Ο Σοφιάν Άμραμπατ δεν έχει αφήσει ούτε ένα λεπτό τη θέση του στον άξονα του Μαρόκου και έχει προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του ώστε να φτάσει η ομάδα στους «4» του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αποτελεί την καρδιά της μεσαίας γραμμής της εθνικής του και δίνει τον ρυθμό στην υπόλοιπη ομάδα, ενώ ξεχωρίζει σε κάθε αγώνα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο παππούς του Σοφιάν, πήγε στο Χάουζεν της Ολλανδίας, ως εργάτης σε ένα τυροκομείο, ενώ μερικά χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκε εκεί και η γιαγιά με τον πατέρα του, Μοχάμεντ, ο οποίος δεν ξαναέφυγε από την Ολλανδία. Λόγω της μόνιμης πλέον παρουσίας της οικογένειας του στη χώρα, ο Σοφιάν γεννήθηκε στο Χάουζεν και σε αλάνες του χωριού έμαθε τι πάει να πει «ποδόσφαιρο», ακολουθώντας τα χνάρια του μεγαλύτερου του αδερφού, Νόρντιν. Από μικρός προσπαθούσε να «κλέψει» μερικά από τα κόλπα του, ενώ έμπνευση του αποτέλεσε και ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος τον επηρέασε στον τρόπο παιχνιδιού του και υιοθέτησε κάποιες από τις τεχνικές του.



Το 2007 εντάχθηκε στην ακαδημία της γενέτειρας του και αργότερα σε αυτήν της Ουτρέχτης, στην οποία εξελίχθηκε και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Έχοντας τον Έρικ τεν Χάαγκ προπονητή μπόρεσε, στην δεύτερη σεζόν που διένυσε στην ομάδα, να αυξήσει τα στατιστικά του, με αποτέλεσμα να μπει στα υπόψιν της Φέγενορντ, η οποία κινήθηκε για την απόκτηση του το 2017. Η μεταγραφή του δεν ήταν τόσο επιτυχημένη όσο περίμενε. Σε δηλώσεις του για την σεζόν που βρισκόταν στην ομάδα του Ρότερνταμ είχε αναφέρει: «Ήρθα σε μια ομάδα όπου τον προηγούμενο χρόνο είχε πάρει το πρωτάθλημα. Είχε μια πολύ δυνατή μεσοεπιθετική γραμμή. Ήξερα τι είχα να αντιμετωπίσω. Από την πρώτη κιόλας μέρα δούλεψα πολύ σκληρά». Έναν χρόνο αργότερα, μετακόμισε στο Βέλγιο για λογαριασμό της Κλαμπ Μπριζ, όπου ούτε εκεί μπόρεσε να αναδειχθεί. Ξεκίνησε μόλις επτά φορές βασικός και στο τέλος της σεζόν αποχώρησε. Σύμφωνα με τον βοηθό προπονητή της ομάδας, ο Σοφιάν πήγε στην Μπριζ με το σκεπτικό πως θα γίνει ένας εκ των πιο σπουδαίων παικτών της ομάδας, ωστόσο η έλλειψη τακτικής πειθαρχίας του στοίχισε τη θέση του στο ρόστερ.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή αγωνίστηκε ως στόπερ, μεσοεπιθετικός, δεξιός μπακ, μέχρι και εξτρέμ. Ο δανεισμός του στην Ελλάς Βερόνα το 2019, σηματοδότησε την καθιέρωση του στη μεσαία γραμμή. Στην ομάδα της Ιταλίας έμεινε μόλις μια σεζόν, αλλά έγινε βασικός και αναντικατάστατος για τον τότε προπονητή της, Ιβάν Γιούριτς. Εκεί ωρίμασε ποδοσφαιρικά και εξελίχθηκε σε ολοκληρωμένο παίκτη που οργάνωνε τις επιθέσεις της ομάδας. Η Βερόνα τελικά τον αγόρασε και τον παραχώρησε στην Φιορεντίνα, στην οποία βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Η θητεία του στην Ιταλία είναι χωρίς αμφιβολία η πιο παραγωγική. Μπορεί στην Ολλανδία να κατάφερε να δείξει λίγο από το ταλέντο του, οι διάφορες, όμως, αλλαγές στις θέσεις δεν του επέτρεψαν να κρατήσει μια ισορροπία στον τρόπο παιχνιδιού του και στην απόδοση του.



Το 2010 έκανε ντεμπούτο με την Ελπίδων της Ολλανδίας. Παρά τις προσπάθειες των «οράνιε» να τον πείσουν να μείνει στην δική τους ομάδα, το 2013 ο Σοφιάν αποφάσισε πως θα αγωνίζεται με την εθνική Μαρόκου. Οι συμμετοχές του με τα «λιοντάρια του Άτλαντα» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ τον έχουν απογειώσει. Μαζί με τους Αμαλά και Ουνάχι, αποτελούν τον κορμό της ομάδας στη μεσαία γραμμή. Η μπάλα περνάει συνεχώς από τα πόδια του, ελευθερώνει τους συμπαίκτες του και βγάζει εξαιρετικές πάσες, με την σημαντικότερη του εμφάνιση να είναι εκείνη κόντρα στην Ισπανία. Έγινε ο… εφιάλτης όλων των αντιπάλων του. Βρισκόταν παντού στο γήπεδο, δεν άφηνε στους παίκτες της «φούρια ρόχα» ελεύθερους χώρους για να αναπτυχθούν και παρά τα επανειλημμένα τάκλιν στους αντιπάλους του δεν έκανε ούτε ένα φάουλ! Κάπως έτσι συνέχισε και στην αναμέτρηση κόντρα στους Πορτογάλους, όπου εμφάνισε τις ηγετικές του αρετές και καλύπτοντας χιλιόμετρα έπαιξε κομβικό ρόλο στη πρόκριση της ομάδας στους «4» της διοργάνωσης και στον αποκλεισμό ενός εκ των μεγάλων φαβορί. «Είναι πραγματικά απίστευτο, είμαι πολύ περήφανος. Είναι σαν όνειρο. Είμαστε στον ημιτελικό», ήταν τα λόγια του μετά την τεράστια πρόκριση.

Ο προπονητής του Μαρόκου Ουαλίντ Ρεγκρακί, ερωτηθείς για τον 26χρονο χαφ είπε, «Πιστέψτε με, ο Άμραμπατ είναι ένας κορυφαίος ποδοσφαιριστής. Είναι "κλειδί" για τα πλάνα μας», τόνισε. «Περιμένω να πάρει μεταγραφή σε κάποιο μεγάλο ευρωπαϊκό κλαμπ μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Μέσα σε λίγες μέρες, άρχισαν όλοι να μιλούν για τον Σοφιάν και σκάουτερς από κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης (Λίβερπουλ, Τότεναμ, Ίντερ) να τον τσεκάρουν και να προσεγγίζουν τον ατζέντη του. Οι φήμες και τα σενάρια για το μέλλον του Άμραμπατ ανάγκασαν τον αθλητικό διευθυντή της Φιορεντίνα να βγει μπροστά και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. «Τον θέλουμε εδώ. Δεν σκοπεύουμε να τον πουλήσουμε. Είναι μέρος των πλάνων μας».



Στο πλευρό του στο Κατάρ βρίσκεται ο αδερφός του, Νόρντιν Άμραμπατ. «Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για μένα. Ήταν εκεί, δίπλα μου, σε όλη μου την καριέρα», έχει πει σε δηλώσεις του ο Σοφιάν για τον μεγαλύτερο του αδερφό. Εκείνος, από την άλλη, σαν μέντορας δεν δίστασε να τον… προτείνει στον Νάσερ Αλ-Κελαϊφί και την Παρί Σεν Ζερμέν. «Το Μουντιάλ είναι μία μεγάλη σκηνή, όπως το Champions League, ίσως και ακόμα μεγαλύτερη και ο Σοφιάν είναι στο προσκήνιο. Θα μπορούσε να ταιριάξει πάρα πολύ στην Παρί Σεν Ζερμέν, φανταστείτε μία μεσαία γραμμή με αυτόν και τον Μάρκο Βεράτι. Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, αν διαβάζεις αυτά τα λόγια, πρέπει να τον αποκτήσεις» Πρόσφατα, μάλιστα, εμφανίστηκε στο φως της δημοσιότητας ένα όμορφο βίντεο με τον Νόρντιν να καμαρώνει τον 9χρονο αδερφό του να παίζει ποδόσφαιρο σε μια αλάνα.



Η εθνική Μαρόκου γράφει ιστορία με τη φετινή της πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο και εκείνος είναι ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές. Όπως ο Άτλαντας κουβάλησε το βάρος του ουράνιου θόλου στους ώμους του, έτσι και ο Σοφιάν Άμπραμπατ «κουβαλάει» τον κορμό της ομάδας του με τεράστια επιτυχία στέλνοντάς την στον ημιτελικό της διοργάνωσης.

Επιμέλεια: Αγγελική Καβαρνού

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ντίμπου Μαρτίνες για την απόκρουση στον τελικό του Μουντιάλ: «Έχω κάνει πολύ καλύτερες»

Άλος: «Η Ελλάδα είναι μια ομάδα σε πρόοδο, αλλά θα έχουμε τις ευκαιρίες μας»

Το πρόγραμμα της Εθνικής στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026: Πρεμιέρα με Λευκορωσία εντός τον Σεπτέμβριο!

Γκαγκάτσης: «Η πρόκριση στο Μουντιάλ δεν είναι απλώς ένας στόχος, αλλά χρέος προς την ιστορία»

Γιοβάνοβιτς: «Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να βρεθούμε στο Μουντιάλ»

Προκριματικά του Μουντιάλ 2026: Το προφίλ των ομάδων που θα «μονομαχήσει» η Εθνική Ελλάδος

Ελλάς μπορείς! Βατή κλήρωση στα προκριματικά του Μουντιάλ

Μαθαίνει αντιπάλους η Εθνική: Κληρώνει σήμερα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Κριστιάνο Ρονάλντο: «Το Μουντιάλ στη Σαουδική Αραβία θα είναι το καλύτερο της ιστορίας»

Γιοβάνοβιτς, μαζί με Σαλπιγγίδη και Τοροσίδη, στην κλήρωση για τα προκριματικά του Μουντιάλ