Μετά τις μαζικές εκκλήσεις πριν τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι το 2014, οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων φοβούνται ότι η ιστορία θα επαναληφθεί στις πόλεις του FIFA World Cup, Σότσι και Εκατερίνεμπουργκ.

Νωρίτερα φέτος, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Vitaly Mutko, συναντήθηκε με ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων για να συζητήσει αυτούς τους φόβους τους, ότι δηλαδή θα γίνουν μαζικές εκκαθαρίσεις πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Το Μουντιάλ 2018 θα πραγματοποιηθεί από 14 Ιουνίου ως 15 Ιουλίου 2018.

Και μπορεί ο ίδιος να ανέφερε ότι έχει ζητήσει την κατασκευή καταφυγίων για τα αδέσποτα, οι ακτιβιστές, όμως, αναφέρουν ότι οι δεσμεύσεις του αυτές δεν έχουν αντίκρισμα καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει τις υποδείξεις οπου έχουν δοθεί.



«Αν το βάλει κανείς σε απλά ρωσικά, λένε ... πρόκειται να συνεχίσουμε να σκοτώνουμε», αναφέρει στον Guardian η Εκατερίνα Ντιμιτρίγιεβα, επικεφαλής του NGO, του Οργανισμού για την Προστασία των αστικών ζώων που ήταν παρούσα στο meeting, η οποία πέρσι δημιούργησε το Facebook γκρουπ Bloody Fifa-2018.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια αδέσποτα συνολικά στις 11 πόλεις της Ρωσίας που θα φιλοξενήσουν το Μουντιάλ 2018, κι έχει υπολογιστεί ότι φέτος η τοπική αυτοδιοίκηση θα ξοδέψει σχεδόν 119 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας στη σύλληψη, στείρωση κι ευθανασία των αδέσποτων. Αλλά οι ακτιβιστές αναφέρουν ότι οι επίσημοι σκοπεύουν να απομακρύνουν τα αδέσποτα από τους δρόμους είτε με «καθαρά» είτε με λιγότερο καθαρά μέσα μέχρι την επέλαση των παικτών και των fans τον επόμενο μήνα.

Μια σχετική αναφορά στο Διαδίκτυο από την Ντιμιτρίγιεβα που καλεί το ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να ακυρώσει συμφωνίες που έχει πραγματοποιήσει εν όψει του Πρωταθλήματος έχει συγκεντρώσει σχεδόν 2 εκατομμύρια υπογραφές. Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει ανταπόκριση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει πολλά σκυλιά στην κατοχή του και συχνά μιλά για την αγάπη του για τα ζώα.



Οι ισχυρισμοί για μαζικές εκκαθαρίσεις είναι απλά «κουτσομπολιό», λέει η Γιεκατερίνα Ουμπλίνσκαγια, αναπληρώτρια διευθύντρια του Right to Life, της οργάνωσης που κέρδισε το συμβόλαιο αξίας 21.400 λιρών Αγγλίας για να προσφέρει καταφύγιο για τα ζώα που βρίσκονται στο δρόμο στις πόλεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις δηλητηριάσεων, αλλά αυτές είναι ιδιωτικές, και δεν υπάρχει μαζική δηλητηρίαση», αναφέρει.

Παρ' όλα αυτά, δεν λείπουν οι επίσημοι που αναφέρουν ότι υπάρχουν περιστατικά εγκληματικής συπεριφοράς απέναντι στα ζώα που συνδέονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.



Ο δήμαρχος του Σότσι, ωστόσο, Ανατόλι Ποκχόμοβ, αρνήθηκε ότι οι αρχές της πόλης έχουν εξουσιοδοτήσει την εξολόθρευση των αδέσποτων, παρ' ότι οι ακτιβιστές προσκαλούν όποιον εντοπίσει κάτι τέτοιο να το διαδόσει και να το καταγγείλει.

Η κατάσταση φέρεται να είναι λιγότερο βίαιη σε άλλες ρωσικές πόλεις.
Παρ' όλα αυτά οι ακτιβιστές επιμένουν ότι τα προγράμματα ευθανασίας ανοίγουν το πεδίο για διαφθορά: Παρ' ότι κανείς μπορεί να δει αν ένα ζώο στειρώθηκε, είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβει αν σκοτώθηκε ή υποβλήθηκε σε ευθανασία.

«Είναι μια καταστροφή», λέει η Ντιμιτρίγιεβα. «Πως αποφασίζουν ποιο ζει και ποιο πεθαίνει;»

Πηγή: thetoc.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube