Η ιστορία καταγράφει τα τρόπαια. Η ανθρώπινη μνήμη, ωστόσο, δεν λειτουργεί το ίδιο «ψυχρά» και… λογιστικά.

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Σε αυτή μένουν, συχνά παίρνοντας στη θέση των γεγονότων, τα συναισθήματα που δημιουργούν στιγμές. Στιγμές που σημάδεψαν την ιστορία, συνήθως-δε-τη διαμόρφωσαν κιόλας. Τέτοιες στιγμές, πολλές μα πάνω από όλα συγκλονιστικές, μας έχουν χαρίσει τα Final Four της Ευρωλίγκας κι εμείς θυμόμαστε τις πιο χαρακτηριστικές και τους πρωταγωνιστές τους.

1992: Το θαύμα του «Σάλε»
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε ρόλο νεόκοπου προπονητή (με μαύρα μαλλιά) και ο ακόμη τότε ανερχόμενος Σάσα Τζόρτζεβιτς (με… μαλλιά) είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για το μπασκετικό θαύμα της Παρτιζάν. Η Μπανταλόνα μοιάζει να αγκαλιάζει την κούπα στον τελικό της Κωνσταντινούπολης με το τυχερό καλάθι του Τόμας Γιοφρέσα 13 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο «Σάλε», όμως, έχει την τελευταία λέξη. Διανύει αστραπιαία το παρκέ, σηκώνεται για τρεις υπό πίεση χρόνου και αντιπάλου και ευστοχεί! Η Παρτιζάν είναι στην κορυφή της Ευρώπης με το τελικό 71-70.


1993: Η «μαχαιριά» του Ραγκάτσι
Η μισή Θεσσαλονίκη έχει κατέβει στην Αθήνα για να δει τον ΠΑΟΚ στο Final Four του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς αστοχεί σε βολή και κατόπιν σε σουτ με τον ημιτελικό κόντρα στην Μπενετόν στην ισοπαλία. Όλοι περιμένουν από τον μεγάλο Τόνι Κούκοτς ή έστω τον Μάσιμο Ιακοπίνι να πάρουν την τελευταία επίθεση. Η μπάλα καταλήγει στον άσημο ρολίστα Μαουρίτσιο Ραγκάτσι, που πατώντας τη γραμμή «σκοτώνει» τον ΠΑΟΚ, ο οποίος χάνει την ευκαιρία να φτάσει στον τελικό. Όπως χάνουν και οι Ιταλοί τον τίτλο από τη Λιμόζ του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και του Γιούρε Ζντοβτς στον τελικό.


1994: Κορνίλιους… who?
Ο Ζάρκο Πάσπαλι ήταν ο αδιαφιλονίκητος MVP της σεζόν και ο Κορνίλιους Τόμπσον απλώς ένα μέτριος Αμερικανός. Μια βραδιά, όμως, αρκούσε για να γίνει ο πρώτος μοιραίος και ο δεύτερος ήρωας. Ο Ολυμπιακός φτάνει στον τελικό θριαμβεύοντας επί του Παναθηναϊκού στον «εμφύλιο» και φαντάζει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το τρόπαιο, αλλά μία πρωτοφανής «καθίζηση» στα τελευταία επιτρέπει στους Καταλανούς να επιστρέψουν στο ματς. Ο Τόμπσον των 2/9 σουτ στη βραδιά δίνει με τρίποντο προβάδισμα στην ομάδα του με 59-57, ο Ιωαννίδης βάζει και ξαναβγάζει το σακάκι του και ο Πάσπαλι αστοχεί σε μία βολή και το τελευταίο σουτ στον αγώνα. Η Μπανταλόνα ζει την κορυφαία, μέχρι και σήμερα, στιγμή της ιστορίας της και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς της χαρίζει αυτό που της είχε στερήσει δύο χρόνια πριν.


1996: Από μηχανής γίγαντας
Η πρώτη ελληνική Ευρωλίγκα έρχεται με τον πλέον δραματικό τρόπο. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης γλιστρά και μαζί του φαίνεται να γλιστρά και η κούπα από τα χέρια του Παναθηναϊκό, όταν ο Χουάν Αντόνιο Μοντέρο βγαίνει στον αιφνιδιασμό και ετοιμάζεται να πετύχει το νικητήριο καλάθι για την Μπαρτσελόνα. Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς όμως διανύει το παρκέ σαν «κατοστάρης» και σκεπάζει το καλάθι της ομάδας του με μία μεγαλοπρεπή τάπα. Το χρονόμετρο «κολλά» και τα τελευταία δευτερόλεπτα μοιάζουν... αιώνες. Ο αγώνας-επιτέλους-λήγει και ο Παναθηναϊκός αποκτά το πρώτο από τα έξι αστέρια στη φανέλα του χάρη στον Δαλματό γίγαντα.


1997: Τους πήρε το… ποτάμι
Ο τρίτος του τελικός είναι και φαρμακερός. Ολυμπιακός κατακτά αυτό που του χρωστούσε η ιστορία. Ο Ντέιβιντ Ρίβερς, που το προηγούμενο καλοκαίρι ετοιμαζόταν να αποχωρήσει, μοιάζει σεληνιασμένος στο τελευταίο τρίμηνο της περιόδου. Ο Αμερικανός γκαρντ πετυχαίνει 28 πόντους στον ημιτελικό απέναντι στην Ολίμπια Λιουμπλιάνα και 26 στον τελικό απέναντι στην Μπαρτσελόνα (73-58) επικρατώντας κατά κράτος του Σάσα Τζόρτζεβιτς στη μάχη των πλέι μέικερ. Μάλιστα ένα coast-to-coastπου κάνει στη Ρώμη αφήνει με το στόμα ανοιχτό τους θεατές.


2002-«Πάσχα» με τον Κουτλουάι
Ανήμερα του ορθόδοξου Πάσχα, ο Παναθηναϊκός κατακτά το πιο αντρίκιο από τα ευρωπαϊκά του. Μέσα στην Μπολόνια, απέναντι σε μια ομάδα με σούπερ σταρ, οι «πράσινοι» σηκώνουν το τρίτο τους ευρωπαϊκό. Ο Ιμπραήμ Κουτλουάι με τρίποντο 40’’ πριν το τέλος φέρνει την ομάδα του στο +5 και με άλλες τέσσερις βολές ρίχνει τους οικοδεσπότες στο καναβάτσο και φέρνει την Ανάσταση.


2009-Ο Σισκάουσκας έπαιξε για τον… Παναθηναϊκό
Δύο χρόνια αφότου συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας στην Αθήνα από τον Παναθηναϊκό, ο Ραμούνας Σισκάουσκας συνέβαλε σε έναν ακόμη τίτλο του «τριφυλλιού», αλλά αυτή τη φορά άθελά του. Οι «πράσινοι» είχαν κάνει ένα ονειρεμένο πρώτο ημίχρονο προηγούμενοι 48-28 απέναντι στο φαβορί, αλλά η πίεση των Ρώσων και η ανοχή των διαιτητών τούς έδωσαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τη νίκη. Με το σκορ στο 73-71 και 5,8 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς διατάζει… καθαρή άμυνα. Η τελευταία επίθεση πήγε στα χέρια του Λιθουανού φόργουορντ, που σηκώθηκε για τρίποντο, αλλά αστόχησε και ο Παναθηναϊκός έγινε με δραματικό τρόπο πεντάστερος στο Βερολίνο.


2012-Η ανατροπή του αιώνα
Όχι, δεν είναι υπερβολή… Αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός το 2012 στην Πόλη απέναντι στην ΤΣΣΚΑ ξεπερνά κάθε λογική και δεν υπάρχει όμοιό του στην ιστορία. Η πανίσχυρη και πανάκριβη ομάδα της Μόσχας δείχνει να επιβεβαιώνει εύκολα τα προγνωστικά, όταν δώδεκα λεπτά πριν το τέλος ξεφεύγει με 53-34. Η κίνηση του Ντούσαν Ίβκοβιτς να ρίξει στη μάχη τη δεύτερη πεντάδα του μοιάζει λευκή πετσέτα, αλλά ανάβει τη σπίθα για τη μεγάλη αντεπίθεση. Με δύο βολές του Κώστα Παπανικολάου η διαφορά μειώνεται στον πόντο, δέκα δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο Ραμούνας Σισκάουσκας ντύνεται και πάλι μοιραίος αστοχώντας ΚΑΙ στις δύο βολές από το φάουλ του Βασίλη Σπανούλη. Ο αρχηγός τραβά πάνω του όλη την άμυνα και στην κατάλληλη στιγμή πασάρει στον Γιώργο Πρίντεζη που με το «πεταχτάρι» του ολοκληρώνει το έπος γράφοντας το 62-61.


2013-Η «βροχή» του Σπανούλη
Ο Ολυμπιακός έκανε το Λονδίνο μια δεύτερη… Πόλη. Βρέθηκε στο -17 στο πρώτο δεκάλεπτο απέναντι στη Ρεάλ, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο ο Βασίλης Σπανούλης πήρε «φωτιά». Μετά από ένα κακό πρώτο ημίχρονο, χωρίς πόντο (0/3 δίποντα, 0/3 τρίποντα) και με τρία λάθη, ο αρχηγός του Ολυμπιακού πέτυχε τρία κολλητά τρίποντα και 22 πόντους συνολικά στο δεύτερο μέρος οδηγώντας στην ανατροπή και το θρίαμβο με 100-88.


2014-Μικρός στο μάτι
Βρέθηκε αντιμέτωπος με τους κορυφαίους της θέσης του, Τεόντοσιτς και Ροντρίγκεθ, αλλά τους έβαλε τα γυαλιά. Το Final Four του Μιλάνου ήταν η στιγμή της εκτόξευσης για τον Ταϊρίς Ράις. Ο άλλοτε παίκτης του Πανιωνίου οργίασε, πετυχαίνοντας το νικητήριο καλάθι στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ και προσθέτοντας 26 πόντους στον τελικό απέναντι στη Ρεάλ.


2015-Το έπος του Σπανούλη
Για 35 λεπτά ήταν... άφαντος. Εγκλωβισμένος από την αντίπαλη άμυνα, άστοχος και νευρικός... Όμως ο Βασίλης Σπανούλης αφυπνίστηκε στο κατάλληλο σημείο και μαζί του ξύπνησε και ο εφιάλτης της ΤΣΣΚΑ. Με αλλεπάλληλα μεγάλα σουτ στο τελευταίο πεντάλεπτο και αποκορύφωμα το τρίποντο που δέκα δευτερόλεπτα πριν το τέλος διαμόρφωσε το 69-66, ο αρχηγός του Ολυμπιακού υπέγραψε τη νίκη πρόκριση στον τελικό του Final Four της Μαδρίτης.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube