Ο Παναθηναϊκός έχει πρωταγωνιστήσει στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού έχοντας ήδη πραγματοποιήσει έντεκα κινήσεις, με αυτές των Σλούκα, Βιλντόσα, Ερνανγκόμεθ και Λεσόρ να ξεχωρίζουν.

Φαίνεται, ωστόσο, πως μετά το πολύ πλούσιο «ορεκτικό», θέλει να προσφέρει στους φίλους του και… γλυκό, όπως αποκάλεσε ο ίδιος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τον Σβι Μίχαϊλιουκ. Και φαίνεται πως η προσπάθεια για την απόκτηση του 26χρονου γκαρντ/φόργουορντ είναι σε πολύ καλό δρόμο, αφού δεν βρίσκει την πρόταση που θέλει από το ΝΒΑ και ο Παναθηναϊκός τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες και ένα μεγάλο συμβόλαιο. Ποιος είναι όμως ο Ουκρανός και γιατί έχει ξετρελάνει τους «πράσινους»;



Το Ευρωπαϊκό του… Παπαγιάννη και οι φήμες για Ολυμπιακό


Ελάχιστοι θα το θυμούνται, αλλά ο Σβι Μιχάιλιουκ ακούστηκε για πρώτη φορά στα μέρη μας πριν ακριβώς δέκα χρόνια. Τότε, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων του Κιέβου το 2013, ξεχώριζε σαν τη μύγα μες στο γάλα στην εθνική ομάδα της οικοδέσποινας. Μολονότι η Ουκρανία τερμάτισε μόλις δέκατη, ο ίδιος επελέγη στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης, στην οποία βρέθηκε και ο χάλκινος με την Ελλάδα Γιώργος Παπαγιάννης. Ο 16χρονος Μίχαϊλιουκ είχε κάνει «όργια» στο τουρνουά με 25,2 πόντους (δεύτερος σκόρερ, πίσω από τον Τούρκο Φουρκάν Κορκμάζ-πλέον των Σίξερς-με 25,3), 8 ριμπάουντ και 3,4 ασίστ κατά μέσο όρο.



Ο θρύλος λέει πως ο τότε προπονητής της Εθνικής Παίδων (και άλλοτε μέλος του προπονητικού τιμ του Ολυμπιακού), Μάνος Μανουσέλης, τον είχε θέσει στα υπόψη του Ολυμπιακού, ωστόσο η ομάδα της γενέτειράς του, Τσερκάσκι, δεν τον άφησε και έναν χρόνο μετά αποδέχτηκε την πρόταση για υποτροφία του φημισμένου κολεγίου του Κάνσας. Άλλωστε με δύο γονείς καθηγητές, ο πατέρας του ιστορίας στο πανεπιστήμιο και η μητέρα του βιολογίας σε λύκειο, ο συνδυασμός σπουδών και μπάσκετ ήταν ιδανικός. Ο Μίχαϊλιουκ κατάφερε να πάρει πτυχίο και bachelor στις τέχνες (Liberal Arts).



Η ανέλιξη στο κολέγιο


Στο Κάνσας ο Μίχαϊλιουκ έβλεπε τους αριθμούς του να μεγαλώνουν με γεωμετρική πρόοδο κάθε χρόνο. Στην τετραετία του συνυπήρξε στην ομάδα με τον γκαρντ Ντεβόντε Γκρέιαμ, που έκανε και συνεχίζει να κάνει μια αξιόλογη καριέρα τα επόμενα χρόνια στο ΝΒΑ. Στην τελευταία του σεζόν, το 2017/18, «εκτοξεύτηκε» μετρώντας 14,6 πόντους με 44,4% στα τρίποντα, 3,9 ριμπάουντ, 2,7 ασίστ και 1,2 κλεψίματα σε 34,5 λεπτά κατά μέσο όρο, όλα ρεκόρ στην κολεγιακή του καριέρα.

Σε αυτή τη σεζόν έφτασε με την ομάδα του στο Final 4 του Σαν Αντόνιο, αλλά είχε την ατυχία να πέσει πάνω στο πανίσχυρο Βιλανόβα των Έρικ Πασκάλ (που ακούστηκε πέρσι για τον Παναθηναϊκό), Τζέιλεν Μπράνσον (πλέον σούπερ σταρ των Νικς και μέλους της Team USA), Μάικαλ Μπρίτζες (πλέον των Νετς και επίσης μέλους της Team USA) και Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο (των Νικς από τη νέα σεζόν και πρώην των Μπακς και των Γουόριορς). Ο Μίχαϊλιουκ έμεινε μακριά από τον καλό εαυτό του έχοντας 10 πόντους με 2/8 σουτ και η ομάδα του έχασε εύκολα με 95-79 από τους μετέπειτα πρωταθλητές.



Επιλογή των Λέικερς και… γυρολόγος


Ο Σβι Μίχαϊλιουκ επελέγη το 2018 στο νούμερο 47 του ντραφτ από τους Λέικερς, αλλά πήρε λιγοστές ευκαιρίες. Ακολούθησαν άλλες πέντε ομάδες, Πίστονς, Θάντερ, Ράπτορς, Νικς και Χόρνετς. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο Ουκρανός βρήκε χρόνο και ρόλο μόνο στα τελειώματα των σεζόν 2020/21 στην Οκλαχόμα και 2022/23 στη Σάρλοτ. Με την πρώτη είχε 10,3 πόντους (με 33,6% στα τρίποντα), 3 ριμπάουντ και 1,8 ασίστ σε 23 λεπτά στις 30 εμφανίσεις που πρόλαβε να κάνει από τις 13 Μαρτίου, όταν αποκτήθηκε με ανταλλαγή από τους Πίστονς. Στους Χόρνετς πήγε φέτος στις 9 Φεβρουαρίου με ανταλλαγή από τους Νικς και σε 19 εμφανίσεις είχε 10,9 πόντους (με 40,4% στα τρίποντα), 2,4 ριμπάουντ και 2,7 ασίστ σε 22,5 λεπτά ανά αγώνα.

Συνολικά έπαιξε σε 255 ματς στο ΝΒΑ, αλλά δεν στέριωσε γιατί-πλην των δύο παραπάνω εξαιρέσεων-δεν είχε το ρόλο και τα συμβόλαια που έψαχνε (κερδίζοντας-μεικτά-10,144 εκατ. δολάρια στα πέντε χρόνια του εκεί). Ο λόγος που δεν καθιερώθηκε στο κορυφαίο πρωτάθλημα είναι-σύμφωνα με τους ειδικούς-πως δεν διέθετε την απαιτούμενη ταχύτητα/έκρηξη για τη θέση «2» και το μέγεθος/δύναμη για τη θέση «3».



Τα αγωνιστικά στοιχεία του


Αν το αθλητικό πακέτο του για το ΝΒΑ μπορεί να θεωρείται… λίγο, στην Ευρώπη «περισσεύει». Ο Μίχαϊλιουκ είναι αρκετά πάνω από τον μέσο όρο σε αυτά τα στοιχεία στο επίπεδο της Ευρωλίγκας. Με ύψος 2,01μ., έστω κι αν το wingspan του είναι μικρότερο από το ύψος του (ένα ακόμη «ψεγάδι» που του… καταλόγιζαν στο ΝΒΑ), ο Ουκρανός αρκετά γρήγορος, εκρηκτικός, αλτικός και δυνατός για να κυριαρχήσει στην Ευρώπη.

Το ότι είναι καταπληκτικός σουτέρ το μαρτυρούν οι αριθμοί. Στην κολεγιακή του καριέρα είχε 40,9% και στο ΝΒΑ 36%, με την τελευταία σεζόν να φτάνει στο 42,4%. Μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως στατικός σουτέρ, όσο και βγαίνοντας πίσω από τα σκριν και «πυροβολώντας», καθώς διαθέτει άψογη μηχανική, γρήγορο release και εκτέλεση από αρκετά ψηλό σημείο για να μην απειλείται από τάπες.

Ο Μίχαϊλιουκ όμως είναι κάτι παραπάνω από απλώς ένας sniper. Ξέρει να διαβάζει καλά την αντίπαλη άμυνα, μπορεί να βάζει κάτι παραπάνω από καλά την μπάλα στο παρκέ και να επιτίθεται προς το καλάθι τελειώνοντας φάσεις και με τα δύο χέρια. Άλλωστε διαθέτει τόσο το μέγεθος, όσο και την εκρηκτικότητα/ταχύτητα για να επιτεθεί στα close out της άμυνας και να προσπεράσει τους αντιπάλους του δημιουργώντας ανισορροπία στα μετόπισθεν. Με την πάροδο των ετών έχει βελτιωθεί στο κομμάτι της δημιουργίας και διαθέτοντας καλή αντίληψη μπορεί να αξιοποιήσει τους συμπαίκτες του.



Ασφαλώς έχει και αδυναμίες… Θεωρείται streaky παίκτης, δηλαδή υπάρχουν διαστήματα που βρίσκει ρυθμό και είναι ασταμάτητος και άλλα που μοιάζει εξαφανισμένος από το παιχνίδι. Αυτό, ωστόσο, συνέβαινε περισσότερο στο ΝΒΑ, όπου δεν ήταν από τις πρώτες επιθετικές επιλογές των ομάδων του, σε αντίθεση με ό,τι αναμένεται να συμβαίνει στην Ευρώπη. Επίσης, έχει μάθει να λειτουργεί καλύτερα με την μπάλα στα χέρια παρά χωρίς αυτή, ωστόσο διαθέτει το μπασκετικό IQ και τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά για να ανταποκριθεί σε έναν off ball ρόλο και σε ένα ρόστερ που το παιχνίδι δεν θα περνά μόνο ή έστω πρώτα από τα δικά του χέρια.

Στο αμυντικό κομμάτι, ο Μίχαϊλιουκ διαθέτει τα «εργαλεία» για να ανταποκριθεί, αφού είναι αρκετά σβέλτος για να μαρκάρει τις θέσεις «2» και «3», ενδεχομένως και στο «1», ενώ δεν είναι εύκολος στόχος στην άμυνα με αλλαγές, καθώς έχει τη δύναμη για να αντεπεξέλθει και κόντρα σε ψηλούς. Μολονότι δεν θεωρείται μετρ στο κομμάτι της άμυνας, έχει βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια και στην πίεση πάνω στην μπάλα. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Ευρωμπάσκετ του 2022 ήταν πρώτος σε κλεψίματα με 2,2 ανά αγώνα. Θα μπορούσε-πάντως-λόγω μεγέθους να είναι πιο αποτελεσματικός στο κομμάτι των ριμπάουντ.



Τι θα μπορούσε να προσφέρει στον Παναθηναϊκό


Ο Σβι Μίχαϊλιουκ θα μπορούσε να ανεβάσει κατακόρυφα την ποιότητα του Παναθηναϊκού, αφού δεν χωρά αμφιβολία πως είναι μεγαλύτερη κλάση από τον Μάριους Γκριγκόνις, απέναντι στον οποίο υπερτερεί στα… πάντα, πλην της εμπειρίας από την Ευρώπη. Ο ρόλος του Ουκρανού στο «τριφύλλι» δεν θα ήταν αυτός του συμπληρωματικού παγκίτη που είχε στο ΝΒΑ, αλλά ούτε και αυτός που είχε στην εθνική του ομάδα στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ, όπου όλα περνούσαν από τα δικά του χέρια. Θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του βασικού σμολ φόργουορντ (με συμπλήρωμα τον Ιωάννη Παπαπέτρου) αλλά και να κατέβει για λιγότερα λεπτά στο «2», όπου ως κλασικός σούτινγκ γκαρντ υπάρχει μόνο ο Κάιλ Γκάι δίπλα στους… πιο πλέι μέικερ Σλούκα, Βιλντόσα, Γκραντ και Μωραΐτη.

Το καταπληκτικό μακρινό του σουτ θα μπορούσε να βελτιώσει κι άλλο το spacing που ονειρεύεται ο Εργκίν Αταμάν, με σχήματα στα οποία τουλάχιστον τέσσερις από την πεντάδα θα απειλούν από μακριά με συνέπεια. Με δημιουργούς του επιπέδου αυτών που έχει στο «1» ο Παναθηναϊκός, ο Μίχαϊλιουκ θα μπορούσε να βρίσκει εξαιρετικές προϋποθέσεις να εκτελέσει, αλλά ταυτόχρονα χάρη στην ικανότητά του με την μπάλα στα χέρια θα μπορούσε να δημιουργήσει για τον εαυτό του ή για τους συμπαίκτες του αξιοποιώντας εκείνους που είναι περισσότερο ετερόφωτοι, όπως οι ψηλοί της ομάδας.



Σε κάθε περίπτωση, θα μιλούσαμε για μια σπουδαία προσθήκη, ικανή να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τον Παναθηναϊκό. Μένει να φανεί αν ο Μίχαϊλιουκ θα πάρει τη μεγάλη απόφαση να έρθει στην Ευρώπη και τον Παναθηναϊκό ακολουθώντας το παράδειγμα του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ο έτοιμος Μπράουν, ο ενθουσιώδης Οσμάν και το ερωτηματικό Γιουρτσεβέν: Το πρώτο δείγμα των μεταγραφών του Παναθηναϊκού

Μαξίμ Τσιγκάλκο και Το Μαδέιρα, βγείτε από το σώμα του Βίκτορ Γιόκερες…

Η απουσία του Βεζένκοφ, η ώρα του Πίτερς και η ευκαιρία του… περσινού Άλεκ

Αγρίνιο όπως… Ηράκλειο και Τούμπα για τον Παναθηναϊκό!

Ολυμπιακός: Το δεύτερο καλύτερο ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα και ο… άλλος Βιλντόσα

Χάαλαντ, Μίτροβιτς, Κριστιάνο και… Μπακασέτας: Ο αρχηγός της Εθνικής βρίσκεται δίπλα στους κορυφαίους!

Από τον Αράο μέχρι τον Τάισον: Τα συμβόλαια των παικτών του Big 5 που λήγουν το καλοκαίρι και η περίπτωση… μπόνους!

Το μέγεθος δεν μετρά (πάντα): 5+1 κοντοί που κάνουν θραύση στο μπάσκετ

Καλύτερη επίθεση ο Παναθηναϊκός, πρώτος σε ασίστ ο Ολυμπιακός

Η επιστροφή στον... τόπο μαρτυρίου και αυτά που έρχονται για την Εθνική στη συνέχεια