Η Σερβία στον αποψινό τελικό θέλει να κάνει την μεγάλη έκπληξη και να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, απέναντι στην κυρίαρχη Team USA που βαδίζει ολοταχώς για το τρίτο της σερί χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι δύο ομάδες γνωρίζονται αρκετά καλά, καθώς στο παρελθόν έχουν αγωνιστεί ουκ ολίγες φορές.

Αρχικά μια μεγάλη ευκαιρία να θαυμάσουμε ίσως τις δύο καλύτερες ομάδες όλων των εποχών ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις της εποχής επηρέασαν και τον αθλητισμό, με την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας να στερεί από το κοινό, μια από τις μεγαλύτερες μάχες στην ιστορία του αθλήματος. Εν τέλει η θρυλική Dream Team αντιμετώπισε στον τελικό την Κροατία.

Αρχής γενομένης από τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα το 1996 όταν η Γιουγκοσλαβία (αποτελούμενη από την Σερβία και το Μαυροβούνιο) με παίκτες όπως Ντίβατς, Ντανίλοβιτς, Πάσπαλι, Μποντιρόγκα, Τομάσεβιτς αλλά και του νυν τεχνικού των Σέρβων, Σάσα Τζόρτζεβιτς, ήρθε αντιμέτωπη με την Dream Team και την παρέα των Μπάρκλεϊ, Πίπεν, Στόκτον, Μαλόουν και Ολάζουαον.

Σε ένα ματς όπου η Γιουγκοσλαβία άντεξε μέχρι και 15 λεπτά πριν την λήξη, οι δυο ομάδες απέδειξαν ότι ήταν ικανές να προσφέρουν μπάσκετ υψηλού επιπέδου. Εν τέλει η εθνική ΗΠΑ επικράτησε 95-69, με τον Ρόμπινσον να δεσπόζει με 28 πόντους, ενώ από τους «Πλάβι» ξεχώρισε ο Ζάρκο Πάσπαλι με 19.



Σε επίπεδο Μουντομπάσκετ οι δύο εθνικές έχουν συναντηθεί δύο φορές όπου μοιράζονται τις νίκες. Ωστόσο, αυτό που έχει χαραχθεί στις έντονα στις μνήμες των Σέρβων είναι αυτό του 2002.

Στο Μουντομπάσκετ της Ιντιανάπολις, η Γιουγκοσλαβία έδειξε επί του πρακτέου κάτι που την χαρακτηρίζει ως ομάδα από γενιά σε γενιά. Ότι δεν φοβάται κανέναν αντίπαλο και με την ψυχή και την αυταπάρνηση που δείχνει, κοντράρει τον οποιονδήποτε. Απέναντι της μια εθνική ομάδα των ΗΠΑ, η οποία έμοιαζε άνευρη, χωρίς πλάνο, χωρίς εγωισμό για μια διοργάνωση που ήταν στο σπίτι της. Οι «πλάβι » λοιπόν με μπροστάρηδες τους Στογιάκοβιτς (20π.), Ντίβατς (16π., 11ριμπ.) και Μποντιρόγκα (9π.) «πέταξε» έξω τους μπλαζέ Αμερικανούς από τα προημιτελικά μόλις και εν συνεχεία στέφθηκε Πρωταθλήτρια κόσμου.



Οι δρόμοι των δύο εθνικών ομάδων έσμιξαν ξανά στον τελικό του Μουντομνπάσκετ της Ισπανίας το 2014 όταν η Dream Team παρουσιάστηκε σοβαρή, πειθαρχημένη και δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης προς όλους τους επίδοξους διώκτες της, σε όλη την διάρκεια του Τουρνουά.



Στη φάση των ομίλων οι Σέρβοι λίγο έλειψαν να κάνουν το... κόλπο γκρόσο απέναντι στην Αμερική και αν έμπαινε το τρίποντο που επιχείρησε ο Μπογκντάνοβιτς στην εκπνοή θα είχε στείλει το ματς στην παράταση. Παρόλα αυτά είναι σαφές πως αυτό το παιχνίδι δεν αποτελεί το πιο ορθό κριτήριο για να «διαβάσουμε» το σημερινό ματς, καθώς σήμερα κρίνεται το χρυσό μετάλλιο και αυτό που προηγήθηκε, ήταν ένα ακόμα ματς για την Εθνική ΗΠΑ...

Οι Αμερικανοί είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν το συνηθισμένο παιχνίδι τους. Δηλαδή, να δώσουν γρήγορο ρυθμό, να τρέξουν στον αιφνιδιασμό,να πιέσουν ασφυκτικά στην άμυνα με zone press και να μπουν δυνατά στα επιθετικά ριμπάουντ προκειμένου να ανανεώσουν επιθέσεις και να στηριχτούν στο ατομικό επιθετικό ταλέντο. Επιπλέον κύριο μέλημα τους είναι να ανακόψουν τον Μίλος Τεόντοσιτς με αρκετές αλλαγές στο μαρκάρισμα του, εκτελεστικά και δημιουργικά καθώς είναι το σημείο αναφορά των «πλάβι» με τους Γιόκιτς, Μπογκντάνοβιτς και Ραντούλιτσα να τον πλαισιώνουν άρτια.

Από την άλλη πλευρά, οι Σέρβοι θα επιχειρήσουν να ρίξουν το ρυθμό του παιχνιδιού (κάτι που φαντάζει δύσκολο) και κύριο στοιχείο θα είναι η σωστή δημιουργία πικ ν ρολ με τελικούς παραλήπτες τους σέντερ της ομάδας και η σωστή κυκλοφορία της μπάλας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για αμαρκάριστα μακρινά σουτ, τα οποία αν είναι εύστοχα, θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στις ΗΠΑ και είναι ίσως ο μόνος τρόπος να παραμείνει ανταγωνιστικό το παιχνίδι. Επίσης αναμένεται «ακουμπήσουν» την μπάλα στο λόου ποστ και να και πιο συγκεκριμένα στους Ραντούλιτσα και Γιόκιτς που διαθέτουν καλό παιχνίδι με πλάτη, καθώς οι διεισδύσεις απέναντι στους δυνατούς και αθλητικούς Αμερικάνους δεν είναι και πολύ καλή ιδέα οι οποίοι θα περιμένουν για... εντυπωσιακά κοψίματα.

Οι επιστροφές των Σέρβων είναι ένα σημαντικό κομμάτι όπως και ο έλεγχος των αμυντικών ριμπάουντ, με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς να έχει στο μυαλό του να παίξει και ζώνη προκειμένου να ελέγξει τον τομέα αυτό.

Ένας μεγάλος τελικός με δύο από τις μεγαλύτερες μπασκετικές σχολές είναι προ των πυλών και παρότι υπάρχει μεγάλο φαβορί και αουτσάιντερ, δεν παύει να διατηρεί την δική του αίγλη.

Επιμέλεια: Δημήτρης Μαχαίρας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube