Η σκοποβολή αποτελείται από τρία αγωνίσματα που είναι ο σταθερός στόχος,ο πήλινος στόχος και η πρακτική σκοποβολή. Σε παγκόσμια κλίμακα,στον σταθερό και πήλινο στόχο συμμετέχουν το 30% των σκοπευτών και ανήκουν στα ολυμπιακά αγωνίσματα, ενώ το δημοφιλέστερο όλων είναι η πρακτική σκοποβολή που όμως δεν ανήκει σε αυτά με ό,τι συνεπάγεται από αυτόν τον αποκλεισμό.

Το 2023 ο πήλινος στόχος έφερε αμέτρητες επιτυχίες με καθοδηγητές τον προπονητή Γιώργο Σαλαβαντάκη και τον καθηγητή Ψυχολογίας Νεκτάριο Σταύρου όπου για πρώτη φορά εξασφαλίστηκε η πρόκριση τριών αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.



Ο πρώτος που πήρε την πρόκριση ήταν ο Μάκης Μίτας ο οποίος στέφθηκε Παγκόσμιος πρωταθλητής στο Μπακού ,ενώ το χρυσό μετάλλιο πήρε και στο Παγκόσμιο κύπελλο στο Καζακστάν.



Ο Μπάμπης Χαλκιαδάκης στέφθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης με ισοφάριση παγκόσμιου ρεκόρ με επίδοση 60/60 εξασφαλίζοντας την πρόκρισή του για τους Ολυμπιακούς,ενώ ο Νίκος Μαυρομμάτης κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο κύπελλο στο Μαρόκο.Η τριάδα μας αυτή στο σκίτ κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και το χάλκινο στο Πανευρωπαϊκό.



Η Εμμανουέλα Κατζουράκη κατέκτησε με τη σειρά της το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και με την επιτυχία της αυτή εξασφάλισε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς,πετυχημένη όμως ήταν η παρουσία της στο Παγκόσμιο κύπελλο και στο Πανευρωπαϊκό που έλαβε ασημένια μετάλλια, ενώ στο μεικτό του σκητ με τον Γιάννη Γκογκολάκη κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο.



Τέλος ο Παναγιώτης Γεροχρήστου στέφθηκε στο Πανευρωπαϊκό εφήβων Πρωταθλητής Ευρώπης ολοκληρώνοντας μια ονειρική χρονιά για τον πήλινο στόχο αφού δεν υπήρξε μεγάλη διοργάνωση που να μην ανεβεί στο βάθρο Έλληνας σκοπευτής.



Στον σταθερό στόχο ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους οι δύο αθλήτριες του Τάσου Κορακάκη, του προπονητή που έβγαλε από την αφάνεια την σκοποβολή και άνοιξε το δρόμο για τις μεγάλες επιτυχίες.



Η Άννα Κορακάκη πήρε δύο αργυρά μετάλλια στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μπακού στα 10μ αεροβόλο πιστόλι και στα 25μ standard πυροβόλο πιστόλι. Αυτό ηταν το πέμπτο συνεχόμενο μετάλλιο σε τέσσερις διοργανώσεις παγκοσμίου πρωταθλήματος, επίδοση που την κατατάσσει στο Πάνθεον της σκοποβολής σταθερού στόχου και σε τόσο νεαρή ηλικία είναι ήδη μία από τους θρύλους του αγωνίσματος. Φυσικά με τέτοιες επιδόσεις θα ήταν αδύνατον να λείψει από τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι όπου για τρίτη συνεχόμενη φορά θα προσπαθήσει όπως πάντα για το βέλτιστο.



Η Χριστίνα Μόσχη, το κορίτσι-θαύμα με επιδόσεις στις νεάνιδες που ζηλεύουν οι καλύτερες των γυναικών, κατάφερε κάτι αξιοθαύμαστο στα 10μ αεροβόλο πιστόλι,αφού στο Πανευρωπαϊκό πήρε την τέταρτη θέση και ταυτόχρονα και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες παρόλο το βάρος των σπουδών της στην Ιατρική σχολή. Είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε την χαρά και την υπερηφάνεια να έχουμε δύο αθλήτριες στο ίδιο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς και ελπίζουμε στην καλύτερη δυνατή παρουσία.



Το τρίτο αγώνισμα της σκοποβολής ονομάζεται πρακτική. Είναι το πιο δυναμικό και θεαματικό αφού οι αθλητές πέραν της σκοπευτικής τους ικανότητας απαιτείται να έχουν ταχύτητα, δύναμη, ευελιξία, γρήγορα γεμίσματα, ταχυβολία και γρήγορη σκέψη για την επιλογή της σωστότερης τακτικής ώστε σε ένα οριοθετημένο πεδίο να καταφέρουν με το όπλο τους στο λιγότερο δυνατό χρόνο να πετύχουν όλους τους στόχους. Η πρακτική περιλαμβάνει τέσσερα όπλα που είναι: πιστόλι, λειόκανο τυφέκιο (καραμπίνα), ραβδωτό τυφέκιο και τυφέκιο PCC, ενώ κάθε όπλο έχει διάφορες κατηγορίες.

Το 2023 ήταν η χρονιά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος λειόκανου στην Ταϊλάνδη όπου η Εθνική μας ομάδα στην κατηγορία Modified είχε τη μεγαλύτερη διάκριση που έχει επιτευχθεί ποτέ στο άθλημα.



Συγκεκριμένα οι τρεις κορυφαίοι Έλληνες, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης που ήρθε τρίτος κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στην overall, ο Γιάννης Τοπαλίδης που πήρε το χάλκινο στη senior και την έβδομη στην overall και ο Γιώργος Φιλίππου που πήρε την όγδοη θέση, με την συμμετοχή και του Γιάννη Κάρμαν που πήρε την 29η θέση κατάφεραν να κατακτήσουν το ασημένιο μετάλλιο, πίσω από τους Φινλανδούς και ξεπερνώντας τους οικοδεσπότες Ταϊλανδούς που πήραν την τρίτη θέση και αφήνοντας εκτός βάθρου παραδοσιακές δυνάμεις όπως την Ιταλία την Τσεχία και τις ΗΠΑ.

Το αποτέλεσμα αυτό ήταν το επιστέγασμα της δουλειάς των τριών Ελλήνων που τα δύο τελευταία χρόνια έχουν πάρει μέρος σε όλα τα μεγάλα Grand Prix της Ευρώπης και έχουν επιστρέψει με μετάλλια κρεμασμένα στο στήθος τους. Αξιόλογη ήταν η παρουσία του Δημήτρη Κανδύλη που στην κατηγορία Standard Manual κατετάγη 24ος.



Η επόμενη μεγάλη διοργάνωση στο λειόκανο θα γίνει στο ανακαινισμένο σκοπευτήριο της Κορίνθου όπου το 2026 θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στο ίδιο σκοπευτήριο διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Σεπτέμβριο το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα πιστολιού στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 1500 σκοπευτές,γεγονός που αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης αλλά και την οικονομική ενίσχυση της περιοχής από αθλητές και επισκέπτες.

Ελπίδα των αθλητών είναι η Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδας να κατανοήσει τη βαρύτητα που έχει πλέον η πρακτική στο άθλημα της σκοποβολής και να βρει τρόπους να ενισχύσει τη χρηματοδότηση και την προβολή του αθλήματος.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube