Ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής δεν έχει -απαραίτητα- τα προσόντα να γίνει προπονητής υψηλού επιπέδου. Όπως και ένας κορυφαίος προπονητής δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχει υπάρξει μεγάλο αστέρι εντός των τεσσάρων γραμμών

Όταν, όμως, ένας υπερπαίκτης καταφέρει να γίνει και «υπερπροπονητής» υπάρχει άλλη… γλύκα. Δεν είναι και λίγα τα παραδείγματα που το αποδεικνύουν.

Ήρθε η σειρά του Ζινεντίν Ζιντάν να αποδείξει αν θα καταφέρει να γραφτεί στην ιστορία και ως προπονητής -όπως έκαναν οι Γιόχαν Κρόιφ και Κάρλο Αντσελότι- ή αν θα περάσει και δεν θα ακουμπήσει, όπως ο Άλαν Σίρερ και ο Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ο Γιόχαν Κρόιφ άλλαξε την ιστορία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Έμαθε στους Ολλανδούς να… πετάνε και συνέδεσε το όνομά του με την λαμπρότερη εποχή του Άγιαξ. Αυτό θα ήταν το μεγαλύτερό του κατόρθωμα, αν δεν το μετέφερε και στην Μπαρτσελόνα, με την οποία -ως προπονητής- συνέχισε τα μαγικά.



Αντίστοιχο είναι και το παράδειγμα του Κάρλο Αντσελότι, που ως παίκτης κουράστηκε να πανηγυρίζει τίτλους στην Ιταλία, ενώ έκανε το back to back στην Ευρώπη με τη φανέλα της Μίλαν. Απ’ τους πάγκους συνέχισε να σαρώνει. Τίτλοι σε Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία και φυσικά έγινε ο ηγέτης του δέκατου ευρωπαϊκού τίτλου της Ρεάλ.



Φυσικά υπάρχουν και τα παραδείγματα που πρέπει να αποφύγει ο μεγάλος Ζιζού, για να συνεχίσει τον μύθο που τον περιβάλλει.
Το πιο λαμπρό παράδειγμα είναι του Ντιέγκο Μαραντόνα. Η φήμη του Ντιεγκίτο άρχισε να χλωμιάζει, όταν άλλαξε πόστο. Το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του εντός αγωνιστικών χώρων δεν μεταφέρθηκε στους πάγκους, όταν ανέλαβε την εθνική ομάδα της Αργεντινής. Όλο αυτό, σε συνδυασμό με τον άστατο τρόπο ζωής του ταρακούνησε τον μετά-ποδοσφαιρικό του μύθο.



Τον δικό του μύθο, που δεν κατάφερε να συνεχίσει ως προπονητής, έχει και ο Άλαν Σίρερ. Το μεγαλύτερο επίτευγμα του κορυφαίου σκόρερ της Premier League με 260 γκολ ήταν να συνδέσει το όνομά του με τον υποβιβασμό της Νιούκαστλ απ’ τη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube