Χρόνια ολόκληρα η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση πάσχιζε ν’ αναδείξει, δίπλα στον Καλλίνικο Κρεάνγκα, έναν αθλητή, που θα έφτανε σε τοπ επίπεδο και θα κατάφερνε σπουδαία πράγματα στα μεγάλα αγωνιστικά ραντεβού του αθλήματος. Στον συγκεκριμένο πολύ δύσκολο δρόμο ο Παναγιώτης Γκιώνης έδειξε από νωρίς ότι πληρούσε αυτές τις προϋποθέσεις.
Πριν από περίπου δέκα χρόνια άρχισε να πετυχαίνει σπουδαίες νίκες, αλλά του έλειπαν ένα-δύο βήματα παραπάνω για να φτάσει στο σημείο που πραγματικά άξιζε. Ο προάγγελος για την …εκτόξευσή του ήρθε το 2009 στην Πεσκάρα όταν αναδείχτηκε «χρυσός» Μεσογειονίκης και τους τελευταίους 16 μήνες έφτασε στην απόλυτη δικαίωσή του. Δύο μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Σβέσατ το 2013, χάλκινο στη Στοκχόλμη στο απλό ενός τουρνουά παγκόσμιας εμβέλειας (World Tour) και χάλκινο χτες στο Μπακού στο Top 16, στον θεσμό, που συγκεντρώνει την αφρόκρεμα της Ευρώπης. Μαζί με αυτά υπογραμμίζονται ασφαλώς, η άνοδος στις πρώτες θέσεις του παγκοσμίου πίνακα αξιολόγησης, οι πετυχημένες παρουσίες σε παγκόσμια τουρνουά με προσκλήσεις, η μεταγραφή σε κορυφαίο ευρωπαϊκό σωματείο και οι επιτυχίες του σε διασυλλογικό επίπεδο. Στο Αζερμπαϊτζάν ο Γκιώνης βάδισε για τέταρτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση στα …χνάρια του αξεπέραστου Κρεάνγκα κι αυτό και μόνο αποτυπώνει την τεράστια πρόοδό του. Η νέα πρωτοφανής διάκριση σκόρπισε χαμόγελα και περηφάνια στο άθλημα και επιβεβαίωσε ότι η χώρα διαθέτει τα τελευταία χρόνια και δεύτερο αθλητή πολύ υψηλών απαιτήσεων!
Το Ευρωπαϊκό Top 16 είναι η συνέχεια του κλασικού Top 12, που καθιερώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 κι έγινε τελευταία φορά το 2012. Σε αυτόν τον θεσμό λοιπόν, ο Γκιώνης έγινε μόλις ο δεύτερος Έλληνας αθλητής, που ανεβαίνει στο βάθρο των νικητών, μετά τον Κρεάνγκα, ο οποίος έχει γράψει ιστορία. Η μεγαλύτερη στιγμή του Καλλίνικου καταγράφηκε το 2011 όταν (με τον Κώστα Βατσακλή κι εκείνος στον πάγκο) κατέκτησε το τρόπαιο! Από κει και πέρα εμφανίζει ένα ασημένιο μετάλλιο το 2007 και τρία χάλκινα το 1999, το 2009 και το 2010.
Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αυστρίας, τον Οκτώβριο του 2013, ήταν πρωτόγνωρη χαρά και για τους δύο η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο ομαδικό. Στο απλό όμως, ο Γκιώνης κινήθηκε με την 3η θέση στους δρόμους, που είχε χαράξει ο Κρεάνγκα χρόνια πριν. Ο αθλητής των συνολικά 10 μεταλλίων στον θεσμό είχε φτάσει στον τελικό του απλού στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2002 στο Ζάγκρεμπ, ενώ πήρε και το χάλκινο μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα στο Άαρχους της Δανίας το 2005.
Τον Δεκέμβριο του 2013 στη Σουηδία ο Γκιώνης έγινε ο πρώτος γηγενής Έλληνας, που ανέβηκε στο βάθρο των νικητών στο απλό ενός επαμειβόμενου όπεν της ανώτερης βαθμίδας του αθλήματος (τα λεγόμενα World Tour). Ο Κρεάνγκα έχει να επιδείξει πολλές υψηλές διακρίσεις στα συγκεκριμένα όπεν και ξεχωρίζουν φυσικά οι τρεις πρωτιές του στην Ιαπωνία το 2002, στη Χιλή και στη Ρωσία το 2004.
Σε διασυλλογικό επίπεδο ο Γκιώνης πανηγύρισε τον περασμένο Δεκέμβριο την κατάκτηση του Κυπέλλου Γερμανίας με την Μπορούσια Ντίσελντορφ. Ήταν ο πρώτος του τίτλος με ξένο κλαμπ και μάλιστα ήρθε σε εδάφη της πανίσχυρης χώρας στην ευρωπαϊκή επιτραπέζια αντισφαίριση. Τότε …μιμήθηκε ξανά τον συμπαίκτη του στην εθνική ομάδα, ο οποίος από το 2005 έως το 2010 πανηγύρισε με την Ενεμπόν τέσσερα πρωταθλήματα Γαλλίας! Θυμίζουμε επίσης ότι ο Γκιώνης κυνηγά το Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπορούσια και βρίσκεται στα ημιτελικά, όταν ο Κρεάνγκα είχε κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο το 2003 με τη γαλλική Μονπελιέ (τότε Νάνσι Έβανς και νυν E.T.T.U. Cup).
Σίγουρα, το πολύ ψηλό πλασάρισμα στο διεθνές ranking list, η πολύχρονη καριέρα σε ξένα κλαμπ, η παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο και η κλήση στη μικτή ομάδα της Ευρώπης, αποτελούν επίσης σπουδαίες στιγμές, που πλέον έχουν ζήσει και οι δύο πρωταθλητές μας, αλλά τώρα στεκόμαστε κυρίως στα μετάλλια. Κι αξίζει να προσθέσουμε ότι η πρώτη επιτυχία στα …χνάρια του Κρεάνγκα ήρθε για τον Γκιώνη σε τουρνουά μικρότερης εμβέλειας όταν αναδείχτηκε 1ος Μεσογειονίκης. Εκείνος το πέτυχε το 2009 στην Πεσκάρα, ο Κρεάνγκα το κατάφερε το 1997 σε άλλη πόλη της ίδιας χώρας, το Μπάρι.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ
Στο μεταξύ, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης εξέδωσε προχτές τον πίνακα αξιολόγησης για τον Φεβρουάριο και το πολύ ευχάριστο για τα ελληνικά χρώματα είναι ότι κέρδισαν θέσεις οι περισσότεροι αθλητές, ενώ επανήλθαν στην κατάταξη πολλοί διεθνείς ύστερα από τη συμμετοχή τους στο ουγγρικό World Tour. Στους άνδρες ο Γκιώνης μετακινήθηκε στο νούμερο 22 από το 21 του Ιανουαρίου (κράτησε τους 2.321 βαθμούς), ο Κρεάνγκα έπεσε στο 85 από το 79 (έχασε και 13 βαθμούς) και ο Κώστας Παπαγεωργίου στο 130 από το 125.
Επανεμφανίστηκαν στους πίνακες ο Κώστας Λαγογιάννης, ο Τάσος Ρηνιώτης, ο Κώστας Κωνσταντινόπουλος και ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος και είναι στις θέσεις 227, 284, 441 και 495 αντίστοιχα. Από τα νεότερα παιδιά ο Γιάννης Σγουρόπουλος ανέβηκε στο νούμερο 660 (από 715), ο Στράτος Δαμιανής στο 753 (από 827), ο Βασίλης Αντωνιάδης στο 836 (από 922) και ο Γιώργος Σταματούρος στο 873 (από 962).
Στον αντίστοιχο πίνακα των γυναικών η Κατερίνα Τόλιου πήγε τον Φεβρουάριο στο νούμερο 218 (από 233), η Αγγελίνα Παπαδάκη στο 275 (από 286), η Μαρία Χριστοφοράκη στο 281 (από 294) και η Γεωργία Ζαβιτσάνου στο 398 (από 428). Και οι τέσσερις έπαιξαν στο όπεν της Βουδαπέστης, όπως και η Εξάρχου, που επανήλθε έτσι στην κατάταξη και βρίσκεται στο νούμερο 320. Επίσης, η κορασίδα Έλλη Φίσερ μετακινήθηκε στο 653 (από 711).
* Στους διεθνείς πίνακες του ομαδικού η εθνική μας ομάδα των ανδρών υποχώρησε αυτόν τον μήνα στο νούμερο 14 από το 12 του Ιανουαρίου. Έχει 226 βαθμούς και ισοβαθμεί με τη Λευκορωσία και την Αγγλία. Το συγκρότημα των γυναικών είχε πτώση τριών θέσεων και πήγε στην 43η με 132 βαθμούς. Στους ίδιους βαθμούς είναι η Ελβετία και η Ιταλία, αλλά υπολογίζονται στην 41η και την 42η θέση αντίστοιχα.
* Η I.T.T.F. δημοσίευσε και τους πίνακες αξιολόγησης για τις μικρές ηλικίες. Στην κατηγορία ανδρών κάτω των 21 ετών ο Γιάννης Σγουρόπουλος πήγε στο νούμερο 327 (από 364), ο Στράτος Δαμιανής στο 415 (από 465), ο Βασίλης Αντωνιάδης στο 494 και ο Γιώργος Σταματούρος στο 530. Στις Νέες γυναίκες η Κατερίνα Τόλιου αναρριχήθηκε στο νούμερο 91 (από 104), ενώ η Έλλη Φίσερ βρίσκεται στο 430.
* Στην κατηγορία των αθλητών U18: Ο Γιάννης Σγουρόπουλος ανέβηκε στο νούμερο 171 (από 208) και ο Στράτος Δαμιανής στο 237 (από 285). Ο Βασίλης Αντωνιάδης εμφανίζεται στο 303 και ο Γιώργος Σταματούρος στο 335. Στον αντίστοιχο πίνακα των νεανίδων η Έλλη Φίσερ βρίσκεται στο νούμερο 289.
* Στους αθλητές U15 ο Γιάννης Σγουρόπουλος πήγε στο νούμερο 24 από το 34 του Ιανουαρίου. Βελτίωση και για τον Βασίλη Αντωνιάδη, που πήγε στο 73, όπως και για την Έλλη Φίσερ στις κορασίδες, η οποία μετακινήθηκε στο 100.