Μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία είναι η Σερβία καθώς σε ενδεχόμενη νίκη της απέναντι στην Αυστραλία, εξασφαλίζει αυτόματα ένα Ολυμπιακό μετάλλιο που κυνηγά από το 2005 όταν και διασπάστηκε από το Μαυροβούνιο.

Από την στιγμή που ξεκίνησε η διάσπαση της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας το 1992, οι «πλάβι » παρέμειναν ανταγωνιστικοί και σε υψηλό επίπεδο έχοντας αρκετές διακρίσεις σε Ευρωμπάσκετ, Μουντομπάσκετ αλλά και ένα ασημένιο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 δε έλαβε μέρος λόγο του γενικότερου Αθλητικού εμπάργκο που της είχε επιβληθεί σε όλα τα επίπεδα. Εκείνη την εποχή διέθετε σπουδαία ομάδα με παίκτες όπως οι Ντίβατς, Πάσπαλιε, Ντανίλοβιτς, Τζόρτζεβιτς που δεν είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, στον απόηχο των πολιτικών εξελίξεων και της γενικότερης αναταραχής που επικρατούσε στην πάλαι ποτέ ενωμένη Γιουγκοσλαβία.

Το όνειρο της κατάκτησης ενός μεταλλίου πήρε σάρκα και οστά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, όταν πια είχε μόνο το όνομα (Γιουγκοσλαβία) αλλά επί της ουσίας αποτελούνταν από Σέρβους και Μαυροβούνιους παίκτες. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο απέναντι στην Dream Team 2 και η αλήθεια είναι κόντραρε σε μεγάλο βαθμό τους Αμερικάνους, 10’ μέχρι την λήξη του ματς.

Από εκεί πέρα δεν έχει να επιδείξει καμία επιτυχία σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2000 στο Σίδνεϊ κατέκτησε την 6η θέση ενώ στην Αθήνα το 2004 ως Σερβία Μαυροβούνιο και επίσημα πλέον, πραγματοποίησε απογοητευτική πορεία με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο της και αρκέστηκε στην 11η θέση.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στην Ιαπωνία, ήταν το τελευταίο που αγωνίστηκε ως Σερβία-Μαυροβούνιο. Πλέον θα αγωνιζόταν ως Σερβία στις υπόλοιπες διοργανώσεις, αρχής γενομένης από το Ευρωμπάσκετ του 2007.

Ως Σερβία δεν είχε καταφέρει να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο και το 2012 στο Λονδίνο. Κάτι ασυνήθιστο αν αναλογιστούμε το ταλέντο και τις διακρίσεις των «πλάβι» τα προηγούμενα χρόνια. Όπως όλες οι ομάδες, όμως το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έκανε τον κύκλο της, ανασύνταξε τις δυνάμεις της και επέστρεψε στο διεθνές μπασκετικό προσκήνιο έτοιμη για την κατάκτηση ενός Ολυμπιακού μεταλλίου.

Μοναδική ευκαιρία και για τους «δύο»

Απέναντι στην Σερβία για την φάση των ημιτελικών η Αυστραλία, που αγνοεί το Ολυμπιακό μετάλλιο. Τα «κανγκουρό» έφτασαν πολύ κοντά σε 3 Ολυμπιακούς Αγώνες (το 1988, 1996 και 2000) ωστόσο κατέλαβαν την 4η θέση. Σήμερα είναι μια μοναδική να εξασφαλίσει μια διάκριση που θα την φέρει στο βάθρο για πρώτη φορά στην ιστορία, πιστοποιώντας ότι διαθέτει μια από τις πιο ταλαντούχες γενιές της ιστορία της, μετά την «παρέα» του Άντριου Γκέιζ και του Σέιν Χιλ. Οι Αυστραλοί έχουν αποδείξει έως τώρα ότι διαθέτουν μια σκληρή ομάδα που μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλα στα στυλ παιχνιδιού, σε υψηλό και σε χαμηλό σκορ.

Από την άλλη μεριά η Σερβία πέρασε με το ζόρι στα προημιτελικά όμως με συνταγή Μουντομπάσκετ 2014, όταν τερμάτισε στην 4η και στην συνέχεια έφτασε μέχρι τον τελικό, ευελπιστεί να πράξει το ίδιο και σήμερα. Η αλήθεια είναι πως δεν έχει εντυπωσιάσει μέχρι τώρα αλλά είναι… Σέρβοι και παίρνουν το αποτέλεσμα που θέλουν, είτε βάζοντας τον αντίπαλο στον ρυθμό τους είτε κάνοντας το παιχνίδι… ροντέο!!

Το ταλέντο δεν περισσεύει και με ενορχηστρωτή τον Μίλος Τεόντοσιτς έχοντας ως συμπαραστάτες τους Ραντούλιτσα, Γιόκιτς και Μπογκντάνοβιτς έχουν αρκετές πιθανότητες να αγωνιστούν στον τελικό.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα «ματσαρίσματα» Ραντούλιτσα-Μπόγκουτ, Μπέινς- Γιόκιτς και βεβαίως το Ντελαβεντόβα- Τεόντοσιτς με τον Αυστραλό γκαρντ να είναι έτοιμος να φορτώσει αρκετό μπασκετικό ξύλο τον διεθνή γκαρντ της ΤΣΣΚΑ.

Επιμέλεια: Δημήτρης Μαχαίρας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube