Του Θοδωρή Τσούτσου
Οι τρεις "μεγάλοι" του ελληνικού ποδοσφαίρου το είχαν ξεκινήσει αυτό από τα προηγούμενα χρόνια. Από φέτος, το εφαρμόζει και ο Ιβάν Σαββίδης στον ΠΑΟΚ. Συμβαίνει πολύ συχνά στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο ένας να παρασύρει τον άλλον. Και στο καλό, αλλά κάποιες φορές και στο κακό.
Πλέον, το καρέ των προπονητών στους πάγκους των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Ξένοι, νεαροί σε ηλικία, πολύ φιλόδοξοι για το μέλλον τους. Και όλοι προερχόμενοι από ξεχωριστές σχολές στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Μοναδική διαφοροποίησή τους, αλλά ίσως και καθοριστική, είναι ότι αυτές οι σχολές, είναι και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους.
Με βαθμολογική σειρά (για να μην γίνονται παρεξηγήσεις), ο Ολυμπιακός έχει Πορτογάλο, Μάρκο Σίλβα 38 ετών. Η ΑΕΚ Ουρουγουανό, μεγαλωμένο όμως προπονητικά στην Αγγλία (άρα δύο επιπλέον σχολές), Γκουτάβο Πογέτ 48 ετών. Ο Παναθηναϊκός Ιταλό, Αντρέα Στραματσόνι, 39 ετών. Και ο ΠΑΟΚ τον νεαρότερο, Κροάτη, Ογκόρ Τούντορ 37 ετών.
Ο μέσος όρος ηλικίας στις τέσσερις ομάδες με τη μεγαλύτερη δυναμική αυτή τη στιγμή στην Super League είναι 40 ετών. Εντυπωσιακό. Μαζί με τον επίσης νεαρό 46άχρονο Ράζβαν Λουτσέσκου της Ξάνθης - αυτό κι αν είναι περίεργο - είναι οι μοναδικοί πέντε ξένοι προπονητές αυτή τη στιγμή στο πρωτάθλημα.
Εκτός από το πρώτο δεδομένο, ότι πλέον στους ελληνικούς πάγκους έχουμε προπονητές μοντελάκια, σημασία έχει το... μοντέλο που πλέον εφαρμόζεται. Την τάση που έχει διαμορφωθεί. Και που έχει αλλάξει σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Τη μανία, δηλαδή, που υπήρχε στην Ιβηρική Χερσόνησο. Πλέον, τα χαρακτηριστικά πρέπει να είναι άλλα.
Νεαρός, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι δεν έχει άλλες προπονητικές παραστάσεις και όχι προπονητές ...ήντα και πάνω, όπως Στέφενς, Μαρκαριάν, Φερέρ, Κούπερ, Μπιγκόν, Φερέιρα, Μπόλονι, ούτε καν Φερνάντο Σάντος. Θτικό ή όχι, θα φανεί, αλλά πάντως φαίνεται να "βγαίνει". Σίγουρα στον Ολυμπιακό, που άλλωστε εκείνος καθιέρωσε αυτό το μοντέλο και οι άλλοι τον ακολούθησαν. Ισως στον ΠΑΟΚ, που φαίνεται να στηρίζει τα νέα δεδομένα του και αυτό από μόνο του (για ΠΑΟΚ) είναι θετικό. Πιθανόν σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, αν και ακόμη είναι νωρίς.
Η άλλη τάση στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε σχέση με τους προπονητές, είναι στην ουσία όλοι οι υπόλοιποι. Με τη στροφή στον Ελληνα, αλλά προσέξτε και πάλι, στον νεαρό Ελληνα. Ο Αστέρας με τον Στάικο Βεργέτη, ετών 39. Ο Ατρόμητος με τον Τραϊανό Δέλλα, ετών 39. Ο Πανθρακικός με τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, επίσης ετών 39. Και οι 40 και κάτι: Η Βέροια με τον Γιώργο Γεωργιάδη, ετών 43. Ο Ηρακλής με τον Νίκο Παπαδόπουλο, ετών 44. Ο Λεβαδειακός με τον Απόστολο Μάντζιο, ετών 46. Ο Πανιώνιος με τον Μαρίνο Ουζουνίδη, ετών 47. Και η Καλλονή με τον Θαλή Θεοδωρίδη, ετών 48.
Αν μάλιστα το μέτρημα σταματούσε εδώ, ο μέσος όρος ηλικίας των προπονητών στην Super League θα ήταν μόλις 42 ετών. Απλώς ο ΠΑΣ Γιάννινα με τον Γιάννη Πετράκη (ετών 56), ο Πλατανιάς με τον Γιώργο Παράσχο (ετών 63) και ο Παναιτωλικός με τον Γιάννη Ματζουράκη (ετών 66) τον ανεβάζουν στα 46 χρόνια.
Ασφαλώς, ούτε πάλι είναι μεγάλος. Ισως και ο χαμηλότερος που υπήρξε ποτέ. Και δείχνει μια νέα νοοτροπία που δημιουργείται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τουλάχιστον σε αγωνιστικό επίπεδο. Ακόμη και στη σχέση που έχουν οι ποδοσφαιριστές με τους προπονητές τους. Είναι και αξιοποιήσιμη αυτή η νέα τάξη πραγμάτων; Αυτό πλέον είναι κάτι που αφορά στους παράγοντες, που η αλήθεια είναι ότι όσο και αν προωθούν το νεανικό μοντέλο, οι ίδιοι δυσκολεύονται να το ακολουθήσουν!