν να πετύχουν τον στόχο τους.

Η Μάλαγα; Ιστορία μου, αμαρτία μου! Δεν εξασφάλισε την έξοδο στην Ευρώπη λόγω οφειλών, μείωσε το μπάτζετ σε σχέση με πέρυσι πάνω από 50%. Οι μέρες δόξας των Ανδαλουσιανών έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στην πώληση των Ισκο, Τουλαλάν, Χοακίν, Ιτούρα και Ντεμικέλις, ενώ ο Σαβιόλα κατέληξε στον Ολυμπιακό.

Ερωτηματικό αποτελούν οι πορείες που θα έχουν Ράγιο Βαγεκάνο του Νέρι Καστίγιο, η Χετάφε, η Λεβάντε των Λουκά Βύντρα και Αντρέας Ίβανσιτς, η Γρανάδα του (δανεικού) Ορέστη Καρνέζη, αλλά και οι Θέλτα, Εσπανιόλ, Βαγιαδολίδ και Οσασούνα.

Οι Έλληνες και ο… Έλληνας της Primera

O Ερνέστο Βαλβέρδε μετά από 8 χρόνια γύρισε στην ομάδα της καρδιάς του, την Μπιλμπάο.

Στο Λεβάντε χαρακτηρίζουν τον Λουκά Βύντρα ως «το καλύτερο παιδί». Πήγε πριν από έξι μήνες και κατάφερε να ανανεώσει για ακόμη έναν χρόνο το συμβόλαιό του.

Μαζί του είναι ο Καράμπελας, ο Σιμάο και ο Ιβανσιτς του… χθεσινού Παναθηναϊκού.

Στα σαλόνια της Primera Division – έστω και με τη μορφή δανεισμού από την Ουντινέζε – θα αγωνίζεται και ο Ορέστη Καρνέζης με τη φανέλα της Γρανάδα του Αλκαράθ.

Οι δέκα ακριβότερες μεταγραφές

1. Νεϊμάρ (από Σάντος στην Μπαρτσελόνα) 57 εκατ. ευρώ
2. Ίσκο (από Μάλαγα στην Ρεάλ Μαδρίτης) 30 εκατ. ευρώ
3. Ασιέρ Ιγιαραμμέντι (από Σοσιεδάδ στην Ρεάλ Μαδρίτης) 30 εκατ. ευρώ
4. Μπόγιαν Κρκιτς (από Ρόμα στην Μπαρτσελόνα) 13 εκατ. ευρώ
5. Μπενιάτ Ετσεμπερία (από Μπέτις στην Μπιλμπάο) 8 εκατ. ευρώ
6. Κέβιν Γκαμέιρο (από Παρί Σεν Ζερμέν στην Σεβίλλη) 7,5 εκατ. ευρώ
7. Κάρλος Μπάκα (από Μπριζ στην Σεβίλλη) 7 εκατ. ευρώ
8. Λέο Μπαπτιστάο (από Βαγεκάνο στην Ατλέτικο) 7 εκατ. ευρώ
9. Ντανιέλ Καρβαχάλ (από Λεβερκούζεν στην Ρεάλ Μαδρίτης) 6,5 εκατ. ευρώ
10. Πέδρο Λεόν (από Ρεάλ Μαδρίτης στην Χετάφε) 6 εκατ. ευρώ

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Σοσιεδάδ-Χετάφε (20:00)
Βαγιαδολίδ-Μπιλμπάο (22:00)
Βαλένθια-Μάλαγα (00:00)

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Μπαρτσελόνα-Λεβάντε (20:00)
Οσασούνα-Γρανάδα (22:00)
Ρεάλ Μαδρίτης-Μπέτις (22:00)
Σεβίλλη-Ατλέτικο Μαδρίτης (00:00)

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Ράγιο Βαγεκάνο-Έλτσε (21:00)
Αλμερία-Βιγιαρεάλ (23:00)
Θέλτα-Εσπανιόλ (23:00)

Σταύρος Καλογεράκης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube