Τη στιγμή που έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Κελέτι στην Βουδαπέστη παραμένουν περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποιώντας διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό τους από τα τρένα καθώς με αυτά θέλουν να μεταβούν στη Γερμανία, ένα μικρό αγόρι από τη Συρία στέλνει το δικό του ηχηρό μήνυμα στους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
«Στην αστυνομία δεν αρέσουν οι Σύροι. Στην Σερβία, την Ουγγαρία, στη FYROM, στην Ελλάδα», λέει σε δημοσιογράφο του Al Jazeera το 13χρονο παιδί από τη Νταραά της Συρίας την οποία εγκατέλειψε με την αδελφή του.
Από την Βουδαπέστη όπου βρίσκεται ο μικρός Κινάν Μασαλμέχ στέλνει μέσω του ρεπόρτερ του ειδησεογραφικού δικτύου εξηγεί τα πραγματικά αίτια που ανάγκασαν χιλιάδες συμπατριώτες του να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη λαίλαπα των τζιχαντιστών και του εμφυλίου που μαστίζει τη χώρα.
«Σας παρακαλώ βοηθήστε τη Συρία. Οι Σύροι χρειάζονται βοήθεια τώρα. Απλώς σταματήστε τον πόλεμο και εμείς δε θέλουμε να πάμε στην Ευρώπη. Απλώς σταματήστε τον πόλεμο. Μόνο αυτό», τονίζει ο Κινάν με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και έχοντας ξεκάθαρα στο μυαλό του αυτό που χρειάζεται ο λαός του ώστε να σταματήσει η μεταναστευτική κρίση.
Στο μεταξύ, οι χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν στον σταθμό Κελέτι συνεχίζουν να φωνάζουν συνθήματα «Ελευθερία, ελευθερία», ζητώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στα τρένα από τις ουγγρικές αρχές που για δεύτερη ημέρα αποτρέπουν οποιονδήποτε χωρίς βίζα να εισέρχονται στον σταθμό.
Ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Αντριου Σίμονς, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο περιέγραψε την κατάσταση ως «τεταμένη».
Όπως είπε: «Πολλοί από τους εθελοντές ανθρωπιστικών οργανώσεων λένε ότι η κυβέρνηση εσκεμμένα αφήνει όλο αυτό να συμβεί. (Οι πρόσφυγες) Δεν θέλουν να παραμείνουν εδώ, θέλουν να φύγουν. Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σιδηροδρομικό δίκτυο και η Ουγγαρία δεν τους θέλει».
Από την άλλη, εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης επισήμανε πως «σε εδάφη της ΕΕ παράνομοι μετανάστες μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μόνο με ισχύονται έγγραφα και ακολουθώντας τους κανόνες της ΕΕ». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «ένα εισιτήριο τρένου δεν παρακάμπτει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς».
Για την φροντίδα των ανθρώπων που περιμένουν κάτω από τον καυτό ήλιο να τους δοθεί η δυνατότητα να ταξιδέψουν, έχουν σπεύσει εθελοντές, οι οποίοι τους προσφέρουν τροφή και νερό, αλλά και είδη ρουχισμού και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Πηγή: Protothema.gr ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube