Μπορεί ως μέρος της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας να έχει φτάσει δύο φορές μέχρι τα ημιτελικά και ακόμα τρεις ως τις «8» καλύτερες ομάδες του Παγκόσμιου Κυπέλλου, ωστόσο στα τρία Μουντιάλ που έχει συμμετάσχει ως Σερβία (το 2006 ως Σερβία & Μαυροβούνιο, το 2010 και το 2018) δεν έχει καταφέρει να πανηγυρίσει την πρόκριση στη φάση των νοκ-άουτ.

Στη φετινή διοργάνωση, αρχικά θα κληθεί να αντιμετωπίσει Βραζιλία και Ελβετία, από τις οποίες ηττήθηκε τεσσεράμιση χρόνια πίσω στα γήπεδα της Ρωσίας, ενώ το Καμερούν αποτελεί τον… αντικαταστάτη της Κόστα Ρίκα.

Με μπόλικο ταλέντο στη σύνθεσή της και ερχόμενη με... φόρα , μετά την πολύ καλή της παρουσία, τόσο στα ευρωπαϊκά προκριματικά (πήρε την πρωτιά στον όμιλό της ξεπερνώντας την Πορτογαλία), όσο και στο πρόσφατο Nations League (πήρε την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία, τερματίζοντας πρώτη σε όμιλο με Νορβηγία, Σουηδία και Σλοβενία), η Σερβία δείχνει πιο έτοιμη από ποτέ να κάνει αισθητή την παρουσία της στη μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου, έχοντας στη σύνθεσή και τον Άντριγια Ζίβκοβιτς του ΠΑΟΚ!

Ο δρόμος προς το Κατάρ


Έχοντας αφήσει πίσω την αποτυχημένη πορεία της στα προκριματικά του περασμένου Euro, η Σερβία βρέθηκε να διεκδικεί την παρουσία της στα γήπεδα του Κατάρ ούσα σε όμιλο με Πορτογαλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Αζερμπαϊτζάν.

Με την πρώτη μόνο ομάδα κάθε ομίλου να εξασφαλίζει την απευθείας παρουσία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, οι Σέρβοι γνώριζαν πως θα έπρεπε να δώσουν τον καλύτερό του εαυτό για να αφήσουν πίσω τους την υπερπλήρη ομάδα των Φερνάντο Σάντος και Κριστιάνο Ρονάλντο.



Η εντός έδρας επικράτηση 3-2 κόντρα στη μαχητική Ιρλανδία στην πρεμιέρα του ομίλου και η ισοπαλία σαν νίκη (2-2 αφού βρέθηκε πίσω με 2-0) κόντρα στην Πορτογαλία έβαλαν τη Σερβία σε καλή θέση από το ξεκίνημα, με την ομάδα του Ντράγκαν Στοΐκοβιτς να συνεχίζει αήττητη την πορεία της, έχοντας για πρωταγωνιστή και πρώτο της σκόρερ τον Αλεξάνταρ Μίτροβιτς.

Η πρωτιά και κατά συνέπεια η απευθείας πρόκριση στα τελικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική, με τη Σερβία να ψάχνει μόνο νίκη μέσα στο «Ντα Λουζ» της Λισαβόνας. Ο Ρενάτο Σάντσες έδωσε το προβάδισμα στους Πορτογάλους, στο 2ο κιόλας λεπτό της αναμέτρησης, όμως οι Σέρβοι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη, με τον Τάντιτς να ισοφαρίζει στο 33’ και τον Μίτροβιτς να… χτυπάει στο 90’, σκοράροντας το 8ο γκολ του σε αυτά τα προκριματικά και σφραγίζοντας έτσι τα εισιτήρια της ομάδας του για Κατάρ!


Το αστέρι


Ο κορυφαίος σκόρερ της εθνικής Σερβίας, από τότε που αυτή αγωνίζεται στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις ως ανεξάρτητο κράτος. Ο λόγος για τον Αλεξάνταρ Μίτροβιτς, ο οποίος έχει σκοράρει 50 γκολ στις 76 συνολικά διεθνείς του εμφανίσεις, ενώ οδήγησε εκ του ασφαλούς την ομάδα του στην τελική φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου, όντας ο παίκτης που σκόραρε τα περισσότερα και καθοριστικότερα γκολ (8 τον αριθμό) στη διαδικασία των προκριματικών.

Πέρσι σκόραρε τον αριθμό ρεκόρ των 43ών γκολ στην Αγγλία και το πρωτάθλημα της Championship, υπογράφοντας την επιστροφή της Φούλαμ στην Premier League, ενώ συνεχίζει ακάθεκτος και στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, έχοντας βρει 9 φορές δίχτυα σε 12 αναμετρήσεις.Έχει όσο ελάχιστοι αυτό που λέμε αίσθηση του γκολ και η τρομερή του φόρμα μας «αναγκάζει» να τον επιλέξουμε ως το αστέρι της Σερβίας, μπροστά από τους Βλάχοβιτς, Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Κόστιτς και Τάντιτς.


Ο… παλιός που λείπει


Ένας ποδοσφαιριστής με τα χαρακτηριστικά του θρυλικού Ντέγιαν Στάνκοβιτς, λείπει από το ρόστερ της Σερβίας που θα βρεθεί στο Κατάρ. Ένας πραγματικός ηγέτης στην καλύτερη φάση της καριέρας του, με χρόνια εμπειρίας στο κορυφαίο επίπεδο και πολλά... γαλόνια στο παλμαρέ του.

Μέσος εξίσου ικανός στα αμυντικά και τα επιθετικά του καθήκοντα εντός αγωνιστικού χώρου, ο Στάνκοβιτς ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ερυθρό Αστέρα, το 2004 μετακόμισε στην Ιταλία, όπου έγραψε ιστορία την επόμενη 15ετία, φορώντας τις φανέλες των Λατσιο (εγχώριο νταμπλ το 2000 και ευρωπαϊκό τίτλο το 1999) και Ίντερ (5 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα και το Champions League του 2010). 103 φορές διεθνής, έχει εκπροσωπήσει τη χώρα του σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα, όταν εκείνη ονομαζόταν Γιουγκοσλαβία (1998), Σερβία & Μαυροβούνιο (2006), είτε Σερβία (2010). Μπορεί ο Μιλίνκοβιτς Σάβιτς να μπει στα παπούτσια του;


Η επιτυχία και η αποτυχία


Η Σερβία βρίσκεται σε καλή φόρμα (το έδειξε και με την πρόσφατη πρωτιά της στο Nations League) και δείχνει ικανή να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε στα τρία προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα που συμμετείχε, σε Ρωσία, Νότια Αφρική και Γερμανία. Από τότε δηλαδή που αγωνίζεται ως Σερβία, δεν έχει καταφέρει να περάσει από τη φάση των ομίλων. Με την ποιότητα που διαθέτει μεσοεπιθετικά δείχνει ικανή να κοντράρει στα ίσια Ελβετία και Καμερούν για τη δεύτερη θέση του 7ου ομίλου, αλλά ένας ενδεχόμενος πρόωρος αποκλεισμός σε ένα ακόμα Μουντιάλ, θα χαρακτηριστεί αποτυχία. Από την άλλη, άπαντες στην ομάδα θα είναι ευχαριστημένοι σε περίπτωση που βρεθούν στα νοκ-άουτ.

Ο προπονητής


Στην τεχνική ηγεσία της ομάδας από τον Μάρτιο του 2021, ο Ντράγκαν Στοΐκοβιτς κλήθηκε να διαχειριστεί της αποτυχία της ομάδας στα προκριματικά του Euro που διεξήχθη το καλοκαίρι του 2022 και να την οδηγήσει στην τελική φάση του φετινού Μουντιάλ.

Έχοντας εργαστεί ως προπονητής μόνο σε Ιαπωνία (Ναγκόγια Γκράμπους) και Κίνα (Γκουανγκζού), ο 57χρονος δεν άργησε να προσαρμοστεί στις υψηλές απαιτήσεις, οδηγώντας την ομάδα στην αήττητη πορεία των προκριματικών, ενώ πήρε και την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία του Nations League, με την πρώτη θέση σε όμιλο με Νορβηγία, Σουηδία και Σλοβενία.

Στα χρόνια τους ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε ως μέσος και αποτέλεσε σταρ της Γιουγκοσλοβίας στο Μουντιάλ του 1990 και αρχηγό της σε εκείνο του 1998. Έως τώρα, έχει κάτσει στον πάγκο της εθνικής Σερβίας σε 20 παιχνίδια, «μετρώντας» 13 νίκες, 4 ισοπαλίες, 3 ήττες, 41 γκολ υπέρ και 19 κατά, φτιάχνοντας ένα πολύ καλό κλίμα γύρω από την ομάδα του!



Η αποστολή
Τερματοφύλακες: Βάνια Μιλίνκοβιτς - Σάβιτς (Τορίνο), Πρέντραγκ Ραΐκοβιτς (Μαγιόρκα), Μάρκο Ντμίτροβιτς (Σεβίλλη)

Αμυντικοί: Νίκολα Μιλένκοβιτς (Φιορεντίνα), Μίλος Βελίκοβιτς (Βέρντερ), Στραχίνια Πάβλοβιτς (Σάλτσμπουργκ), Στέφαν Μίτροβιτς (Χετάφε), Στράχινια Εράκοβιτς (Ερυθρός Αστέρας), Σρνταν Μπάμπιτς (Αλμερία)

Μέσοι: Ντάρκο Λάζοβιτς (Βερόνα), Αντρίγια Ζίβκοβιτς (ΠΑΟΚ), Νεμάνια Ράντονιτς (Τορίνο), Φίλιπ Κόστιτς (Γιουβέντους), Φίλιπ Μλαντένοβιτς (Λέγκια), Νεμάνια Γκούντελι (Σεβίλλη), Σάσα Λούκιτς (Τορίνο), Νεμάνια Μακσίμοβιτς (Χετάφε), Σεργκέι Μιλίνκοβιτς - Σάβιτς (Λάτσιο), Ντούσαν Τάντιτς (Άγιαξ), Ιβάν Ίλιτς (Βερόνα), Μάρκο Γκρούγιτς (Πόρτο), Ούρος Ράσιτς (Μπράγκα), Φίλιπ Τζούρισιτς (Σαμπντόρια)

Επιθετικοί: Αλεξάνταρ Μίτροβιτς (Φούλαμ), Ντούσαν Βλάχοβιτς (Γιουβέντους), Λούκα Γιόβιτς (Φιορεντίνα)

Η πιθανή ενδεκάδα


Το πρόγραμμα της Σερβίας στον 7ο όμιλο:
1η αγωνιστική
24 Νοεμβρίου Βραζιλία-Σερβία (21:00)
2η αγωνιστική
28 Νοεμβρίου Καμερούν-Σερβία (12:00)
3η αγωνιστική
2 Δεκεμβρίου Σερβία-Ελβετία (21:00)

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ντίμπου Μαρτίνες για την απόκρουση στον τελικό του Μουντιάλ: «Έχω κάνει πολύ καλύτερες»

Άλος: «Η Ελλάδα είναι μια ομάδα σε πρόοδο, αλλά θα έχουμε τις ευκαιρίες μας»

Το πρόγραμμα της Εθνικής στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026: Πρεμιέρα με Λευκορωσία εντός τον Σεπτέμβριο!

Γκαγκάτσης: «Η πρόκριση στο Μουντιάλ δεν είναι απλώς ένας στόχος, αλλά χρέος προς την ιστορία»

Γιοβάνοβιτς: «Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να βρεθούμε στο Μουντιάλ»

Προκριματικά του Μουντιάλ 2026: Το προφίλ των ομάδων που θα «μονομαχήσει» η Εθνική Ελλάδος

Ελλάς μπορείς! Βατή κλήρωση στα προκριματικά του Μουντιάλ

Μαθαίνει αντιπάλους η Εθνική: Κληρώνει σήμερα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Κριστιάνο Ρονάλντο: «Το Μουντιάλ στη Σαουδική Αραβία θα είναι το καλύτερο της ιστορίας»

Γιοβάνοβιτς, μαζί με Σαλπιγγίδη και Τοροσίδη, στην κλήρωση για τα προκριματικά του Μουντιάλ